Στην τελική ευθεία για να δοθεί λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων της Ρόδου

Ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για μία νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Ρόδο και κατ’ επέκταση στα υπόλοιπα νησιά, σηματοδοτεί η σύμβαση που υπεγράφη χθες από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου Εταιρίας, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για την προμήθεια του σταθερού εξοπλισμού του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ρόδου, που αναμένεται να έχει εγκατασταθεί σε πέντε μήνες.

Η υπογραφή της σύμβασης του έργου, που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου, παρουσία του Περιφερειάρχη ο οποίος προ ημερών ενέκρινε την σύμβαση με τον ανάδοχο, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Παλαιολόγου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ανάδοχος του έργου, το οποίο είναι προϋπολογισμού 1.274.620,80 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), είναι η «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» και ο χρόνος παράδοσής του είναι πέντε μήνες.   

Όπως υπογράμμισε, χθες ο Δήμαρχος: «Το ΚΔΑΥ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των δράσεων ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Ρόδου καθώς το έργο έχει την απαιτούμενη δυναμικότητα για να ανταποκριθεί άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα στις ανάγκες  χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών σε τέσσερα ρεύματα (σ.σ. γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο)».

Το ΚΔΑΥ Ρόδου είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Ο εξοπλισμός του έργου ο οποίος θα εγκατασταθεί στο κτήριο που έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλυσομεταφορείς, μεταφορικές ταινίες, βαλλιστικό διαχωριστή για τον κατά βάρος και κατά σχήμα διαχωρισμό των υλικών, μαγνητικό διαχωριστή για τον διαχωρισμό των σιδηρούχων υλικών, πρέσα δεματοποίησης για τη συμπίεση και δεματοποίηση σε μπάλες των ανακτώμενων υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.λπ. ) και άλλα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εταιρείας, κ. Γιάννη Γκιούλη, ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου στο χειρισμό και συντήρηση των μηχανημάτων.

Οι τοποθετήσεις
Λίγο πριν την υπογραφή του συμφωνητικού, μίλησαν για το έργο και τι σηματοδοτεί αυτό τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Περιφερειάρχης αλλά και ο εκπρόσωπος της Εταιρίας.

Καταρχήν, ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι μέσα στο 20μηνο της θητείας τους, ο ίδιος  και ο Περιφερειάρχης έχουν υπογράψει δεκάδες συμβάσεις, έχουν δρομολογηθεί κάποια έργα, υπάρχουν, όμως, ορισμένα που σηματοδοτούν τις βάσεις για το μέλλον. Θύμισε ότι, πριν από ένα χρόνο, πέρυσι, παρουσία και του κ. Χατζημάρκου, υπεγράφη η σύμβαση αναβάθμισης του Βιολογικού της Λίνδου.


Η συγκεκριμένη υπογραφή της σύμβασης χθες, όπως είπε, σηματοδοτεί ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για να πούμε ότι η Ρόδος, και κατ’ επέκταση και τα υπόλοιπα νησιά, θα ακολουθήσουν το νέο σχεδιασμό όσο αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δηλαδή δεν θα έχουμε, πια, απλή περισυλλογή στο ΧΥΤΑ που γέμισε και ψάχνουμε άλλους χώρους. Ο Δήμος έχει προχωρήσει στο τοπικό σχέδιο δράσης, το έχει υποβάλει στην Περιφέρεια, αυτή έχει και επεξεργάζεται το περιφερειακό σχέδιο με πολλαπλά εναλλακτικά σενάρια για τις ανάγκες κάθε νησιού. Και είπε:

«Εδώ φθάσαμε στην τελική ευθεία, να υπογράψουμε τη σύμβαση για ένα έργο που ξεκίνησε πριν τέσσερα-πέντε χρόνια η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αφορούσε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στο Τσαΐρι όπου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ του Βορείου τριγώνου. Ένα έργο που πέρασε και αυτό, όπως κάθε δημόσιο έργο, από σαράντα κύματα».
Πρόσφατα μαζί με τη Διαχειριστική Αρχή, κατ’ εντολή του Περιφερειάρχη, έλεγξαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και, μάλιστα, έγινε αποδέκτης της θετικής αντίδρασης των πολιτών.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, οι διαδικασίες μέχρι να φθάσουμε στην υπογραφή του συμφωνητικού, διήρκεσαν έξι μήνες, δηλαδή από τις 15 Δεκεμβρίου που η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τον διαγωνισμό στον οποίο μετείχαν τρεις Εταιρίες και αφού πέρασε η διαδικασία του ελέγχου των τεχνικών προδιαγραφών και μετά των οικονομικών προσφορών και αφού ήρθαν όλες οι αλλεπάλληλες εγκρίσεις, έγιναν συνεννοήσεις με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, την περασμένη Παρασκευή υπεγράφη η προέγκριση της υπογραφής της σύμβασης για την προμήθεια και την τοποθέτηση του σταθερού εξοπλισμού στο ΚΔΑΥ.

Τώρα, μέσα από τις διαδικασίες και τις τρεις συμμετοχές στο διαγωνισμό αναδείχθηκε μία Εταιρία γνωστή, όπως είπε, ο «Ηλέκτωρ» και παρ’ όλο που ξεκινούν μέσα στον Αύγουστο έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους. Ο Δήμαρχος ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα ώστε αυτό το πεντάμηνο να είναι αρκετό για να δούμε λειτουργικό το έργο. 

Ακολουθεί, βέβαια, ένα τρίτο υποέργο που έχει να κάνει με την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, που είναι κάποια μηχανήματα, που και εκεί έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες στη διαγωνιστική διαδικασία, και μέχρι το τέλος του μήνα η Περιφέρεια αναμένεται να εγκρίνει και την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, με έναν χρονικό ορίζοντα τριών μηνών, που σημαίνει ότι θα είναι μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Ο Περιφερειάρχης
Στην τοποθέτησή του, αμέσως μετά, ο Περιφερειάρχης θέλησε να κάνει ορισμένα σχόλια, όπως είπε, με πρώτο ότι σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα τα πενήντα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, δυστυχώς, πολύ ψηλά στα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται, πια, δύο φορές το χρόνο, 2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου κάθε έτους, με αυστηρότητα.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι είναι ο μόνος Περιφερειάρχης που συνάντησε τον Επίτροπο που επιβάλει τα πρόστιμα αυτά, στις Βρυξέλλες, στον οποίο, καταρχήν, περιέγραψε μία πραγματικότητα που είχε να κάνει με το συνολικό διοικητικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα στη χώρα μας και, μάλιστα, τη χαρακτήρισε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση στο να βελτιωθούν πολλά πράγματα και να μειωθεί η πίεση σε ό,τι αφορά αυτό το πολύ μεγάλο θέμα.

Όμως, στο παρόν Κοινοτικό Πλαίσιο, το ΕΣΠΑ 2014-2020, πέρα από το περιφερειακό κομμάτι υπάρχει και το τομεακό, στο οποίο υπάρχουν προϋπολογισμοί-περισσότερο στο τομεακό-για να καλυφθούν ανάγκες και να θεραπευθούν αδυναμίες του παρελθόντος.

Το ΚΔΑΥ στη Ρόδο, τόνισε ο Περιφερειάρχης, είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε τα έργα μας να ξεκινάνε…και να τελειώνουν. Η περίοδος που τα έργα σ’ αυτό τον τόπο μόνο ξεκινούσαν έχει τελειώσει. Τώρα τα έργα…τελειώνουν κιόλας και τελειώνουν σωστά και με ποιότητα, σε ό,τι αφορά αυτό το οποίο έχει παραδοθεί».

Μάλιστα, ανέφερε ότι και όταν υπέγραψε ο Δήμαρχος τον ΒΙΟΚΑ της Λίνδου και ενέταξαν το έργο, γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να τελειώσει στην πολύ ασφυκτική προθεσμία που είχαν, την 31η Δεκεμβρίου του 2015. Είχαν, όμως, την πολιτική βούληση να το χρηματοδοτήσουν ό,τι και αν γινόταν αφού τότε δεν ήταν γνωστό εάν αυτά τα έργα θα είχαν εγγυημένη χρηματοδότηση.

Το ίδιο και με το ΚΔΑΥ που έφθασε και αυτό στις 31 Δεκεμβρίου, δεν είχε ολοκληρωθεί και γνώριζαν ότι είχε ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι για να ολοκληρωθεί. Καυτηρίασε, ακόμη, και το διοικητικό περιβάλλον στη χώρα μας το οποίο δεν βοηθάει να παράξεις έργο με αφορμή αυτό που είπε ο Δήμαρχος ότι από πέρυσι τον Νοέμβριο που ξεκίνησαν τις διαδικασίες, μπήκαν στην τελική ευθεία τον Ιανουάριο και στη χώρα μας αυτό κρατάει…έξι μήνες καθώς υπάρχουν δεκαπέντε επίπεδα ελέγχου!

«Το ΚΔΑΥ της Ρόδου συμβάλει πάρα πολύ στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού. Ουσιαστικά, το ανεβάζει επίπεδο. Το στηρίξαμε το έργο ως Περιφέρεια, σε όλα τα στάδιά του, και είναι σαφές και προφανές ότι θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκιούλης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Εταιρία είναι γνωστή στο χώρο των περιβαλλοντικών έργων και κυρίως στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι υπεύθυνη και κατασκευάζει συμβάσεις δημοσίων έργων που προδιαγράφονται συνήθως σαν μελέτες, κατασκευές και λειτουργίες.

Είναι εξειδικευμένοι στην κατασκευή πολύπλοκων εγκαταστάσεων που αφορούν σύμμικτα στερεά απόβλητα και έχουν δραστηριοποιηθεί στα Βαλκάνια. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΚΔΑΥ γιατί θεώρησαν ότι είναι αντικείμενο που αποτελεί μία πρόκληση γι’ αυτούς, όχι όσο αφορά στην τεχνική του πολυπλοκότητα αλλά επειδή αποτελεί πρόκληση το χρονοδιάγραμμά του αφού μιλάμε για μία κατασκευή πέντε μηνών και η χρονική συγκυρία της υπογραφής είναι λίγο δύσκολη γιατί ανεβάζει τον πήχη λόγω της θερινής περιόδου. Θεωρούν, πάντως, ότι η συνεργασία με το Δήμο θα είναι εξαιρετική και ήδη έχουν κάνει τις πρώτες προκαταρκτικές συναντήσεις με τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Επίσης, έχουν, ήδη, ξεκινήσει τις επαφές τους με προμηθευτές της Ελλάδας και του εξωτερικού και θεωρούν ότι, με βάσει τις δεσμεύσεις τους και τον συντονισμό του δικού τους επιτελείου, ότι το όλο εγχείρημα θα πετύχει και όσο αφορά στο τεχνικό, και το ποιοτικό αλλά και το χρονοδιαγραμματικό στοίχημα που βάζουν.

Ο Δήμαρχος, κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους τους υπηρεσιακούς που δούλεψαν τις μελέτες και έτρεξαν τις προθεσμίες και εξέφρασε τη σιγουριά ότι θα προλάβουν τις προθεσμίες.