Επίσκεψη του Δημήτρη Γάκη στην Κάρπαθο και συμμετοχή σε εκδήλωση για την Καρπαθιακή λαογραφία

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κάρπαθο στις 3 Αυγούστου 2016 και συμμετείχε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του Δ’ διεθνούς συνεδρίου Καρπαθιακής λαογραφίας που οργανώθηκε από τον επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.

Στην ίδια εκδήλωση, βραβεύθηκε ο συμπατριώτης μας, διακεκριμένος ιατρός χειρουργός καθηγητής, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, για τη σημαντική ιατρική προσφορά και για το κοινωνικό του έργο, που τιμά την πατρίδα μας και ιδιαίτερα το νησί της Καρπάθου, διεθνώς.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της εκδήλωσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση, συμμετείχα στην παρουσίαση των πρακτικών του Δ’ διεθνούς συνεδρίου καρπαθιακής λαογραφίας, στις εργασίες του οποίου είχα την τιμή και την χαρά να συμμετάσχω.

Είναι μια σημαντική εκδήλωση, που αντανακλά το δυναμισμό των Καρπαθιωτών και τη διάθεση όλης της κοινωνίας στη γωνιά αυτή της Δωδεκανήσου για να διατηρηθούν ζωντανές οι τοπικές παραδόσεις, η μουσική, οι χοροί και οι αυτοσχέδιες μαντινάδες της Καρπάθου.

Η λαογραφία - είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και είναι χρέος μας να τη διατηρήσουμε, να τη σεβαστούμε και να τη μεταφέρουμε καθαρή και αναλλοίωτη στην επόμενη γενιά. Διότι η λαογραφία, δεν είναι μύθος. Είναι η ιστορική καταγραφή της καθημερινής ζωής ενός λαού μέσα από την επιβίωση των εθίμων και των παραδόσεων.

Σε αυτή τη δυναμική συνέχεια της ιστορίας του τόπου συνείσφερε το Διεθνές Συνέδριο με τα επιστημονικά του αποτελέσματα, όπως καταγράφεται στα – ογκώδη και πολύ ενδιαφέροντα – Πρακτικά του Συνεδρίου, που σήμερα παρουσιάστηκαν. Ήταν μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, που σε συνδυασμό με τις προσπάθειες όλων στο νησί για τη διατήρηση των παραδόσεων, δημιουργείται μια

αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον των παιδιών μας. Μια πρωτοβουλία που επαινούμε και στηρίζουμε. Ας μην ξεχνάμε, ότι η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, όπως και η τουριστική ανάπτυξη, επιβάλλεται να γίνεται με συντονισμένες και σοβαρές πρωτοβουλίες προβολής και ανάδειξης του τόπου. Και το συνέδριο λαογραφίας, του οποίου σήμερα τα πρακτικά παρουσιάστηκαν, είναι μια από αυτές τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες».