Αχ, ρε Ελλάδα...

Κύριε διευθυντά! Επιτρέψτε μου σήμερα να απευθυνθώ στ μάνα όλων μας, την Ελλάδα!
Χρόνια τώρα παρακολουθώ συμπεριφορές και πρακτικές που δεν αρμόζουν σε μάνα τουλάχιστον με τα χαρακτηριστικά μιας μάνας που πονούσε πάντα για τα αλύτρωτα παιδιά της και που...όπως ισχυρίστηκε και ισχυρίζεται ακόμα δεν είχε άλλο σκοπό από την ένταξή τους στη ζεστή αγκαλιά της!!!


Δεν είναι αδιαφορία της μάνας το συναίσθημα που με πληγώνει κάθε φορά που αισθάνομαι μειωμένος!!
Ίσως δεν είναι κι αστοχία!! Δεν αισθάνομαι σαν το γυφτάκι που πρέπει να φέρει ορισμένα χρήματα καθημερινά στον αρχιγύφτο για να έχει το δικαίωμα στο φαγητό και στον ύπνο!!

Γιατί η μάνα μου η Ελλάδα όσα λεφτά κι αν της καταθέσω, δεν της φτάνουν για να περιποιηθεί τα χαϊδεμένα παιδιά της που πάντως εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι σ’ αυτά με αποτέλεσμα και να μου τα παίρνει και να μένω στην τύχη μου κι ας μην ικανοποιηθώ σε τίποτα. Τι κι αν φωνάζω......ΡΕ ΜΑΜΑ ΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.....ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΣ!!! ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΡΙΑ!!!

Βέβαια η μάνα μας έδωσε από πολύ νωρίς εξετάσεις συμπεριφοράς απέναντί μου και μάλλον φταίω εγώ που δεν κατάλαβα τα μηνύματα που μου έστειλε!

Πχ. Ξέρουμε όλοι ότι ο Ξάνθος από την Πάτμο πρωτοστάτησε μαζί με τον Τσακάλωφ και τον Σκουφά στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας που ήταν η πρώτη πολιτική ηγεσία και το οικονομικό υπόβαθρο της ελληνικής επανάστασης του 1821!

Ξέρουμε επίσης ότι πολλά καράβια από την Κάσο και την Πάτμο συμμετείχαν στον αγώνα υπό τον ναύαρχο Κανάρη. Ξέρετε ποιά ήταν η πληρωμή. Με την συμφωνία του Λονδίνου η μεν Κάσος να καταστραφεί, η δε Πάτμος να γυρίσει στην κυριαρχία του σουλτάνου.

Έκανες τν δουλειά σου ανάλγητη μάνα και μας πέταξες. Αλλά μπορεί και να μην μπορούσες τότε να συζητήσεις τέτοιο θέμα με τους μεγάλους της εποχής. Ξεχάσαμε τους πόθους και τους στόχους μας, σε ονομάσαμε πάλι γλυκά, θλιμμένη, προδωμένη μάνα και βάλαμε καινούργιους στόχους με τον άσβεστο πόθο της αγκαλιάς σου δυνατότερο. Πιό καυτό. Κι όμως εκατό χρόνια αργότερα ξαναφάγαμε το χαστούκι. Ίδιο σαν το προηγούμενο!!

Ήταν το 1917 όταν οι νικητές της ΑΝΤΑΤ μοίραζαν εδάφη. Χαρές και πανηγύρια από τα παιδιά σου τότε. Και γιατί η Ελλάδα ήταν με το μέρος των νικητών και γιατί η πολιτική ικανότητα του τότε κυβερνήτη Ελευθέριου Βενιζέλου το εγγυόταν αλλά γιατί οι παρουσίες και οι επεμβάσεις επιφανών δωδεκανησίων σε επιτροπές και φόρα ανά τον κόσμο θα εύρισκαν επιτέλους ευήκοα ώτα. Κι όμως μάνα Ελλάς και πάλι μας γέλασες.

Επεκτάθηκες στα βόρεια κι εμάς μας άφησες σε ξένη κατοχή. Θέλοντας να δικαιολογήσουμε πάλι την επιμονή μας στην πείνα για την αγκαλιά σου κι ας μας έφτυνες είπαμε πάλι. ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΦΤΩΧΗ ΜΑΝΑ ΠΟΥ ΠΙΕΖΕΤΑΙ!! ΥΠΟΜΟΝΗ!! ΘΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ!!!! Κι ήλθε αυτή η μέρα μάνα μου! Μόνο που έτσι όπως εξελίχθηκαν για μας τα πράγματα δεν ξέρουμε πια αν αυτή η μέρα ήταν άσπρη. Δεν ξέρουμε καν τι χρώμα είχε. Γιατί αισθανόμαστε πια ότι μας αγκάλιασες επί πληρωμή. Και δεν έχει διατίμηση η αγκαλιά σου. Όλο φέρε και φέρε. Ακριβώς όπως λέει ο γύφτος στο γυφτάκι. Τι κι αν φωνάζουμε εμείς ότι ο τόπος μας βρίθει σοβαρών και αποδοτικών επενδυτικών ευκαιριών!!

Τι κι αν φωνάζουμε ότι σου παραδώσαμε σαν κορόιδα επενδύσεις και υποδομές που έκαμαν κατακτητές του τόπου για να τις διατηρήσεις και να τις αναπτύξεις!! Εσύ επέλεξες να τις καταστρέψεις. Και καταστρέφεις ίσα με σήμερα. Παίρνει όλο τον πλούτο που φθάνει το 10% του ελληνικού ΑΕΠ κι ας έχει αλλοτριωθεί το 85% του εμπορικού τζίρου μας και μου γυρίζεις πίσω πενταροδεκάρες εξυπηρετώντας στο ελάχιστο τις απαραίτητες λειτουργίες του τόπου γυρίζεις πίσω αφήνοντας όμως τεράστια, κενά και δημιουργώντας τεράστια και σημαντικά ερωτήματα.

Γιατί τα παίρνεις από μένα υπέρ των χαϊδεμένων παιδιών σου ρε μάνα και μ’ αφήνεις κουρελή και πεινασμένο. Γιατί καταστρέφεις περιουσία που σου χαρίστηκε και φτιάχτηκε με ξένα κόκκαλα. Γιατί ρε μάνα βάζεις αμέσως φρένο σε οποιαδήποτε περίπτωση αναβάθμισης μέσω επένδυσης φανερωθεί (όπως η ΔΕΗ το ΓΚΟΛΦ κα.)

Μας ενέταξες στην εξυπηρέτηση του τουρισμού σου, μάνα. Όχι τυχαία!! Είδες ότι με το κλίμα, το φυσικό κάλλος, τις ιταλικές υποδομές και την νοοτροπία των κατοίκων θα μπορούσες να “κονομάς” χοντρά και για πολί καιρό.  Ναι!!!! Και πολύ καλώς έπραξες. Όμως ο τουρισμός δεν είναι έτσι όπως τον φαντάζεται εσύ. Άλλωστε κι ένας εκπρόσωπος σου τελευταία έδωσε τον ορισμό που εσύ προκρίνεις!

Ο κος Τσακαλώτος είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους φόρους στα νησιά!! ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!!!!! Δεν σου αξίζω μάνα. Δεν είσαι μάνα εσύ. Αν είναι οι μάνες σαν εσένα τότε καλύτερα νάμαι ορφανός. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΖΩ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ!! Αχ ρε μάνα....!!!

Του Κώστα Σαρρή, εστιάτορα