Δ. Κρεμαστινός: Πριν τον Ανδρέα Παπανδρέου η πρόνοια ήταν ανύπαρκτη

Όλη η πολιτική επικαιρότητα ήταν στην «ατζέντα» της χθεσινής συνέντευξης τύπου του βουλευτή Δωδεκανήσου, καθηγητή, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, απαντώντας στα όσα δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες από τη Ρόδο η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, είπε ότι «πριν από τον Ανδρέα Παπανδρέου η έννοια Πρόνοια ήταν ανύπαρκτη»!

Αναλυτικά:
Για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Με αφορμή τα ζητήματα που εγείρει η αρχαιολογία τελευταία για την επένδυση στο Ελληνικό, κάτι που αφορά και εμάς λόγω της αξιοποίησης του γκολφ Αφάντου, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι είναι γνωστό ότι υπάρχουν διάφορες συνιστώσες στην κυβέρνηση, οι οποίες, όμως, συγκυβερνούν και μέσα από τη φιλοσοφία της κάθε συνιστώσας, εκφράζεται και η άποψή της.

Όσο αφορά, λοιπόν, το Ελληνικό ή το γκολφ Αφάντου που σχετίζεται με την αρχαιολογική υπηρεσία, «είναι ένα τρόπος του πώς να επιβραδυνθούν ή ν’ ανασταλούν επενδύσεις όταν η συνιστώσα που προσπαθεί να τις αποτρέψει δεν πιστεύει στις επενδύσεις», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Άρα, λοιπόν, το να επικαλείται κανένας ότι θα ανακηρύξουμε το Ελληνικό αρχαιολογικό χώρο, όταν το Ελληνικό επί δεκαετίες χρησιμοποιείτο ως αεροδρόμιο, όταν έπαψε να είναι αεροδρόμιο εδώ και πολλά χρόνια, η αρχαιολογική υπηρεσία δεν είχε ενεργοποιηθεί να πει ότι εδώ υπάρχει αρχαιολογικός χώρος και τώρα ευαισθητοποιείται ξαφνικά ενόψει της επενδύσεως, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν εξυπηρετείται το καλώς νοούμενο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Διότι, κανένας δεν θέλει να συγκαλύπτει τα αρχαιολογικά ευρήματα φτιάχνοντας έργα ή πολυκατοικίες. Αλλά, το περίεργο είναι αυτό: Ότι, δηλαδή, αιφνιδίως εμφανίζεται το θέμα και το πρόβλημα, και αιφνιδίως αρχίζουν όλοι να συζητούν ενώ κανονικά θα έπρεπε-αν υπήρχε-να είχε τεθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Αυτό είναι μία προσπάθεια όσων δεν πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις και βρίσκονται μέσα στην κυβέρνηση».

Για την κα Φωτίου
Κληθείς, στη συνέχεια, ο πρώην Υπουργός να σχολιάσει τη δήλωση της κας Φωτίου από τη Ρόδο ότι με το νέο νόμο πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Κοινωνική πολιτική «θα ξηλώσουμε το Κράτος της Φρειδερίκης», καταρχήν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει λόγος να μην αποδεχθούν κάτι που φέρνει ένας Υπουργός και είναι αξιόλογο και καλό για τον τόπο.

Αφού χαρακτήρισε «αοριστίες» τη συγκεκριμένη έκφραση, είπε στη συνέχεια:
«Πριν από τον Ανδρέα Παπανδρέου η έννοια Πρόνοια και Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν ανύπαρκτη. Ό,τι έχει συμβεί γύρω μας είναι αρχή του σύμπαντος όσο αφορά στην Υγεία και την Πρόνοια. Τίποτα δεν υπήρχε. Όλα αυτά που βλέπετε σήμερα, τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, ό,τι έχει γίνει στην Υγεία, έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Πριν από το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε Ελλάδα; Δεν υπήρχε κυβέρνηση; Υπήρχε ΕΚΑΒ πριν από το ΠΑΣΟΚ; Υπήρχαν αεροπλάνα και ελικόπτερα να μεταφέρουν ανθρώπους με πρόβλημα υγείας στην Αθήνα; Τηλεϊατρική; Δεν υπήρχε τίποτα», είπε και κατέληξε λέγοντας: «Άρα, λοιπόν, άλλο…είναι η Φρειδερίκη και άλλο το ΠΑΣΟΚ.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Καταρχήν, ο κ. Κρεμαστινός θέλησε να σημειώσει ότι οι προτάσεις έχουν θετικά σημεία και δεν τις αντιμετωπίζουν όλες το ίδιο. Για παράδειγμα, ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών είναι ένα τέτοιο, όπως και το να σταματήσει η συναλλαγή σε επίπεδο χώρας.

Όπως, σημείωσε, όμως, στη συνέχεια, δεν αρκεί να γίνει αυτό στο επίπεδο των βουλευτών αλλά για όλους όσους συναλλάσσονται εκλογικά με το εκλογικό Σώμα. Δηλαδή, περιορισμένες θητείες για όλους (σ.σ. βουλευτές, Δημάρχους, Περιφερειάρχες). Συναλλαγή είναι, επίσης, κατά τον ίδιο, και η επανεκλογή μετά τη θητεία από άλλη εκλόγιμη θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, αυτό θέλει ειδική μελέτη, διαφορετικά δεν έχει νόημα όταν αφορά μόνο τους βουλευτές, «αν θέλουμε, συνταγματικά, να αποδεχθούμε το σταμάτημα της συναλλαγής του ψηφοφόρου με τον ψηφιζόμενο».  Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), εφόσον, για παράδειγμα, μένουμε στο ίδιο Κοινοβουλευτικό καθεστώς, ανέφερε ότι μπορεί να επιφέρει ανωμαλία. Όπως εξήγησε, παρ’ ότι ο Πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητες, έχει όμως φωνή και μπορεί να μιλάει και τι θα γίνει εάν ένας Πρόεδρος εκλεγεί με 60% και ο πρωθυπουργός είναι με 36% όπως σήμερα.

«Τότε, φαντάζεται κανείς πόση δύναμη θα έχει αυτός ο Πρόεδρος, που θα επεμβαίνει και θα μιλάει, έστω και αν δεν έχει αρμοδιότητες; Πρέπει να υπάρχει και άλλο άρθρο που να προβλέπει πως μπορεί…να απαλλαγείς από τον πρόεδρο», είπε και συνέχισε: «Εάν, λοιπόν, αυτός έχει αντίθετη φιλοσοφία με τον πρωθυπουργό, οποιοσδήποτε και να είναι πρωθυπουργός, και προέρχεται από δυνατή εκλογή, έστω και αν δεν έχει αρμοδιότητες, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πολίτευμα. Άρα, λοιπόν, δεν πρέπει ν’ ανακατεύουμε στην εκλογή του ΠτΔ το λαό εφόσον έχουμε το σημερινό Κοινοβουλευτικό πολίτευμα».

Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, μπορούμε, όμως, να πάμε στο απλούστερο, δηλαδή εάν δεν αποδώσει η εκλογή των 180 να πάμε στους 151 που, στην ουσία, πια τον Πρόεδρο θα τον βγάζει η πλειοψηφία της Βουλής, όχι η αντιπολίτευση. Αλλά αυτό να είναι ένα αποτέλεσμα συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων, ως η τελευταία λύση.
Επέστησε ακόμη την προσοχή όσο αφορά στα δημοψηφίσματα αφού ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι, αν μη τι άλλο, δεν έχουν βοηθήσει τον τόπο. Δηλαδή, να εξακολουθήσουν να γίνονται όπως σήμερα ναι, αλλά το να επιβάλλονται δια του Συντάγματος, είναι αντικείμενο προβληματισμού.

Για το Υπερταμείο
Στη συνέχεια θέλησε να τονίσει ότι, τα μέτρα που  θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί μία κυβέρνηση με ευρύτερη αποδοχή, θα είναι ουσιαστικά να καταργηθεί το Υπερταμείο που παραχωρεί προς εκμετάλλευση για έναν αιώνα οτιδήποτε θέλουν οι δανειστές. Διότι, αυτό, όπως είπε, ήταν εφεύρεση των δανειστών στο τρίτο μνημόνιο, και δεν το είχαν ζητήσει στα προηγούμενα, παρά την εκποίηση κάποιων περιοχών.  Όπως είπε, ακόμα δεν έχουμε δει αυτά που θα έρθουν αφού δεν βιάζονται να τα πάρουν στον πρώτο χρόνο αλλά θα τα μεθοδεύσουν για έναν αιώνα και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα πάντα!

Για εκλογές
Ο κ. Κρεμαστινός δεν βλέπει λόγο να έχουμε εκλογές το Φθινόπωρο, όπως ακούγεται τελευταία, και είπε, χαρακτηριστικά, ότι, ο μόνος λόγος για να γίνουν εκλογές είναι για να μην εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση τα μέτρα τα οποία ψήφισε και να τα εφαρμόσουν άλλοι, να έχουν οι άλλοι το κόστος.
«Αλλά, είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να κληθεί σε εκλογές για να δώσει εν λευκώ, πάλι, στην κυβέρνηση το ok για να κάνει ό,τι έκανε η σημερινή;», αναρωτήθηκε.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Ο βουλευτής, κλείνοντας θέλησε να αναφερθεί και στο άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι δημόσια, και αυτό δεν έχει τεθεί για αναθεώρηση. Όπως είπε,  τόσα παιδιά σπουδάζουν σε όλη την Ευρώπη σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ακόμα και στην Κύπρο η οποία έχει οκτώ ιδιωτικά.
Έτσι, στη μεν Ελλάδα απαγορεύεται, στην Κύπρο επιτρέπεται και οι Έλληνες θα πηγαίνουν εκεί. «Αυτό δεν πρέπει να αναθεωρηθεί για να μην είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που έχουμε αυτό το καθεστώς;», είπε.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είπε ότι θέλει προσοχή  η αναθεώρηση του άρθρου αυτού αφού πρέπει να είναι τόσο αυστηρή και να βάζει τέτοιες προδιαγραφές που να επιτρέπει να λειτουργούν πανεπιστήμια όπως είναι τα πρώτα δέκα στην Ευρώπη από πλευράς ποιότητας, που να μη μπορεί δηλαδή ο καθένας να κάνει εύκολα ένα πανεπιστήμιο και να δίνει πτυχία.