15 Αυγούστου 1309: Η κατάληψη της Ρόδου

Η ιστορία των Ιπποτών του Αγιου Ιωάννη στην Παλαιστίνη κλείνει τον Μάη 1291 με την κατάληψη της Ακρας απο τους Μαμελούκους.  Είναι το τέλος των Σταυροφοριών. 

Απ’ εκείνη την στιγμή το Τάγμα ψάχνει για νέο τόπο εγκατάστασης, όσο το δυνατόν πιο κοντά στους Αγιους Τόπους.  Μια μέρα, στην διάρκεια των αναζητήσεών τους πέφτουν πάνω στην Ρόδο.  Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος κι απο εκείνη την στιγμή προσπαθούν να βρούν τρόπο για μόνιμη εγκατάσταση εκεί.

Στα 1304 ο Μ. Μάγιστρος ντε Βιλαρέ έρχεται σε συνεννόηση με τον Γενουάτη Βινιόλο Βινιόλη, αφέντη της Νότιας Ρόδου με την άδεια του Βυζαντινού αυτοκράτορα κι έτσι οι Ιωαννίτες αποβιβάζονται στα παράλια της Ρόδου στα 1306. 

 

 

Μετά αιματηρές μάχες θα καταλάβουν τα φρούρια του Φερακλού και του Φιλερήμου κι ύστερα θα ζητήσουν την άδεια του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’  Παλαιολόγο για να εγκατασταθούν στο νησί.  Σε αντάλλαγμα θα πλήρωναν φόρους και θα του έδιναν στρατό. 

Ο Ανδρόνικος αρνήθηκε κι ο ντε Βιλαρέ μάζεψε όλες του τις δυνάμεις και πολιόρκησε την πόλη της Ρόδου.

Ο θρύλος λέει πως ντυμένοι με προβιές, ο Μ. Μάγιστρος και μερικοί διαλλεγμένοι ιππότες ανακατεύτηκαν μ’ ένα κοπάδι πρόβατα και καθώς σκοτείνιαζε μπήκαν απαρατήρητοι στην πόλη και άνοιξαν τις πύλες.

Ήταν μια μέρα σαν και σήμερα πριν 707 χρόνια, 15 Αυγούστου 1309.  Απ’ εδώ αρχίζει η ιστορία των Ιπποτών της Ρόδου.

Πηγή: pavlidiscartoons.com