Αγωγή κατά του νοσοκομείου για λάθος ιατρικούς χειρισμούς

Για μία απλή εγχείριση μπήκε στο νοσοκομείο της Ρόδου 34χρονος και έφθασε ένα σκαλοπάτι πριν το θάνατο εξαιτίας λάθος ιατρικών χειρισμών, ενώ χρειάστηκε να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση αλλά και να νοσηλευτεί στην εντατική για τουλάχιστον είκοσι μέρες! Τώρα ο 34χρονος προσπαθεί να επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα την ζωή του και προσφεύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το χρηματικό ποσό των 345.000 ευρώ από το νοσοκομείο της Ρόδου!

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου διά των δικηγόρων Γεωργίου Ρουμελιώτη και Ιωάννη Παντελίδη, η ταλαιπωρία του 34χρονου ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου 2014 όταν επισκέφθηκε γιατρό του νοσοκομείου και διαπιστώθηκε ότι θα έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση ρουτίνας για πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Μάλιστα καθώς η περίπτωση του θεωρούνταν απλή, η εγχείριση θα γινόταν με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης.

Το ραντεβού κλείστηκε για τις 24 Ιανουαρίου 2015 και μία ημέρα νωρίτερα ο 34χρονος επισκέφθηκε και πάλι τον αρμόδιο ιατρό, όπου αφού του έγιναν οι απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις, και την διαβεβαίωση ότι δεν χρειαζόταν να παραμείνει νοσηλευόμενος, επέστρεψε σπίτι του.

Την επόμενη μέρα, όπως είχε συμφωνηθεί ο 34χρονος υπεβλήθη στην επέμβαση από τον ιατρό, ο οποίος ολοκληρώνοντας είπε στους συγγενείς του ότι όλα πήγαν καλά και απλώς «δυσκολεύτηκε λίγο διότι ο ασθενής ήταν λίγο μεγαλόσωμος».

Ο 34χρονος μεταφέρθηκε σε θάλαμο και αμέσως μόλις συνήλθε από την νάρκωση άρχισε να αισθάνεται πόνους στην περιοχή της κοιλιάς, να είναι αδύναμος και υποτονικός και να ζητάει συνεχώς παυσίπονα. Την επόμενη ημέρα το πρωί τον επισκέφθηκε ο ιατρός που τον είχε εγχειρίσει, του είπε πως όλα πήγαιναν καλά, ότι ο πόνος που ένιωθε οφειλόταν σε επιφανειακό τραύμα στην κοιλιά του και δεν ενέπνεε καμία ανησυχία και πως θα έμενε άλλο ένα βράδυ στο νοσοκομείο προκειμένου να ηρεμήσει και μετά θα επέστρεφε σπίτι του. Ο γιατρός – σύμφωνα με τον 34χρονο- δεν τον υπέβαλε σε καμία περαιτέρω εξέταση ώστε να διαπιστώσει την πιθανή άλλη αιτία του πόνου του.

Πράγματι, την επόμενη μέρα ο θεράπων ιατρός είπε στον 34χρονο να βγάλει εξιτήριο και να πάει σπίτι του, καθώς αφενός δεν υπήρχε λόγος παραμονής του στο νοσοκομείο και αφετέρου υπήρχε κίνδυνος ενδονοσοκομειακής λοίμωξης.

Όμως ακόμη και στο σπίτι του η κατάσταση του 34χρονου δεν παρουσίασε καμία βελτίωση, αντίθετα χειροτέρευε με αποτέλεσμα το απόγευμα της ίδιας ημέρας να επιστρέψει και πάλι στο νοσοκομείο όπου επισκέφθηκε τα επείγοντα και στη συνέχεια διανυκτέρευσε στη μονάδα εμφραγμάτων με εντολή του γιατρού που τον είχε εξετάσει. Ο ίδιος αυτός γιατρός διέγνωσε και μερική νεφρική ανεπάρκεια για την οποία ενημέρωσε τους συγγενείς του 34χρονου.

Το πρωί στις 27 Ιανουαρίου 2015 ο 34χρονος υπεβλήθη σε εξετάσεις και αργά το απόγευμα ενημερώνονται οι συγγενείς του από άλλο χειρούργο ιατρό ότι «μάλλον με τη λαπαροσκόπηση τρυπήθηκε το λεπτό έντερο και γι’ αυτό θεώρησε επιβεβλημένο ότι πρέπει να γίνει άμεσα εγχείρηση αποκατάστασης του εντέρου καθώς είχε οξεία περιτονίτιδα».

Οι συγγενείς του 34χρονου ζήτησαν να τον μεταφέρουν στην Αθήνα όμως όπως τους είπαν οι γιατροί η κατάστασή του ήταν κρίσιμη και δεν υπήρχε τέτοιο περιθώριο. Έτσι – σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στην αγωγή που έχει κατατεθεί στο δικαστήριο- ο 34χρονος υπεβλήθη την ίδια ημέρα αργά το απόγευμα σε νέα εγχείριση η οποία διήρκησε τέσσερις ώρες!

Οι γιατροί είπαν πως η εγχείριση πήγε καλά  και ο 34χρονος διασωληνωμένος και με μηχανική υποστήριξη λόγω της κατάστασής του μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι μέρες περνούσαν και η κατάσταση του 34χρονου ήταν πολύ οριακή, ενώ οι γιατροί εξέφραζαν φόβους ότι «λόγω του βεβαρημένου ιστορικού του υπήρχε το ενδεχόμενο να υποστεί πολυοργανική ανεπάρκεια»!

Μέχρι τις 16 Μαρτίου νοσηλεύτηκε στην ΜΕΘ ο 34χρονος και αμέσως μετά μεταφέρθηκε σε κλινική του νοσοκομείου όπου παρέμεινε έως το τέλος του ίδιου μήνα οπότε και πήρε εξιτήριο. Αλλά ακόμη και μετά την μεταφορά του στο σπίτι του ο 34χρονος αντιμετώπιζε για αρκετό καιρό προβλήματα με την υγεία, την οποία προσπαθεί να επαναφέρει στην αρχική της κατάσταση.

Για όλα αυτά τα έξοδα που έχει κάνει αλλά κυρίως για τον ψυχικό κλονισμό, την οδύνη και την ταλαιπωρία που έχει υποστεί και η οποία συνεχίζεται ως και σήμερα ο 34χρονος ζητά από το νοσοκομείο της Ρόδου να του καταβάλλει το συνολικό ποσό των  345.000 ευρώ.