Ογδόντα ροδίτες καλλιτέχνες συμμετέχουν στο 1ο φεστιβάλ

Στο μεγάλο Ρόδιο ποιητή Παντελή Ευθυμίου είναι αφιερωμένο το 1ο φεστιβάλ καλλιτεχνικής δημιουργίας Ροδίων που θα διεξαχθεί στο νησί μας το διάστημα από 19 έως 27 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται ταυτόχρονα  η καλλιτεχνική δημιουργία των Ροδίων μέσα από τις εικαστικές τέχνες, την ποίηση, την λογοτεχνία και την μουσική. Πάνω από 80 εικαστικοί καλλιτέχνες και μουσικοί καθώς και το σύγχρονο δυναμικό (εκδοτικό και συγγραφικό) του βιβλίου σε μια μεγάλη γιορτή.

Ένα φεστιβάλ ελεύθερης εισόδου και συμμετοχής για όλους τους Ροδίτες αλλά και τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν πώς γεννιέται η Καλλιτεχνική Δημιουργία της Ρόδου μέσα από την Ροδίτικη Γη, το Φως, τη Θάλασσα, την Ιστορία του Τόπου αλλά και πώς μετασχηματίζεται από το ταλέντο και τον μόχθο των ανθρώπων της.
Για την πρώτη αυτή διοργάνωση παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου κατά την οποία έγινε αναλυτική αναφορά στο φεστιβάλ.

Ειδικότερα η αντιδήμαρχος τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου δήλωσε ότι «ο Δήμος Ρόδου συμπαραστέκεται και στηρίζει το πρώτο φεστιβάλ καλλιτεχνικής δημιουργίας , μια ιδέα του συμπατριώτη μας του Τάκη του Βούη μαζί με πολλούς Ρόδιους καλλιτέχνες, με απώτερο σκοπό να παρουσιαστεί η καλλιτεχνική δημιουργία των Ροδίων μέσα από τις εικαστικές τέχνες, την ποίηση, την λογοτεχνία και την μουσική. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας και νομίζω ότι αξίζει να το παρακολουθήσουμε και να συμμετέχουμε όλοι έτσι ώστε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε  τους καλλιτέχνες σε όλες τις εικαστικές τέχνες του νησιού μας. Είναι μία αξιόλογη πρωτοβουλία και θεωρώ ότι και με την διεκδίκηση της εικαστικής πρωτεύουσας για το 2021 είναι ένα πρώτο βήμα για να αναδείξουμε τα δικά μας παιδιά, τους Ρόδιους καλλιτέχνες».

Από την πλευρά του ο συνθέτης, τραγουδιστής Τάκης Βούης είπε μεταξύ άλλων ότι όλη η φιλοσοφία της εκδήλωσης ξεκινάει από το εξής: « Όταν γνωρίζουμε που μπορεί να φτάσει το πνεύμα και η καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου μας, ξέρουμε ποιοι είμαστε».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή είναι η φιλοσοφία… «ξεκίνησε από μία συνέντευξη πριν πεθάνει , εκεί γύρω στα 25-30 χρόνια του  αείμνηστου του Παντελή του Ευθυμίου του ποιητή που με κάποιο παράπονο είπε γιατί δεν διδάσκονται οι Δωδεκανήσιοι ποιητές στα σχολεία της Δωδεκανήσου. Αυτή η κουβέντα κόλλησε στο μυαλό μου και άρχισα  να την δουλεύω μέσα μου και κάποια στιγμή βρήκα τον χρόνο, είπα ότι εδώ ωριμάζουν τα πράγματα ότι τώρα μπορούμε να το κάνουμε. Και αυτό που ήταν έκπληξη, ήταν η αγάπη από όλους τους καλλιτέχνες που πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως» .

Ακολούθησε ο ζωγράφος και χαράκτης Μάνος Αναστασιάδης ο οποίος υπογράμμισε ότι «μία πόλη, εξελισσόμενη όπως είναι η Ρόδος,  μία διεθνής πόλη, η οποία δέχεται τόσους πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, πρέπει να αρχίζει να υποστηρίζει πράγματα που υπερβαίνουν και τους παρόντες φορείς και τους θεσμούς όπως υφίστανται σήμερα. Θέλω να βοηθήσουμε όλοι μας αυτή την κίνηση ώστε να γίνει θεσμός και να προσφέρει κάποια στοιχεία σε αυτήν την πολιτιστική πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στην πόλη μας. Μπορώ να πω ότι στερείται ακόμη συγκροτημένης πολιτικής. Το λέω με καθαρότητα και ευθύτητα, έχοντας δουλέψει σε φορείς επί πολλά χρόνια και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πράγματα και πρόσωπα μάλιστα».


Επίσης θέλουμε να κάνουμε μία προβολή του δημιουργικού πνεύματος και της καλλιτεχνικής δημιουργίας όλων των τεχνών με έναν όρο που λέγεται «πολύτεχνη έκφραση», αποφεύγοντας ωστόσο ένα στείρο πνεύμα τοπικισμού, τοπικιστικού στοιχείου, το οποίο πολλές φορές μας στέλνει πίσω στην περιφέρεια, στην επαρχία όπως ειρωνικά μας λένε συχνά από το κέντρο και αυτό είναι πάρα πολύ άδικο. Ισότιμα θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλα και μάλιστα με ένα πνεύμα ελεύθερης έκφρασης και ανοιχτή πάντα στο πανανθρώπινο στοιχείο» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Τέλος ο συγγραφέας Κώστας Σκανδαλίδης που εξέδωσε και βιβλίο για τον Παντελή Ευθυμίου με τίτλο «Παντελής Ευθυμίου, σεργιάνι στη ζωή και το έργο του ποιητή» (σενάριο για ντοκιμαντέρ) δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ένας ποιητής που τραγούδησε τον έρωτα αλλά και τις ομορφιές του χωριού του, του Γενναδιού. «Θέλω να σας πω με πολύ ειλικρίνεια, με όση διαθέτω ότι μέσα από την μελέτη της ποίησης του Παντελή ανακάλυψα τις ομορφιές του Γενναδιού. Δηλαδή, όταν τον πρώτοδιάβασα, είχα μία απορία που τις βρήκε όλες αυτές τις ομορφιές. Θέλω λοιπόν να σας πω με παρρησία, ότι όταν ανέβηκα για πρώτη φορά  μετά το 1992, αν θυμάμαι καλά σε ένα ύψωμα λόφου , πίσω από το Γεννάδι ακριβώς και κατόπτευσα όλη την περιοχή γύρω-γύρω από το Γεννάδι, εκεί ανακάλυψα τις ομορφιές και είπα ναι  Παντελή έχεις απόλυτο δίκιο, χρήζεις περαιτέρω μελέτης και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους αυτός που ασχολήθηκα μαζί του.

Υπήρξε λοιπόν ένας κατεξοχήν ερωτικός ποιητής, θρήνησε τον άδικο χαμό του αγωνιστή της Δημοκρατίας, του Νικηφόρου Μανδηλαρά μέσα από την ποιητική του συλλογή, Το στεφάνι της θάλασσας, ίδρυσε την εθνική αντίσταση των Ελλήνων, εξύψωσε με τις 11 ποιητικές συλλογές του, την Ελληνική ποίηση βγαίνοντας ο ίδιος με την ευρωστία και την λιτότητα του λόγου που διαθέτει μέσα από την ποίηση του.
Θα σας έλεγα με πολύ άνεση ότι στέκεται ως ισοϋψής  απέναντι στους κορυφαίους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης ελληνικής ποίησης. Ο Παντελής Ευθυμίου μαζί με τον Φώτη Βαρέλλη και τον Δημήτρη Τσαλουμά από την Λέρο είναι οι τρεις ποιητές που κοσμούν τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα, υπηρετώντας επάξια τόσο την ελληνική γλώσσα όσο και την νεότερη ελληνική γραμματεία» δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης .  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Έκθεση ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ζωγραφική & χαρακτική: Ουρανία Βολονάκη, Γιάννης Μαχαιρίδης, Μάνος Αναστασιάδης, Κάτια, Ευστρατία Μαχαιρίδη, Johny Willson, Χρήστος Συράκος, Νατάσα Σαβράνη, Καθολική Τοκούζη, Σεβαστή Σταυρίδη, Βασιλική Τσούτσουβα, Δόμνα Παναγοπούλου, Κώστας Γιαννιτόπουλος, Νίκος Γιαμαλάκης, Αλίντα Σπηλιώτη, Aurora Litina, Άκης Τσέβης, Ελένη Ζαφειρίου, Ειρήνη Βαζούκου, Εύη Μακροπούλου, Δημήτρης Βασιλείου, Μαρία Ανεζιά κεραμική: Κώστας Νεοφύτου, Μυρτώ - Δανάη Κόλλια, γλυπτική: Δημήτρης Καρδούλιας, Κώστας Ταμπάκης, Αντώνης Τσακίρης, σκίτσο: Βαγγέλης Παυλίδης, Μιχάλης Κουντούρης, φωτογραφία: Νίκος Κασέρης, Σταύρος Χαρτοφύλης, Νάσια Στουραΐτη, Αναστασία Γραμματικοπούλου, Γιώργος Αναστασιάδης, Μιχάλης Παπαοικονόμου, Καλλιόπη Βούτζαλη, Χάρης Παστρικός, Κώστας Αγιαννίτης)    

Έκθεση ΒΙΒΛΙΟΥ (ποίηση, λογοτεχνία, ιστορία, μελέτη) με την συνεργασία του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Ρόδου.    στο «οπλοστάσιο Ντεμιγύ» έναντι παλιάς ΔΕΗ πλατεία Σύμης. 19 – 27 Αυγούστου 2016
Ώρες λειτουργίας: 10:00 με 13:00 και 17:00 με 22:00, είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  20 – 24 Αυγούστου 2016, πλατεία Σύμης και πλατεία Αργυροκάστρου, Παλιά Πόλη.
Ώρα έναρξης: 20:30, είσοδος ελεύθερη
Στις μουσικές εκδηλώσεις αντί εισιτηρίου συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:  Έναρξη  με ROCK Συναυλία με τους «NOCK ON WOOD» και «SPOKANE SOUL».
Ώρα έναρξης: 20:30, πλατεία Σύμης, Παλιά Πόλη

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: JAZZ Συναυλία με τους Savenas trio και την Φαίη Μπρουζάκη στο τραγούδι και το κουαρτέτο του Κωνσταντίνου Στουραΐτη.
Ώρα έναρξης: 20:30, πλατεία Αργυροκάστρου, Παλιά Πόλη

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:   ΝΕΟΙ ΡΟΔΙΤΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΙ. Αντώνης Κυζούλης,  Γιάννης Παπαθεοδώρου, Πέτρος Σταματίου, Κώστας Τσέκας, Βασίλης Κεντετζόγλου, Παναγιώτης Ξανθόπουλος, Αλέκος Δράκος. Ώρα έναρξης:20:30, πλατεία Αργυροκάστρου, Παλιά Πόλη

ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Συναυλία ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ με τους Γιάννη Γιακουμάκη, Αντώνη Λιοπύρη, Δημήτρη Παπαβασιλείου, Βασίλη Κεντετζόγλου. Ώρα έναρξης:20:30, πλατεία Αργυροκάστρου, Παλιά Πόλη

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Λήξη μουσικών εκδηλώσεων με ΓΝΗΣΙΑ ΛΑΪΚΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ με τους τραγουδιστές  Ντένια Κουρούση, Ειρήνη Τουμπάκη, Ματίνα Μάστορα, Γιώργο Κούτρο, Ευγενία Κούτρου, Γιάννη Μωραΐτη.  Συνοδεύουν σημαντικοί μουσικοί.
Ώρα έναρξης: 20:30, πλατεία Αργυροκάστρου, Παλιά Πόλη
Τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στο φεστιβάλ είναι με τυχαία σειρά.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Τάκης ΒΟΥΗΣ
Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δ.Ο.Π.Α.Ρ και με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου.