Μάχη για την  καθημερινότητα δίνεται σε όλα τα επίπεδα

Τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής σε όλους τους τομείς και δη αυτούς που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, για τους οποίους κυρίως δέχεται κριτική, υπεραμύνθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προχθές το βράδυ, εκτός από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, Αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι.

Καταρχήν, σε έναν…μίνι απολογισμό προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομίας κ. Γιώργος Κακούλης αναφορικά με τι άλλο παρά τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης κατά τη θερινή περίοδο, ως απάντηση στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς.

Ο Αντιδήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι ο τελευταίος που θα πει ότι όλα είναι ρόδινα και είπε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες αστοχίες όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας τις προσπάθειες που κάνει αυτή η Δημοτική Αρχή για να βελτιώσει την εικόνα γενικά του Δήμου και να επιβάλει την τάξη και τη νομιμότητα.

Μάλιστα, θέλησε να υπερασπιστεί και τον Δήμαρχο επειδή, όπως είπε, ακούγονται και γράφονται πολλά και διαβεβαίωσε ότι εδώ και δύο χρόνια που βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση δεν έχει παρέμβει ποτέ για να ευνοηθεί κάποιος πολίτης ή επιχειρηματίας, αντίθετα τον προτρέπει να είναι πιο αυστηρός με αυτούς που δεν συμμορφώνονται.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακούλης αναφέρθηκε σε, ένα προς ένα, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στη Μεσαιωνική Πόλη: Για την κυκλοφορία των οχημάτων είπε ότι κατάφερε, με τη στήριξη του Δημάρχου και μελών της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας να περιοριστεί στο ελάχιστο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων εντός του Μνημείου αλλά για τα δίκυκλα δεν είναι εύκολη υπόθεση, παρά μόνο αν συνδράμει η ΕΛ.ΑΣ, η οποία όμως, επικαλούμενη υποστελέχωση, ελάχιστα ανταποκρίνεται.  Ένα άλλο θέμα για το οποίο έχει κατηγορηθεί και ο ίδιος είναι τα ατυχήματα με τις μπάρες στις εισόδους.

Όπως είπε, έχει παρακολουθήσει το σύστημα, είναι άρτιο και ασφαλές και δεν υπάρχει κίνδυνος  εάν ακολουθούν τις οδηγίες που λαμβάνουν όταν τους δίδεται η σχετική άδεια. Για όσους επιχειρούν να εισέλθουν στο Μνημείο με ανορθόδοξο τρόπο και κυρίως αυτοί που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, για ό,τι συμβεί, υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι ίδιοι, είπε ο Αντιδήμαρχος και ανέφερε ότι από τα 15-20 συμβάντα σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το σύστημα.

Για τους κοινόχρηστους χώρους, ο κ. Κακούλης είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «μέγα θέμα και μέγα πρόβλημα», το συνεργείο του Δήμου διενεργεί ελέγχους σε καθημερινή βάση και μάλιστα μέχρι τώρα έχουν βεβαιώσει πάνω από 500 παραβάσεις με αρκετά μεγάλα πρόστιμα, όμως, κανένας δεν συμμορφώνεται. Αντίθετα, καθημερινά, ο ίδιος δέχεται προπηλακισμούς και απειλές, την ίδια στιγμή που ακούει ότι δεν κάνουν τίποτα για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα.

Για την επαιτεία, τους παράνομους μικροπωλητές και τους κράχτες, είπε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ότι είναι καθαρά θέμα της ΕΛ.ΑΣ, η οποία έχει αρμοδιότητα και στο παραπάνω. Παρά ταύτα, έχουν στείλει σωρεία εγγράφων στα Υπουργεία αλλά έχουν επισκεφθεί και την Εισαγγελία.

 «Ξέσπασε» ο κ. Πόκκιας
Ιδιαίτερα φορτισμένος ήταν στην τοποθέτησή του, προχθές το βράδυ, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την εντύπωση που υπάρχει στην κοινωνία ότι για όλα ευθύνεται ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή.

Όπως είπε, αν και δεν πιστεύει ότι είναι συντονισμένη, ωστόσο υπάρχει μία προσπάθεια απαξίωσης των όσων γίνονται.  «Είναι απαράδεκτο να εκμηδενίζεται είτε από δημοσιεύματα στημένα είτε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο, μία προσπάθεια γιατί πίσω από αυτήν υπάρχουν άνθρωποι, εργαζόμενοι,  αιρετοί», είπε ο Αντιδήμαρχος και δήλωσε ότι εξοργίζεται μ’ αυτό που γίνεται.  Ακολούθως, ανέφερε και δύο περιστατικά που προκαλούν έκπληξη. Όπως είπε, λοιπόν, πήγε να απομακρύνει τις Νιγηριανές από ένα σημείο στο κέντρο της πόλης και ήρθε η Ασφάλεια να συλλάβει τον Αντιδήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους! Μάλιστα, ο κ. Πόκκιας δήλωσε ότι έχει φθάσει στα όριά του και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην ηγεσία της τοπικής αστυνομίας.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν τρία κλιμάκια που διενεργούν ελέγχους καθημερινά έχει μέχρι τις 2 το πρωί και…αλωνίζουν όλους τους κοινόχρηστους χώρους, τα οποία έχουν βεβαιώσει πάνω από χίλιες παραβάσεις! Αναρωτήθηκε, μάλιστα, εάν έχει εμφανιστεί ποτέ άλλος ελεγκτικός μηχανισμός στις παραλίες για να ελέγξει αλλά…«τα ακούνε και από πάνω», γι’ αυτό ζήτησε μία «καθαρή» απόφαση του δ.σ. που να έχει αποδέκτη τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς με την οποία θα ζητούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ακόμη, υπεραμύνθηκε της εικόνας με την εμπορική δραστηριότητα σε κοινόχρηστους χώρους λέγοντας ότι έχει βελτιωθεί αφού όταν ανέλαβαν η κατάσταση ήταν απελπιστική ενώ το 80%  λειτουργούσαν χωρίς άδειες. Επειδή, όμως, δεν θέλησαν να κλείσουν το 80% των επιχειρήσεων, τις εξέτασαν ανά περίπτωση και έχουν νομιμοποιήσει αρκετές.

Στη συνέχεια, δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για το μείζον θέμα με την ανεπιτήρητη βόσκηση και είπε ότι για πρώτη φορά πάνω στο νησί υπάρχουν σαράντα παγίδες. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι δεύτερο περιστατικό, λέγοντας ότι μετέφεραν κατσίκια που συνέλαβαν σε δημόσιο χώρο όπου υπάρχουν κάμερες και τα έκλεψαν τη νύχτα! 

Απαντώντας, πάντως, στον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζή Χατζηευθυμίου σχετικά με τις διαμαρτυρίες που δέχεται από την Αρνίθα για το θέμα αυτό, ο κ. Πόκκιας είπε ότι θα πρέπει να βοηθήσουν και τα τοπικά συμβούλια και οι Πρόεδροι και να προσέχουν τις παγίδες. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε μέρα τις στήνουν και το βράδυ πάνε και τις κόβουν. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι προτεραιότητά τους είναι οι ανθρώπινες ζωές λόγω των ατυχημάτων που έχουν γίνει με τα ανεπιτήρητα ζώα και δευτερευόντως είναι οι καλλιέργειες.

Ο Δήμαρχος και η μειοψηφία
Τοποθετούμενος στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Χατζηευθυμίου, εκτός από το παραπάνω θέμα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, λόγω της δημοσιότητας που πήρε τελευταία το  θέμα. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, μοιάζει περισσότερο…με παραμύθι όταν κάποιοι ξεκίνησαν μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δική τους στέγη και το παραμύθι αυτό είχε αίσιο τέλος αφού η πολιτεία έφτιαξε μία σειρά από κατοικίες αλλά δεν κατάφερε να αποδώσει τους τίτλους ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να έχουν καταληφθεί τα περισσότερα από ανθρώπους που δεν είναι ιδιοκτήτες, να μην τα προσέχουν, και έχει δημιουργηθεί ένα γκέτο.

Είπε, στη συνέχεια, ότι σημείο αναφοράς είναι ο παπάς ο οποίος έχει κρατήσει όλη την τοπική κοινωνία και η Εκκλησία είναι γεμάτη και με παιδιά. Και είπε, στη συνέχεια:
«Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι στην περιοχή γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, είναι απορίας άξιον γιατί ενώ είναι εν γνώσει όλων ούτε η αστυνομία έχει αναλάβει την υποχρέωση να στέλνει ένα περιπολικό κατά άτακτα χρονικά διαστήματα να περνάει έτσι ώστε να υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να γίνουν αντιληπτοί, ούτε η Εισαγγελία αλλά ούτε και κανείς άλλος έχει ασχοληθεί με το ζήτημα. Ο μόνος ο οποίος ασχολείται και δέχεται απειλές κατά της ζωής του είναι ο παπάς. Κύριε Δήμαρχε, νομίζω ότι είναι λάθος εκτίμηση και λάθος καυτηριάσατε το έργο το οποίο επιτελεί ο πάτερ Παΐσιος στην περιοχή αυτή».

Είπε, ακόμη, ότι η επιστολή για την εκ νέου σύγκληση της διαπαραταξιακής για τον υποσταθμό της ΔΕΗ εστάλη διότι υπάρχει μία κωλυσιεργία από πλευράς της ΔΕΔΔΗΕ αφού δεν θέλουν να πάρουν απόφαση ούτε δέχονται καμία άλλη πρόταση από κανέναν ενώ δεν τους ενδιαφέρει η Επιτροπή και ήρθαν να πουν τι θα επιβάλουν. Για τον λόγο αυτό πρότεινε το δ.σ. να επαναβεβαιώσει την απόφασή του ότι δεν πρόκειται να δώσει τη συναίνεσή του για τη δημιουργία υποσταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ενώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην αλλαγή χρήσης εκείνης της περιοχής.

Ο κ. Χατζηευθυμίου, για ακόμα μία φορά, έθιξε το θέμα της εκκαθάρισης της «Ρόδων Α.Ε.» λέγοντας ότι κλείνουμε ένα χρόνο αισίως και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε διάθεση για να δοθούν τα στοιχεία. Σημειώνεται, πάντως, ότι προχθές το βράδυ, στη συνεδρίαση παρέστη και ο εκκαθαριστής της Εταιρίας κ. Μάριος Μαραβέλιας. Τέλος, έθεσε και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ σοβαρό. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν, αναφέρθηκε στο νερό, λέγοντας ότι η ανομβρία η φετινή ανέδειξε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις γεωτρήσεις και τα δίκτυα.

Όπως είπε, τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ δουλεύουν μέρα και νύχτα, ακόμα και σε χωριά που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα δημιουργείτο πρόβλημα, και προσπαθούν να δημιουργήσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, μία νέα γεώτρηση ή να εξυγιάνουν κάποια.

Ο ίδιος, ζήτησε από τη ΔΕΥΑΡ να καλύψει με οποιοδήποτε τρόπο τις ανάγκες, αμέσως μετά να γίνει μία έρευνα σε όλα τα χωριά, είτε συνδεθεί το νερό του φράγματος με το δίκτυο σε κάποιες τουριστικές περιοχές είτε όχι, να εξετάσουν ένα νέο χάρτη που βρίσκονται οι γεωτρήσεις, και να εντοπίσουν που δημιουργήθηκε το πρόβλημα φέτος ώστε να μην το αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Για τους Αγίους Αποστόλους, ο Δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για λάθος εκτίμηση και ότι καμιά φορά εξαρτάται πως αντιλαμβάνεται κάποιος μία δήλωση.  Δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα το έργο του συγκεκριμένου ιερέα, όμως στη δήλωσή του απάντησε σε κάποιες επιστολές, σε κάποια δημοσιεύματα και στο έγγραφο που είχε απευθυνθεί καθιστώντας υπεύθυνο το Δήμο για τη δήθεν αδιαφορία του για τα ναρκωτικά. Τότε είχε αναφέρει ότι ευθύνες έχουν και άλλες Αρχές και Υπηρεσίες αλλά και η Εκκλησία.

Από εκεί και πέρα, όμως, είπε ότι δέχθηκε μία άλλου είδους επίθεση κα καυτηρίασε τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς ορισμένων ιερωμένων. Είπε, συγκεκριμένα: «Αν νομίζουν ότι από άμβωνος μπορούν να μοιράζουν χαρτάκια και να “πυροβολούν” τον Δήμαρχο, είναι δικό τους θέμα. Εγώ από τη θέση αυτή, ούτε…χαρτάκι θα μοιράσω ούτε θα τον “πυροβολήσω”. 

Για τον υποσταθμό της ΔΕΗ, ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν τρεις αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και κάποιες αποφάσεις Δικαστηρίων  και αναρωτήθηκε εάν ο Δήμος έχει άλλο μέσο να προσβάλει αποφάσεις του ΣτΕ. Είπε, ακόμη, ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Σχετικά με τη «Ρόδων Α.Ε.», θέμα που ούτε προχθές συζητήθηκε, είπε ότι και εκείνος ζήτησε από τον εκκαθαριστή να παρευρεθεί στο δ.σ. και να ενημερώσει ενώ έκανε και ο ίδιος μία παρέμβαση, την περασμένη εβδομάδα, όταν ενημερώθηκε ότι από τη Διεύθυνση εμπορίου δεν έχουν εγκριθεί ακόμα οι ισολογισμοί του 2011 προκειμένου να υποβληθούν οι δηλώσεις για τα επόμενα έτη και να μπει η εκκαθάριση στην τελική ευθεία γιατί η πρόθεσή του είναι, μόλις γίνει αυτό, να φέρει στο δ.σ. τα ακίνητα που εκτιμάται ότι έχουν έσοδα 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία χρειάζεται ο Δήμος για να κάνει έργα. «Είναι, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη να τελειώσει αυτή η διαδικασία και να έρθουν τα έσοδα», τόνισε.

Για την αποκομιδή των απορριμμάτων, παραδέχθηκε ότι είναι μία δύσκολη χρονιά μετά την ακύρωση του διαγωνισμού.  Όπως είπε ο Δήμαρχος, με την πρόσληψη των 92 εποχικών, τη μίσθωση των μηχανημάτων και υπεράνθρωπες προσπάθειες της υπηρεσίας προσπαθούν να διατηρήσουν την εμφάνιση της πόλης σε ανεκτά επίπεδα, αν και δεν είναι αυτό που ταιριάζει στη Ρόδο.  Στην επόμενη  συνεδρίαση του δ.σ., είπε ακόμη, θα πρέπει να δουν συνολικά μία σύμβαση αποκομιδής, διαχείρισης, λειτουργίας του ΚΔΑΥ και περαιτέρω της διάθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, μίλησε καταρχήν για τους Αγίους Αποστόλους, λέγοντας ότι δεν επικεντρώνονται στην ουσία της υπόθεσης αλλά σε κάποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις και ως Δήμος έχουν βασικές υποχρεώσεις που είναι οι συνήθεις που έχει ένας Δήμος. Εκείνο που, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να τους απασχολήσει σοβαρότερα είναι η δημοτική περιουσία η οποία υπάρχει στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων αλλά και το ότι οι ίδιοι δεν προσπαθούμε να συμβάλουμε στην αναβάθμιση της περιοχής.  

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε είναι η συνολική κατάσταση της πόλης εν μέσω τουριστικής περιόδου αφού φαίνεται ότι δεν λειτουργεί και το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο συγκοινωνιακό. Όπως είπε, πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει συγκοινωνιακές μελέτες που…αραχνιάζουν σε συρτάρια και κάποιες ημιεφαρμόστηκαν. Κάλεσε, στη συνέχεια, με μέριμνα του αρμόδιου Αντιδημάρχου να έρθει η μελέτη στο δ.σ., να γίνει μία ενημέρωση και να εξετάσουν τι μπορεί να υλοποιηθεί.

Για τον υποσταθμό είπε ότι δεν χρειάζεται επαναβεβαίωση της απόφασης του δ.σ. αφού υπάρχουν διαδοχικές αποφάσεις του οργάνου αλλά δεν δέχεται και τη λογική ότι εμείς εκφράσαμε τη θέση μας και από εκεί και πέρα…σηκώνουμε ψηλά τα χέρια. Απαντώντας ο Δήμαρχος είπε ότι το συγκοινωνιακό είναι πράγματι το μείζον θέμα της πόλης και ένας λόγος που δεν έρχεται η μελέτη μέχρι τώρα είναι ότι οι υπηρεσίες μελετούν δύο άλλα συστήματα που εφάρμοσαν οι Δήμοι Αμαρουσίου και Θεσσαλονίκης για το κυκλοφοριακό και την ελεγχόμενη στάθμευση και αμέσως μετά το καλοκαίρι θα έρθει θέμα για συζήτηση που να τα περιλαμβάνει όλα αυτά. 

Από την πλευρά του, ο κ. Πότσος είπε ότι η ΔΕΔΔΗΕ ήρθε εδώ με συγκεκριμένη απόφαση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συγκληθεί η διαπαραταξιακή. Επανέλαβε, για ακόμα μία φορά, ότι στο δ.σ. θα πρέπει να συζητούνται πολιτικά ζητήματα.

Στα θέματα καθαριότητας εστίασε ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Σάκης Στάγκας ο οποίος απόντος του κ. Στράτου Καρίκη, εκπροσωπούσε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Ο ίδιος άσκησε κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας και ανέφερε ότι το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ είναι σχεδόν γεμάτο. Γενικά, είπε ότι δεν υπάρχει πολιτική σ’ αυτό το κομμάτι.

Απαντώντας στα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου σχετικά με το διαγωνισμό είπε ότι δεν έγιναν δεκτές οι δικαστικές διενέξεις, τον ακύρωσαν στην Οικονομική Επιτροπή, αποδέσμευσαν το σύνολο των χρημάτων που ήταν δεσμευμένα και δέσμευσαν το ποσό για το νέο διαγωνισμό ενώ ξεκινούν εντατικά για να ενσωματώσουν και τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το ΧΥΤΑ.