Οι συμμαθητές της Ρόδου, βρέθηκαν 60 χρόνια μετά

Αντάμωσαν στα ίδια μέρη 60 χρόνια μετά. Τόσα πέρασαν από τότε που αποφοίτησαν από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο της Ρόδου.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και πώς να μην είναι, όταν τα χρόνια της νιότης, μέσα από το σχολείο, όπως τα έζησαν τότε, «ζωντάνεψαν» και πάλι με τις αναμνήσεις που ξεδιπλώθηκαν..!

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι:
Μιχάλης Βαρδελής
Τάσος Δανιηλίδης
Παντελής Διακογεωργίου
Στέλιος Ιωσήφ
Βασίλειος Κούρτης
Θεόδωρος Κωνσταντινίδης
Γιώργος Μιχαλάκης
Αντώνης Παγκάς
Γιάγκος Παυλίδης
Φώτης Ραϊσάκης
Ιωάννης Υψηλάντης
Νίκος Χαραλάμπης
Μιχάλης Χατζής
Γεώργιος Χατζηχριστοδούλου


Στην συνάντηση ο πρόεδρος της τάξης, ο πρώην Νομίατρος κος Παντελής Διακογεωργίου, αναφέρθηκε στις αξίες και τις αρετές της φιλίας καθώς επίσης και την σπουδαιότητα της συγκέντρωσης, 60 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, επισημαίνοντας συγκεκριμένα:

«Αγαπητοί συμμαθητές και αγαπητές μου Κυρίες,
Με τη βοήθεια του Θεού συναντιόμαστε απόψε σε αυτόν τον φιλόξενο χώρο, για να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από την αποφοίτησή μας από το ιστορικό Βενετόκλειο Γυμνάσιο.
Είχαμε την ευκαιρία και άλλες φορές στο παρελθόν να κάνουμε συναντήσεις τέτοιου είδους, όπως όταν γιορτάσαμε τα 25 χρόνια το 1981. Επίσης, γιορτάσαμε τα 50 χρόνια το 2006 και πολλές άλλες συναντήσεις μας.

Η σημερινή παρόλα αυτά είναι η σπουδαιότερη αφού γιορτάζουμε αισίως τα 60 χρόνια από την αποφοίτησή μας. Αλλά η πρώτη μας συνάντηση έγινε το Σεπτέμβριο του 1973 και ήταν η πρώτη συνάντηση συμμαθητών που γινότανε στη Ρόδο.

Ταξιδεύοντας με αποσκευές τις μνήμες μας από άξιους καθηγητές και καλούς φίλους που παρέμειναν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Είμαστε η πρώτη τάξη μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα, που φοίτησε και απεφοίτησε ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες (δημοτικό και γυμνάσιο) σπουδές μας.


Η γενιά η δική μας απετέλεσε την πρωτοπορία και έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής σε όλους τους τομείς για το οικονομικό θαύμα που γνώρισε το νησί μας. Πάνω από όλα όμως κυρίαρχο γνώρισμα αυτής της γενιάς ήταν ότι είχε στέρεες οικογενειακές αξίες και αρετές. Νιώθω ευτυχής γιατί όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, και τα οποία νοσταλγούμε με μελαγχολία, γιατί δεν θα ξανάρθουν η γενιά μας σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής έζησε με αξιοπρέπεια, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια.
Εύχομαι και ελπίζω οι ΑΡΕΤΕΣ και οι ΑΞΙΕΣ αυτές να είναι ιερή παρακαταθήκη στα απιδιά και στα εγγόνια μας.

Επιπλέον, να τονίσω ότι το δε Βενετόκλειο Γυμνάσιο που αποφοιτήσαμε όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική του σελίδα, εξακολουθεί να είναι ένα ακοίμητο καντήλι, αφού αποτέλεσε ένα πνευματικό φάρο γνώσεων και αξιών που φώτισε με τη λειτουργία του τις δύσκολες εποχές που περνούσε η Ρόδος κατά την Τουρκοκρατία και Ιταλοκρατία. Το γεγονός αυτό δεν επηρέασε μόνο το πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και το εθνικό φρόνημα των Ροδίων.


Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι στην αποψινή μας συνάντηση έχουμε πολλές απουσίες, σχεδόν όλων των καθηγητών μας και πολλών από τους συμμαθητές μας, που σήμερα δεν είναι μαζί μας. Για την μνήμη όλων αυτών που μας βλέπουν από ψηλά, ας τηρήσουμε όλοι μαζί 1 λεπτού σιγή.

Τελειώνοντας σας εύχομαι καλή διασκέδαση και του χρόνου να ξαναβρεθούμε πάλι με το καλό.
Παντελής, Ε. Διακογεωργίου
Πρόεδρος της Στ’ τάξης το 1956
Ρόδος, 2016»