Στην αξιοποίηση της Νέας Αγοράς στοχεύει πλέον ο δήμος Ρόδου

Η επισκευή του κτιρίου, οι χρήσεις που θα έχουν τα καταστήματα και η μελλοντική αξιοποίηση του εμβληματικού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, είναι τα θέματα που «ανοίγουν» πλέον για τη Δημοτική Αρχή Ρόδου, μετά την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της, κατά πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο προχθές το βράδυ, κάτι που, σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομίας κ. Γιώργος Κακούλης, ο οποίος, επιγραμματικά , ανέφερε ότι ο κανονισμός δίνει έμφαση στα εξής: Καταρχήν, στις χρήσεις αφού καθορίζονται ζώνες με διακριτές χρήσεις και στην περίπτωση αυτή δίνεται μία μεταβατική περίοδος τριών χρόνων ή μέχρι τη λήξη της μίσθωσης για την αλλαγή της. Δεύτερον,  στα σκίαστρα και τις πέργκολες. Για τα σκίαστρα προβλέπεται ειδικός σχεδιασμός ενώ οι πέργκολες καταργούνται, ρητά, παντού. Η ιχθυαγορά προβλέπεται να διατίθεται σε επιχειρηματίες για την προβολή των επιχειρήσεων και των προϊόντων τους.

Τέλος, όσον αφορά στην κυκλοφορία των οχημάτων, απαγορεύεται η κυκλοφορία οποιουδήποτε τροχοφόρου εντός του Μνημείου, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, στόχος και σκοπός αυτού του κανονισμού είναι η προστασία και η ανάδειξη του Μνημείου καθώς και ο σεβασμός στο δημόσιο χώρο. Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και αυτοί που συνέταξαν τον κανονισμό, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, θεωρούν ως ορθή ενέργεια την καθαίρεση των τριών εσωτερικών πτερύγων.  Υπάρχουν και κάποιες συνοδευτικές προτάσεις, όπως η εγκατάσταση νυχτερινού φωτισμού για την ανάδειξη του Μνημείου, η οριοθέτηση χώρου στάθμευσης δικύκλων εξωτερικά, εκπόνηση συνολικής κτιριακής μελέτης αποκατάστασης του Μνημείου και δέσμευση και διάθεση του 30% των ετήσιων εσόδων για επισκευές.

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, ο κ. Κοψιάς, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό τους επειδή δεν κλήθηκαν να πουν τη γνώμη τους όταν ήρθε το θέμα τόσο στη δημοτική κοινότητα Ρόδου όσο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Στη συνέχεια, είπε ότι υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα, όπως είναι η συντήρηση και η μόνωση του κτιρίου ενώ διαφωνούν με την πρόβλεψη για κατάργηση καταστημάτων κάτω από το κλιμακοστάσιο.

Είπε, ακόμη, ότι είναι πάρα πολλά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στη Νέα Αγορά και κινδυνεύει να γίνει ένα απέραντο…καφενείο. Πάντως, συμφωνούν με τη σύσταση ενός ταμείου για τη συντήρησή της.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κακούλης είπε ότι δεν είναι αλήθεια ότι δεν έλαβαν γνώση για τη σύνταξη του κανονισμού εδώ και ένα χρόνο. Είπε, ακόμη, ότι τα καταστήματα κάτω από το κλιμακοστάσιο καταργούνται γιατί είναι παράνομα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκεί υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.», κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, είπε ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να παρακινήσουμε τον επισκέπτη να πάει στη Νέα Αγορά και πρότεινε την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας εμπορικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό και με τη μαρίνα.

Ο επικεφαλής της «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης, προέταξε τη συντήρηση το κτιρίου  και στη συνέχεια τον προσδιορισμό της χρήσης της Νέας Αγοράς, δηλαδή ως τι θέλουμε να λειτουργεί. Και είπε χαρακτηριστικά:  «Αυτή τη στιγμή, είναι ένας…αχταρμάς χρήσεων και χώρων αναψυχής και εμπορικών καταστημάτων. Ένα κτίριο που υπολειτουργεί την τουριστική περίοδο και το χειμώνα είναι νεκρό. Είναι ένα κτίριο τοπόσημο για την πόλη-είναι καρτ ποστάλ».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος τόνισε ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση και ότι θα γίνει απαγορευτικό για να το επισκέπτονται οι ροδίτες, γι’ αυτό και το καταψήφισε.

Ο Αντιπρόεδρος του δ.σ. κ. Στέργος Στάγκας ο οποίος, απόντος του κ. Στράτου Καρίκη, εκπροσωπούσε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, είπε ότι έγινε μία επίπονη εργασία αλλά ρώτησε τι γίνεται με τους ενοικιαστές που οι μισοί είναι υπό έξωση ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης και ανάδειξης του κτιρίου.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα Μνημεία της Ρόδου και ότι το σχέδιο αυτό βάζει σε μία τάξη τη λειτουργία του αλλά εναρμονίζεται και με τα μελλοντικά σχέδια. Όσο για τις χρήσεις που θα έχουν τα καταστήματα είπε ότι είναι θέμα της αξιοποίησης της Νέας Αγοράς.

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι έχει ετοιμαστεί προσχέδιο επιστολής για να σταλεί στους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας για τη μαρίνα, που συνδυάζεται με τη Νέα Αγορά. Έκανε γνωστό, ακόμη, ότι βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για να επανέλθει η μαρίνα στο Δήμο.

Σχετικά με τους καταστηματάρχες είπε ότι είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν τα καταστήματά τους ενώ, από τον Σεπτέμβρη, όσοι δεν έχουν υπογράψει παράταση της σύμβασης θα αποβληθούν.
Τελικά, ο κανονισμός ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, με τη σημείωση να γίνουν δεκτές οι παρατηρήσεις τους, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».