1.700 κατοικίες ενοικιάζονται στο νησί της Ρόδου

Πλήγμα για τα οργανωμένα τουριστικά καταλύματα χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων διαμερισμάτων της Ρόδου την… «εισβολή» στο χώρο του τουρισμού, των κατοικιών που ενοικιάζονται παράνομα σε τουρίστες.

Πρόκειται για κατοικίες κάθε είδους που καλύπτουν κάθε βαλάντιο, και κάθε ανάγκη, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν όπως τα οργανωμένα τουριστικά καταλύματα καθώς στην ουσία πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ» πρόκειται για περίπου 1.700 τέτοιες κατοικίες στο νησί της Ρόδου, από τις οποίες περίπου οι 500 έχουν σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ καθώς αυτό αποκτήθηκε μέχρι το 2015 όταν ήταν υποχρεωτικό από τη νομοθεσία.

Οι περισσότερες από τις κατοικίες ανήκουν στην κατηγορία των ενοικιαζομένων σπιτιών καθώς έχουν έκταση μικρότερη από 80 τ.μ. ενώ οι βίλες που υπάρχουν είναι πολύ λιγότερες.
Συνήθως τα προτιμούν πολυμελείς οικογένειες και μάλιστα μαζί με αυτές έρχονται και φίλοι τους, οι οποίοι αναζητούν φθηνές διακοπές.

Τα εισοδήματα από το ενοίκιο των σπιτιών θα πρέπει να δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες, όμως αυτό συμβαίνει σπάνια καθώς δεν μπορούν να εντοπιστούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και αυτό γιατί δεν απαιτείται σήμα από τον ΕΟΤ που θα καταγράψει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς η ενοικίαση γίνεται μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται λοιπόν για φοροδιαφυγή η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε 1 δις ευρώ πανελλαδικά καθώς εκτιμάται ότι σε όλη τη χώρα ενοικιάζονται παράνομα περίπου 30.000 κλίνες.
Η κατάσταση αυτή αναμένεται να ξεκαθαριστεί μετά τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο οικονομικών, καθώς δημιουργείται νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα μπορούν να γίνουν έλεγχοι.

Έτσι αφού προχωρήσει αυτό, θα μπορούν να επιβάλλονται πρόστιμα, όπως ακριβώς συμβαίνει στο εξωτερικό όπου τα ποσά είναι εξαιρετικά υψηλά. Υπενθυμίζεται ότι πρόστιμο 50.000 ευρώ προβλέπεται μέχρι τώρα στις βίλες που νοικιάζονται σε τουρίστες χωρίς να έχουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η αναπληρωτής υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία δήλωσε ότι όλο το σχέδιο της ρύθμισης βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναμένεται σύντομα να προωθήσει τις διαδικασίες για να γίνει νόμος. Η ίδια, όπως τόνισε, πιέζει για άμεσο θεσμικό πλαίσιο στις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών, ώστε η αγορά της φιλοξενίας συνολικά να υπόκειται σε ρυθμιστικό πλαίσιο.