Τραγική η κατάσταση των Κέντρων Υγείας Αρχαγγέλου και Λίνδου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου και το Πολυδύναμο ιατρείο Λίνδου, παρουσία των προέδρων των τοπικών συμβουλίων Αρχαγγέλου κ. Αργυρού και Λίνδου κ. Ελευθερίου, με επίσης παρουσία του τέως δημάρχου Λίνδου κ. Διάκουλα.

Αυτό που όλοι διαπίστωσαν είναι ότι η κατάσταση των κέντρων είναι τραγική. Από τους 10 ιατρούς που προβλέποταν για το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, υπηρετούν μόνο 3 εκ των οποίων οι 2 θα συνταξιοδοτηθούν μέσα σε ένα έτος.

Όσον αφορά τη λειτουργία αυτή καθαυτή του Κέντρου Υγείας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι 3 ιατροί, το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί πλήρως σε σχέση με τη λειτουργία που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Το Πολυδύναμο Ιατρείο Λίνδου αποδεικνύεται ότι δεν είναι ούτε πολυδύναμο, ούτε ιατρείο. Αναζητήθηκε και βρέθηκε ο αγροτικός ιατρός, προκειμένου να το ανοίξει, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε οργανισμός, ούτε προσωπικό, ούτε τίποτα. Το μόνο που υπάρχει είναι κλειστά πανάκριβα μηχανήματα, τα οποία έχουν αγοραστεί και σαπίζουν μέσα στο κλειδωμένο κτίριο.

Όλα αυτά λαμβανομένου υπόψη ότι η Λίνδος δέχεται κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια επισκεπτών τουριστών, όσους περίπου και η Σαντορίνη. Η μεν Σαντορίνη, στοιχειωδώς τουλάχιστον κάτι έπραξε. Η Κυβέρνηση άνοιξε το νοσοκομείο της Σαντορίνης, έστω με τεράστιες ελλείψεις, έστω με προσωπικό που μετακίνησε από αλλού. Όσον αφορά τη Λίνδο, πέραν του ότι η ζωή των κατοίκων της δεν διαφυλάσσεται, το τεράστιο πρόβλημα είναι ο διασυρμός που υφίσταται η Ελλάδα όταν οι τουρίστες άλλοι τραυματισμένοι και άλλοι ασθενείς, κατευθύνονται προς το Πολυδύναμο Ιατρείο, το οποίο βρίσκουν κλειστό.

Η Κυβέρνηση, με διορισμούς ιατρών διάρκειας 8 μηνών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάλυψε ορισμένα από τα αμέτρητα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Τι γίνεται όμως με τα κέντρα υγείας, με τα πολυδύναμα ιατρεία και με όλες της μονάδες υγείας, οι οποίες καθημερινά καταρρέουν;