Eπιστημονική εκδήλωση του  Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου

Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Καρπάθου συνδιοργάνωσαν Επιστημονική Εκδήλωση, την Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016, όπου έγινε η παρουσίαση του ογκώδους τόμου (σελίδες 1133) των Πρακτικών του Δ' Διεθνούς Συνεδρίου Καρπαθιακής Λαογραφίας (Μάιος 2013) και τιμήθηκε ο Καρπάθιος και διεθνώς γνωστός, διαπρεπής ιατρός χειρουργός Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης για την προσφορά του στο Ινστιτούτο, την επιστήμη της Ιατρικής και την κοινωνία. Η Εκδήλωση έγινε στην κεντρική αίθουσα του Ξενοδοχείου "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ PALLAS", στα Πηγάδια Καρπάθου και την παρακολούθησαν περίπου 400 άτομα. (Ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Μιχαήλ Φελλουζή και τον διευθυντή κ. Δημήτρη Φίλια για τη δωρεάν παραχώρηση  της αίθουσας).


Στην αρχή, η Συντονίστρια της Εκδήλωσης Λέλα Λάμπρου-Αντωνίου, Έφορος του Τοπικού Παραρτήματος του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου αναφέρθηκε, με τεκμηριωμένο λόγο, στην ίδρυση του Ινστιτούτου και στο Πρόγραμμα της βραδιάς. Έπειτα, η Γενική Γραμματέας του Παραρτήματος του Ινστιτούτου Σοφία Χατζηγεωργίου-Τούμα διάβασε τον θερμό Χαιρετισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνου Δημόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:


«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2017 συμπληρώνει 180 χρόνια απο την ίδρυσή του! Ιδρύθηκε λίγα μόλις χρόνια μετα την ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους και βάδισε σχεδόν παράλληλα με το νεοσύστατο κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση και λειτουργία του. Είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος που όλοι οι Έλληνες απανταχού, πάντοτε, αναγνώριζαν το έργο τού Αθήνησι και τιμούσαν την προσφορά του στο Έθνος μας. Σήμερα, εργαζόμαστε για ένα Πανεπιστήμιο που έμπρακτα, δηλαδή με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό έργο του, είναι ανοικτό στην Κοινωνία, αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις αγωνίες της και προσφέρει σε αυτήν μέσα και από το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του. Με τον τρόπο αυτό ανταποδίδουμε στους συμπολίτες μας τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας παρέχουν. Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου είναι ένα απτό παράδειγμα αυτής της προσφοράς του Πανεπιστημίου μας. Της προσφοράς που είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας του, και που πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε, ιδιαιτέρως στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία.


Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής Εκδήλωσης και να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για τη στήριξή σας στο Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου».
Ακολούθησαν Χαιρετισμοί του Ηλία Εμμ. Βασιλαρά, Προέδρου του Τοπικού Παραρτήματος του Ινστιτούτου, και του Γεωργίου Βασιλαράκη, Προέδρου του ΚΟΠΑΠ του Δήμου Καρπάθου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για την Εκδήλωση, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και υπογράμμισε τη σημασία της προσφοράς του καθηγητή της Ιατρικής Ντίνου Κωνσταντινίδη προς το Ινστιτούτο. Αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Τόμου των “Πρακτικών” του Συνεδρίου για τον λαϊκό πολιτισμό της Καρπάθου (τον οποίο παρουσίασε ο προσκεκλημένος καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης) και την προβολή του πολιτισμού αυτού στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο κ. Αλεξιάδης είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Την τριετία που πέρασε από την ίδρυσή του (2013-2016) το Ινστιτούτο ανέπτυξε ποικιλόμορφες επιστημονικές δράσεις στην Κάρπαθο. Συνδιοργάνωσε το Δ' Διεθνές Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας, οργάνωσε δύο Κύκλους Εβδομαδιαίων Μεταπτυχιακών Μαθημάτων Λαογραφίας, δύο Σεμιναριακά Μαθήματα Λαογραφίας για τη Μεθοδολογία Συλλογής Πρωτογενούς Λαογραφικού Υλικού, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και πραγματοποίησε δέκα εκδόσεις επιστημονικών βιβλίων για την Κάρπαθο, τη Σκύρο, την Κω, τη Μήλο, το Αγκίστρι του Αργοσαρωνικού αλλά και για γενικότερα πανελλήνια λαογραφικά θέματα. Και τούτο γιατί το Ινστιτούτο, μπορεί να έχει έδρα την Κάρπαθο, αλλά τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του απλώνονται, με βάση και το Σύμφωνο Συνεργασίας, στο Αρχιπέλαγος και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Οι εκδόσεις των βιβλίων έγιναν με Χορηγίες Ιδιωτών και Εκδοτικών Οργανισμών» (...).


«Στη συνέχεια θα απονεμηθεί Τιμητικό Δίπλωμα Περγαμηνής στον εξέχοντα συμπατριώτη μας ιατρό και Adjunct Professor (Ohio State University, USA) Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη για τη γενναιόδωρη προσφορά του στο Ινστιτούτο αλλά και το πρωτοποριακό έργο του στην επιστήμη της Ιατρικής και γενικότερα για τη βοήθειά του στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο Ντίνος έδειξε για μια ακόμη φορά την ευαισθησία του στα Καρπαθιακά θέματα του λαϊκού πολιτισμού, αφού είναι ο ίδιος λάτρης της Λαογραφίας μας. Καταγόμενος από Καρπαθιακή οικογένεια, μπολιασμένη με τα νάματα της λαϊκής μας παράδοσης, είναι ο ίδιος εκλεκτός στιχουργός, τραγουδιστής, χορευτής και εμπνέεται από τον πλούσιο και ιδιόμορφο πολιτισμό μας. Το Ινστιτούτο τον ανακηρύσσει σήμερα Ευεργέτη του και, με απόφασή του, θα αναρτήσει τη φωτογραφία του στα Γραφεία του. Ελπίζω με το φωτεινό παράδειγμά του να βρει μιμητές μεταξύ των συμπατριωτών μας» (...).


Η Συντονίστρια της Εκδήλωσης κ. Λάμπρου-Αντωνίου κάλεσε έπειτα στο βήμα τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, επιφανή ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να παρουσιάσει το ογκώδες έργο των Πρακτικών. Ο κ. Χαραλαμπάκης, ο οποίος ήλθε για τον σκοπό αυτό στην Κάρπαθο, ανέλυσε το περιεχόμενο τού Τόμου και με τον έγκυρο, σαφή και διεισδυτικό λόγο του, ετόνισε τη σημασία του έργου αυτού για την Κάρπαθο, την Ελληνική και διεθνή Λαογραφία. Στο τέλος της ομιλίας, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο του ΚΟΠΑΠ Γιώργο Βασιλαράκη για την προσφορά του στην επιστήμη και στα γλωσσολαογραφικά θέματα της Καρπάθου. Σημειώνουμε εδώ ότι ο καθηγητής Χαραλαμπάκης είναι ο Συντονιστής Εκδόσεως του νέου Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών. Η παραπάνω διαδικασία αποτέλεσε το πρώτο μέρος της Εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μέρος του Προγράμματος ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, απένειμε στον διακεκριμένο ιατρό και καθηγητή Ντίνο Κωνσταντινίδη, από την Αρκάσα Καρπάθου, Τιμητικό Δίπλωμα Περγαμηνής και διάβασε το περιεχόμενό του. Μετέφερε επίσης τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνου Δημόπουλου στον κ. Κωνσταντινίδη.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καρπάθου Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος του απένειμε επίσης τιμητική πλακέτα για τη γενικότερη προσφορά του και μίλησε με επαινετικά λόγια για το έργο του τιμωμένου.
Ακολούθησαν ευχαριστίες του ιατρού Κωνσταντινίδη και εκτενής ομιλία του για την πρόοδο και τα επιτεύγματα της ρομποτικής χειρουργικής, με παράλληλες βιντεοπροβολές, ενώ αναφέρθηκε και στη (βραβευμένη) σταδιοδρομία του με νέες τεχνικές της ιατρικής χειρουργικής.
Στην Επιστημονική αυτή Εκδήλωση, η οποία, κατά γενική ομολογία, είχε εξαιρετική επιτυχία, παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, ο Αρχιμανδρίτης και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου Καλλίνικος Μαυρολέων, οι Αρχιμανδρίτες Μιλτιάδης Μίτσελ και Αμβρόσιος Μαναρουλάς, ο Αιδεσιμότατος-Ιερέας της Ολύμπου Καρπάθου Ιωάννης Διακογεωργίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Ανδρ. Λάμπρος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Τούμα και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μιχάλης Μπαριανάκης, καθηγητές πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Καρπάθου Θεοδόσιος Μαστρομηνάς, η Πρόεδρος του Λυκείου Καρπάθου Θεοδώρα Διαμαντή, Εκπρόσωποι Καρπαθιακών Συλλόγων και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τη Μεγάλη Αίθουσα του Ξενοδοχείου “Κωνσταντίνος Pallas”.
Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ινστιτούτου και του ΚΟΠΑΠ ευχαριστούν θερμά όλους όσοι παρέστησαν στην Εκδήλωση, και ιδιαίτερα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο, το Ιερόν Πρεσβυτέριον, τους βουλευτές Μάνο Κόνσολα και Δημήτρη Γάκη, που ήλθαν ειδικά για την Επιστημονική Εκδήλωση, και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Μπαριανάκη. Ευχαριστούν επίσης τον πολιτευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Στέφανο Δράκο για τον Χαιρετισμό που απέστειλε.
Στο τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα σε όλους τους παρευρισκομένους.