Την ασφαλή μετακίνηση  των μαθητών της Ρόδου ζητά η ΕΥΘΥΤΑ

Επιστολή στο δήμαρχο Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκο με την οποία ζητά να παρθούν μέτρα για τις ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών από και προς τα σχολεία, κατέθεσε χθες η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου.

 

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Τα παιδιά της Ρόδου, τα παιδιά όλου του κόσμου: Εμείς τα παιδιά, απαιτούμε άμεση δράση  #SaveKidsLives   (#Σώστε Τις Ζωές Των Παιδιών) στους δρόμους.

Περισσότεροι από 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ  άνθρωποι έχουν υπογράψει την Διακήρυξη Παιδιού για την Οδική Ασφάλεια το 2015, μεταξύ αυτών και εσείς κ. Δήμαρχε.

Εμείς τα παιδιά της Ρόδου, σας καλούμε σε άμεση δράση  για να την κάνουμε πράξη  και να θέσουμε σε ισχύ μέτρα που σώζουν τις ζωές των παιδιών. Θέλουμε να δούμε πραγματική πρόοδο.

Κυβερνήσεις και Μ.Κ.Ο παγκοσμίως έχουν συμφωνήσει από κοινού τον στόχο της μείωσης κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μέχρι το 2020. Πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

Καλούμε τους ηγέτες μας, να λάβουν άμεσα μέτρα προς την επίτευξη του στόχου. Εκατομμύρια ζωές παιδιών  βρίσκονται σε κίνδυνο στους δρόμους!

Ζητάμε από τους ηγέτες μας σε όλα τα επίπεδα να δημοσιοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουν τον Παγκόσμιο Στόχο να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. www.savekidslives2020.org

Χρειάζεται άμεση δράση πάνω σε προτεραιότητες – κλειδιά.

Δήμαρχοι πόλεων της Ε.Ε και της Ν. Υόρκης έχουν ευαισθητοποιηθεί υιοθετώντας δράσεις για την ασφάλεια των παιδιών στους δρόμους τον πόλεών τους.                                

Σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά, στις  9 Ιουνίου 2016, στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μαθητές με τους γονείς τους στα πλαίσια της προσπάθειας να πείσουν τον Δήμαρχο να εγκαταστήσει κάμερες ελέγχου ταχύτητας και στα 2000 σχολεία της Νέας Υόρκης.  Η καμπάνια «Σε κάθε σχολείο: Κάμερες ασφαλείας ταχύτητας, Τώρα!» ξεκίνησε μετά την έναρξη του προγράμματος «Όραμα Μηδέν» (Vision Zero) τον Ιανουάριο του 2014 από τον Δήμαρχο Bill de Blasio.

Αν και τα όρια ταχύτητας γύρω από τα σχολεία περιορίστηκαν στα 20mph (30km/h) η επιτήρηση του ορίου και η αποφυγή συγκρούσεων και  τροχαίων θυμάτων δεν θεωρείται ικανοποιητική όπως υποστήριξαν  οι γονείς. Αντίθετα υποστήριξαν ότι η χρήση καμερών ελέγχου ταχύτητας αποδίδει πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διάρκεια του 2015  οι κάμερες κατέγραψαν πάνω από 1.000.000 παραβάτες του ορίου ταχύτητος γύρω από τα σχολεία όπου έχουν τοποθετηθεί κάμερες.

Λαμβάνοντας υπόψη το τροχαίο συμβάν με μαθητές του 1ο Δημοτικού Σχολείου Κρεμαστής  στις 08-04-2016, σας επισυνάπτουμε σχετικά το έγγραφο της Διευθύντριας του Σχολείου και της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρόδου.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Απαιτούμε εμείς τα παιδιά τη δέσμευσή σας, για συγκεκριμένες δράσεις  στην πόλη μας.

Σας καλούμε να υποστηρίξτε την πρώτη  δράση εκ των πέντε δράσεων  για τη διαφύλαξη των ζωών μας

Ασφαλείς μετακινήσεις από και προς το σχολείο για κάθε παιδί, που συμπεριλαμβάνει ασφαλείς δρόμους, πεζοδρόμια, σήμανση και διαχείριση της ταχύτητας γύρω από κάθε σχολείο

Γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των σχολικών συγκροτημάτων της Ρόδου, δεν παρέχει ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο, σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης Τεύχος Δεύτερο Αρ. Φύλλου 2302/16 Σεπτεμβρίου 2013, σας παρακαλούμε:     

1) όπως εντάξετε στα επόμενα χρόνια στο τεχνικό σας πρόγραμμα έργα κυκλοφοριακών παρεμβάσεων σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης  και σε περιοχές  με αυξημένη κίνηση στα πλαίσια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας

2) ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς 2016-2017 να ολοκληρωθεί η οριζόντια σήμανση στα σχολεία της Ρόδου, ως πρώτη αλλά ουσιαστική παρέμβαση κυκλοφοριακής ρύθμισης έξω από τα σχολεία της Ρόδου.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Κάθε παιδί, δικαιούται να είναι ασφαλές στο δρόμο από και προς το σχολείο. Η οδική ασφάλεια αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα της ποιότητας της ζωής και του πολιτισμού μας. Η μείωση των τροχαίων και η οδική ασφάλεια είναι κατ’ εξοχήν υπόθεση του Κράτους και πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Στη διάθεσή σας, με ένα και μοναδικό στόχο την ασφάλεια των παιδιών στους δρόμους.

Τα παιδιά, σας καλούν να λάβετε άμεσα μέτρα προς την επίτευξη του στόχου. Οι  ζωές των παιδιών  βρίσκονται σε κίνδυνο στους δρόμους!

Ζητούν από τους ηγέτες τους σε όλα τα επίπεδα να δημοσιοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουν τον Παγκόσμιο Στόχο να μειώσουν κατά το ήμισυ τον αριθμό των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. www.savekidslives2020.org

Οφείλουμε να ακούσουμε τα παιδιά  και να σεβαστούμε την έκκλησή τους.

Κοινοποίηση
Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ρόδου
Κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου

Με εκτίμηση
Για την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου

Η πρόεδρος
Ελένη Καρύδη

Η γ. γραμματέας
Μάνθα Ζιώγου».