Τουρίστες υπάρχουν αλλά  ...ξοδεύουν ελάχιστα στην αγορά

…Δυσοίωνη είναι η εικόνα που περιγράφει ο πρόεδρος του Σωματείου των καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Τάσος Μελετίου, τόσο για τα προβλήματα στη λειτουργία του Μνημείου όσο και για τη μέχρι τώρα πορεία της σεζόν, την οποία χαρακτήρισε «πολύ άσχημη».

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Μελετίου, είπε, καταρχήν, ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση έχει αυξηθεί τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, δεν έχουν αυξηθεί όμως οι εισπράξεις. Όπως είπε, η Μεσαιωνική Πόλη έχει γίνει προορισμός για εκδρομείς από τους τουρίστες που μένουν στο υπόλοιπο νησί, μακριά από την πόλη, «τους φέρνουν με πούλμαν, τους οδηγούν οι ξεναγοί εκεί που θέλουν, τους δίνουν και οδηγίες να μην ψωνίσουν από την αγορά γιατί είναι ακριβοί ή είναι κακοί επαγγελματίες και τους ξαναπαίρνουν για να ψωνίσουν από εκεί ακριβώς που θέλουν αυτοί».

Όσο αφορά στα προβλήματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των καταστηματαρχών, αυτά παραμένουν ακριβώς τα ίδια, με μεγαλύτερο εκείνο του πάρκινγκ το οποίο δεν έχει λυθεί και περιμένουν από τον Δήμο να ολοκληρώσει αυτά που είχαν αποφασίσει στη σύσκεψη του Απριλίου. Δηλαδή, να δημιουργηθεί το πάρκινγκ στα σφαγεία και μέσα στο λιμάνι και να γίνει διασύνδεσή τους με την αγορά ώστε να μπορεί ο κόσμος να πηγαινοέρχεται με μεγαλύτερη ευχέρεια.

Όσο αφορά στο πρόβλημα με τους κράχτες, όπως είπε, υπάρχει κάποια βελτίωση αλλά καμία όσο αφορά στην καταπάτηση κοινοχρήστων χώρων, ειδικά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ειδικά στην πλατεία. Καθόλου ικανοποιημένοι δεν είναι, επίσης, με το θέμα «Καθαριότητα» μια και όπως περιγράφει, δυστυχώς, η Θαλασσινή Πύλη είναι επί μονίμου βάσεως βρώμικη και έχει καταντήσει…ουρητήριο αφού ντόπιοι και τουρίστες που δεν θέλουν να πληρώσουν τα 50 Λ στις δημόσιες τουαλέτες, καταφεύγουν εκεί.

Η αστυνόμευση είναι κάπως καλύτερη, σύμφωνα με τον ίδιο, γιατί έχουν γίνει και συλλήψεις κραχτών αν και πιστεύουν ότι ποτέ δεν θα είναι αυτή που θέλουν αν δεν μπουν φύλακες για τα μοτοποδήλατα στις εισόδους και όχι μόνο οι μπάρες που, ναι μεν, λειτουργούν αποτρεπτικά για τα αυτοκίνητα, όχι όμως και για τα μοτοποδήλατα τα οποία κινούνται μέσα στην Παλιά Πόλη όλη την ημέρα και το βράδυ, ανάμεσά τους και αρκετά που κάνουν delivery.

Ερωτηθείς, πάντως, ο κ. Μελετίου για τη μέχρι τώρα πορεία της τουριστικής κίνησης, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Η σεζόν είναι πάρα πολύ άσχημη. Υπάρχει κόσμος, φαίνεται κόσμος αλλά, δυστυχώς, δεν ξοδεύει. Οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες. Απ’ ό,τι φαίνεται η Ισπανία που φέτος είχε πολύ μεγάλη ζήτηση, προχώρησε σε αύξηση των τιμών της, με αποτέλεσμα να προσελκύσει όσους μπορούσαν να πληρώσουν υψηλές τιμές. Όλοι οι υπόλοιποι…ήρθαν εδώ και οι περιοχές που έχουμε πρόβλημα είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι υπόλοιπες περιοχές, Κέρκυρα, Επτάνησα, Δυτική Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Μεσσηνία και λίγο οι Κυκλάδες, δεν έχουν πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δικό μας το πρόβλημα είναι σύνθετο αφού δεν είναι μόνο η ποιότητα του τουρισμού, μια και τα μεγάλα, τα πεντάστερα, ξενοδοχεία τα οποία έγιναν κατά κόρον πριν από μερικά χρόνια, θέλουν 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις για να γεμίσουν και αυτά έχουν γίνει στη Νότια Ρόδο. Την ίδια στιγμή, η συγκοινωνία έχει παραμείνει όπως ήταν πριν από είκοσι χρόνια, ο αριθμός των ταξί είναι ο ίδιος, συγκεντρώνονται στο Βόρειο τρίγωνο, ενώ έξω από την πόλη της Ρόδου είναι διπλή ταρίφα, πράγμα το οποίο κάνει πιο ακριβή τη συγκοινωνία και, από την άλλη, οι καλοί πελάτες που νοικιάζουν αυτοκίνητο, όταν κατεβαίνουν στην πόλη δεν έχουν που να παρκάρουν.
«Επομένως, τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και χρειάζονται σύνθετες λύσεις», κατέληξε ο κ. Μελετίου.