Παράδειγμα προς μίμηση σερβιτόρος της Ρόδου, που βρήκε και παρέδωσε χρήματα

Ο Καστελοριζιακής καταγωγής μεγάλος Παιδοψυχολόγος, Φιλόλογος, και επί πολλές δεκατίες Διευθυντής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Pierce, συμβούλευε: «Να θυμάστε, ότι ένα μόνον πράγμα δεν μπορείτε να δώσετε ποτέ: την καλοσύνη, διότι πάντα θα σας επιστρέφεται».

 Κι αυτή την ‘αρχή’, την αναγνώρισα σε πολλά σταυροδρόμια της ζωής μου. Έτσι, πιστεύω ότι και η αυθόρμητη πράξη εντιμότητας και ευαισθησίας του Ροδίτη σερβιτόρου Γιώργου Μαγκαφά από το Παραδείσι, που εργάζεται άοκνα πάντα χαμογελαστός και πρόθυμος  στο «Cavaliere», του συντοπίτη μας Δημήτρη Λούπη, όχι μόνον θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση, αλλά σίγουρα θα του επιστραφεί η εντιμότητά του στο πολλαπλάσιο.

Κυριακή μεσημέρι, στην κατάμεστη από κόσμο καφετέρια “Cavaliere”, η μόνιμη ‘συντροφιά των συνταξιούχων’, που αξίζει κάποτε να γίνει μια μικρή αναφορά γι αυτούς, καθώς τα θέματα των συζητήσεών τους, άπτονται της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Λογοτεχνίας, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, εφόσον η συγκεκριμένη παρέα απαρτίζεται από τους γνωστούς κι έγκριτους Καθηγητές, Εκπαιδευτικούς, Συγγραφείς, Λογοτέχνες, Νομικούς, Απόστρατους Αξιωματικούς, Επιστήμονες όπως οι: Παναγιώτης Χαμουζάς, Δάνος Σπάρταλης, Μανώλης Αδαμάκης, Χριστόφορος Αδαμόπουλος, Χρήστος Κονταξάκης, Κώστας Βαρδέλλης, Μπάμπης Χρήστος,  Νίκος Χατζηνικίτας, Χαράλαμπος Βουτυράκης, Κώστας Τζεδάκης και άλλους έγκριτους συμπολίτες. Ροδίτες και αλλοδαποί σε γειτονικά τραπέζια, που όλοι σέβονταν την παρουσία του άλλου. Μια μικρή παρέα Ιταλών νεαρών, ανάμεσα στους Ροδίτες που απολάμβαναν τον καφέ τους, γευμάτιζαν με πλούσια σάντουιτς, προφανώς για μεσημεριανό τους. Κάποια στιγμή έφυγαν διακρατικά και αθόρυβα, όπως είχαν έρθει.

Ο Παραδεισιώτης σερβιτόρος Γιώργος Μαγκαφάς, έσπευσε να συμμαζέψει το τραπέζι τους και βρήκε στο δάπεδο, δύο καλοδιπλωμένα πενηντάρικα. Κρατώντας τα στο χέρι του και δείχνοντάς τα στους γύρω θαμώνες, ρωτούσε αν ήταν δικά τους. Όλοι απάντησαν «όχι», κι εκείνος είπε με κάποια θλίψη: «Σίγουρα τότε, θα είναι των παιδιών που έφυγαν πριν από λίγο. Ελπίζω να επιστρέψουν και να τα αναζητήσουν».

 Πράγματι, οι νεαροί Ιταλοί τουρίστες, επέστρεψαν το ίδιο απόγευμα και μ’ ευγνωμοσύνη πήραν τα χρήματά τους, που ιδιαίτερα σήμερα, τα δύο πενηντάρια δεν είναι καθόλου λίγα. Όλοι κατανοούμε βέβαια, ότι αυτή η πράξη εντιμότητας του Γιώργου Μαγκαφά, αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για τη Ρόδο.
Όπως είπε ο Παραδεισιώτης σερβιτόρος, συχνά-πυκνά βρίσκει ξεχασμένα πολλά και διάφορα, όπως πορτοφόλια, κλειδιά, γυαλιά, τσάντες, ψώνια, που με ευσυνειδησία τα φυλάσσει μέχρι να τα αναζητήσουν οι ιδιοκτήτες τους. Πολλές φορές, θυμάται ποιοι κάθονταν στη συγκεκριμένη θέση και τους τα παραδίδει στην επόμενη επίσκεψή τους, χωρίς να τα ζητήσουν.

Το ‘ήθος’ και η εντιμότητα όπως ο καθένας από εμάς διδάχθηκε από την οικογένειά του, παραμένουν αναλλοίωτες αξίες ζωής , όσο και αν τριγύρω μας έχουν ‘εκπέσει’. «Ήθος», σημαίνει, να τιμάς το κάθε σου βήμα, την κάθε σου πράξη και ν’ αποτελείς μέλος της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας – όπως ήταν πάντα η Ρόδος – που ακόμα σήμερα κάποιοι ιδεαλιστές, εξακολουθούν να την κρατούν ζωντανή.

Είναι οι συμπολίτες μας, που με τις καθημερινές τους πράξεις, όπως αυτή του Γιώργου Μαγκαφά, φανερώνουν την αγάπη τους για τη ζωή και τον συνάνθρωπο και υπερασπίζονται τις αξίες τους. Ο Θερβάντες, έχει πεί: «Η ευγένεια της καταγωγής κληρονομείται, ενώ η αρετή αποκτάται. Κρίνε ποια αξίζει περισσότερο».

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου