Μέλη μιας δυνατής ομάδας Ρεμπούλη, Κυριακοπούλου και Παππά

Ένα εικοσιτετράωρο έχει μείνει για την έναρξη των αγώνων στίβου στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 

Η ελληνική ομάδα έχει συγκεντρωθεί στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς απουσιάζουν μόνο ο Νίκος Σκαρβέλης, ο οποίος φτάνει από τις ΗΠΑ στο Ρίο σήμερα και ο Χριστόφορος Μερούσης, που θα ταξιδέψει αύριο.

Οι 25 αθλητές και αθλήτριες θα προσπαθήσουν να δώσουν συνέχεια στις εξαιρετικές εμφανίσεις της χρονιάς. Μιας χρονιάς που σε επίπεδο Ανδρών – Γυναικών επιφύλασσε τέσσερα μετάλλια και πολύ καλά πλασαρίσματα τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού του Πόρτλαντ όσο και στο Ευρωπαϊκό Ανοιχτού στο Άμστερνταμ, εκεί όπου ο ελληνικός στίβος ευτύχησε να δει μια φουρνιά νέων αθλητών να βάζει τις βάσεις της επόμενης τετραετίας.

Ο ελληνικός στίβος στο Ρίο ετοιμάζει την ...ομάδα του 2020, αφού σε μεγάλο βαθμό οι αθλητές που ταξίδεψαν στη Βραζιλία θα έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν τον άθλο τους στο Τόκιο.

Αναμφίβολα οι δύο αθλήτριες που κατέκτησαν μετάλλια στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις της χρονιάς, η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ και η Βούλα Παπαχρήστου στο τριπλούν θα είναι εκείνες που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της διάκρισης και στο Ρίο. 

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα είναι οι μόνες, που θα επιδιώξουν κάτι ανάλογο. 

Ο Κώστας Φιλιππίδης όπως κάθε φορά σε μια μεγάλη διοργάνωση έτσι και στο Ρίο θα είναι από τους πρωταγωνιστές στο επί κοντώ με προοπτική να προσεγγίσει  το βάθρο. 

Ερωτηματικό παραμένει η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η Νικόλ Κυριακοπούλου από τον ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009, η οποία προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό, που έθεσε σε κίνδυνο την παρουσία της στη διοργάνωση.

Συμμετοχή στον τελικό θα επιδιώξει και ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος, ενώ με αξιώσεις και σχέδια για παρουσία τουλάχιστον στα ημιτελικά θα πάρουν μέρος στα αγωνίσματά τους ο Λυκούργος Τσάκωνας (200 μ.) ο Κώστας Δουβαλίδης (110 μ. εμπ.) και η Μαρία Μπελιμπασάκη (200 μ.). 
 

Από εκεί και πέρα δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου προκριθεί στον τελικό της δισκοβολίας ή αν ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ  βρεθεί στην πρώτη 15άδα στα 20χλμ βάδην. 

Με υψηλές προσδοκίες θα κάτσει στη γραμμή της εκκίνησης του μαραθωνίου η Ουρανία Ρεμπούλη, αθλήτρια του ΓΣΝ  Λέρου, μετά την έκτη θέση στον ημιμαραθώνιο στο Άμστερνταμ.

Στην ίδια απόσταση ο Χριστόφορος Μερούσης δε θέλει απλώς να ολοκληρώσει τον αγώνα του, αλλά με μια επίδοση κάτω από 2.19.00.

Η έμπειρη Σοφία Υφαντίδου στη δεύτερη συμμετοχή της στη διοργάνωση θέλει ένα νέο φετινό ρεκόρ, ενώ η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κάνει σχέδια για ένα καλό πλασάρισμα στα 20χλμ βάδην, δεδομένο του ότι έχει δείξει σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης και η Ελισάβετ Πεσιρίδου προέρχονται από τις πολύ καλές εμφανίσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπου κατέλαβαν την τέταρτη και έκτη θέση σε σφυροβολία και 100 μ. εμπόδια αντίστοιχα και στο Ρίο θα επιδιώξουν να προσεγγίσουν τις επιδόσεις τους, ενώ κάτι ανάλογο θα κάνουν οι επίσης πρωτάρηδες στη διοργάνωση Νίκος Σκαρβέλης και Αλεξία Παππά. Ντεμπούτο σε Ολυμπιακούς θα κάνουν και η Σοφία Ρήγα στο μαραθώνιο και η Παναγιώτα Τσινοπούλου στο βάδην, δύο αθλήτριες που έχουν ως βασικό στόχο να κυνηγήσουν τις επιδόσεις τους. 

Στον μαραθώνιο θα αγωνιστεί ακόμη η Παναγιώτα Βλαχάκη στην πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση, αλλά και ο Μιχάλης Καλομοίρης στους Άνδρες.

Ο μικρότερος αθλητής της ελληνικής ομάδας είναι ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο 17χρονος άλτης του μήκους αποσκοπεί κυρίως στην συγκομιδή εμπειριών είναι σίγουρο ωστόσο πως μπορεί να φτάσει στον τελικό, αν προσεγγίσει το 8,19 μ. που είναι το ρεκόρ του. 

Η Ειρήνη Βασιλείου παρά τη μικρή ενόχληση στο πόδι θα κυνηγήσει να δώσει τον καλύτερο της εαυτό στα 400 μέτρα. Η Χάιδω Αλεξούλη εκπροσωπεί την Ελλάδα στο μήκος και μια επίδοση στο ρεκόρ της (6,78 μ) μπορεί να σκέφτεται τον τελικό.

 

Τα στατιστικά για τις τρεις αθλήτριες με ενδιαφέρον από πλευράς των Δωδεκανήσιων φιλάθλων λόγω της καταγωγής ή του συλλόγου όπου και ανήκουν:

 

Όνομα

Αλεξία

Επώνυμο

Παππά

Αγώνισμα

10.000 μ

Ατ. Ρεκόρ

31.46.85

Φετ. Ρεκόρ

31.46.85

Συμμετοχή σε προηγούμενη διοργάνωση Ο.Α

-

Νικήτρια 2012

Τιρουνές Ντιμπάμπα (Αιθιοπία) 30.20.75

Κορυφαίος αθλητής 2016

Αλμάζ Αιάνα (Κένυα) 30.07.00

 

 

Όνομα

Ουρανία

Επώνυμο

Ρεμπούλη

Αγώνισμα

Μαραθώνιος

Ατ. Ρεκόρ

2.39.52

Φετ. Ρεκόρ

-

Συμμετοχή σε προηγούμενη διοργάνωση Ο.Α

-

Νικήτρια 2012

Τίκι Τζελάνα (Αιθιοπία) 2.23.07

Κορυφαίος αθλητής 2016

Τιρφέ Τσεγκάγιε (Αιθιοπία) 2.19.41

 

 

Όνομα

Νικόλ

Επώνυμο

Κυριακοπούλου

Αγώνισμα

Επί κοντώ

Ατ. Ρεκόρ

4,83 μ

Φετ. Ρεκόρ

4,75 μ./4,81 μ. i

Συμμετοχή σε προηγούμενη διοργάνωση Ο.Α

2008:     4.15 μ. πρ.

2012:     4.25 μ. πρ.

Νικήτρια 2012

Τζεν Σουρ (ΗΠΑ) 4,75 μ.

Κορυφαία αθλήτρια 2016

Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) 4,93 μ.