Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης  γεμίζει μελωδίες

Αυτό το «πάντρεμα» επιτυγχάνει, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου που συμπληρώνει φέτος τα 15 συνεχή χρόνια διοργάνωσής του έχοντας κερδίσει μια υψηλή θέση στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.

Το φετινό Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 27 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και θα έχει, για μία ακόμη φορά, στο τιμόνι του τον διακεκριμένο Ελληνα μαέστρο Αλκη Μπαλτά.

Εκεί, στο Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την «Αποκάλυψη», στον ιερό αυτό χώρο που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και οι επισκέπτες του, Ελληνες και ξένοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, εντελώς δωρεάν, μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.

 

Η Πάτμος θα φιλοξενήσει στο τέλος του μήνα για 15η συνεχή χρονιά  το Φεστιβάλ Θρησκευτικής ΜουσικήςΗ Πάτμος θα φιλοξενήσει στο τέλος του μήνα για 15η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής

Στις βραδιές του φετινού Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σπουδαία έργα προερχόμενα από την ελληνική και τη διεθνή μουσική δημιουργία, τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο της ελληνικής μουσικής παράδοσης αλλά και μια ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση.

Τρεις εξαιρετικές χορωδίες, κορυφαίοι ερμηνευτές της βυζαντινής μουσικής, μονωδοί αλλά και διακεκριμένοι μουσικοί, τραγουδιστές και ηθοποιοί θα ενώσουν τις καλλιτεχνικές δυνάμεις τους στο πανέμορφο ελληνικό νησί.

Η αυλαία θα ανοίξει στις 27 του μήνα με μια συναυλία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής. Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Χορωδία Δομέστικοι Δράμας, σύνολο λαϊκών οργάνων και το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας θα παρουσιάσουν μελοποιημένα αποσπάσματα από το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννου» με ερμηνευτή τον άρχοντα πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, αλλά και ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου και κομμάτια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς.

Από την Αρμενία
Στις 28 Αυγούστου η Χορωδία ΑΥΒ από την Αρμενία, υπό τη διεύθυνση του Αναΐτ Παπαγιάν, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Κόμιτας και άλλων Αρμένιων συνθετών, ενώ στις 30 του μήνα οι μονωδοί Χρύσα Μαλιαμάνη, Αρτεμις Μπόγρη και Βασίλης Καβάγιας, με τη συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων κλασικών συνθετών.

Θρησκευτικά αλλά έντεχνα τραγούδια σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει στις 31 Αυγούστου η φημισμένη Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Αλκης Μπαλτάς θα διευθύνει την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου και μια ομάδα εξαίρετων σολίστ σε κλασικά έργα θρησκευτικής μουσικής των Χέντελ, Βιβάλντι, Αλμπινιόνι κ.ά.

 

Η χορωδία ΑΥΒ θα παρουσιάσει στις 28 Αυγούστου θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Κόμιτας και άλλων Αρμένιων συνθετώνΗ χορωδία ΑΥΒ θα παρουσιάσει στις 28 Αυγούστου θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Κόμιτας και άλλων Αρμένιων συνθετών

Στο μεταξύ, στις 29 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Πάτμιον» του Πνευματικού Κέντρου του νησιού η μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Ο βασιλιάς τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών», σε σκηνοθεσία Γιώργου Χατζή.

Πηγή:ethnos.gr

 

Η Χορωδία Δομέστικοι Δράμας θα είναι σε αυτούς που θα «ανοίξουν»  το φετινό Φεστιβάλ στην ΠάτμοΗ Χορωδία Δομέστικοι Δράμας θα είναι σε αυτούς που θα «ανοίξουν» το φετινό Φεστιβάλ στην Πάτμο