Η «Ρόδος 2021» και τα  οικονομικά του Δήμου μας

Αφορμή για την επιστολή αυτή, μου έδωσε η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Δημοτικής Αρχής να συστήσει Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με τον τίτλο ‘ΡΟΔΟΣ 2021’ με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ για την διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαικής Πρωτεύουσας Πολιτισμού για το έτος 2021.

Με βάση το καταστατικό τα 5 μέλη του Διοικητικού συμβουλίου, αφου ορίσουν τις αμοιβές τους, έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια, να ιδρύουν παραρτήματα, υποκαταστήματα, γραφεία και πρακτορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι παλαιές αμαρτίες
Εχοντας ακόμη πρόσφατη την περιπέτεια του Δήμου με τις δύο Δημοτικές Εταιρείες ΑΔΕΚΤ και ΡΟΔΩΝ Α.Ε. που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, έχοντας  χρέη και  πρόστιμα εκατομμυρίων στο Ι.Κ.Α. , η απόφαση για σύσταση νέας ανώνυμης είναι τουλάχιστον ακατανόητη. Να υπενθυμίσω ότι ακόμη ο Δήμος ταλαιπωρείται από τα έργα και τις ημέρες των δύο αυτών εταιρειών καθώς και της  ΑΔΕΚΑΜ που κληρονόμησε από τον αμαρτωλό Δήμο Πεταλούδων. Μέχρι πρόσφατα εξαιτίας των χρεών τους στο ΙΚΑ, άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ο Δήμος δεν μπορούσε να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του.

Τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου
 Μήπως όμως επιτρέπουν τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου να ιδρύει εταιρείες  που το μόνο οικονομικό αποτέλεσμα είναι να  προσθέτουν επιπλέον χρέη; Μια ματιά στο τελευταίο ισολογισμό του Δήμου, αυξάνει ακόμη περισσότερο τους προβληματισμούς κάθε καλοπροαίρετου πολίτη. Οπως φαίνεται και στον πίνακα αποτελεσμάτων του Ισολογισμού για το έτος 2014, η νέα Δημοτική Αρχή εξανέμισε το πλεόνασμα που της παρέδωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Στάθη Κουσουρνά, και το πλεόνασμα των +4.334.738 ευρώ, το μετέτρεψε μέσα σε ένα χρόνο σε ζημιές -7.152.159 ευρώ!  

Μέσα σε ένα χρόνο δεκαπλασίασε τις λειτουργικές ζημιές της παρουσιάζοντας έλλειμμα -11.086.307 ευρώ που αντιστοιχεί με το ¼ του συνόλικού μακροπρόθεσμου δανεισμού! Η δραματική επιδείνωση της οικονομικής εικόνας του Δήμου αντί να λειτουργήσει αφυπνιστικά ως προς τις οικονομικές δυνατότητες του, φαίνεται πως άφησε αδιάφορους τόσο των Δήμαρχο όσο και το σύνολο σχεδόν των μελών της Δημοτικής Αρχής.

Οι υπέρογκες   διοικητικές δαπάνες
 Γνωρίζοντας ότι τα έσοδα από φόρους και εισφορές θα μειώνονταν από την επικείμενη κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ. ΔΩ. η Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να περιορίσει δραστικά τις δαπάνες  και τα περιττά έξοδα. Τουναντίον! Οπως φαίνεται από τον  λογαριασμό “Εξοδα Διοικητικής Λειτουργίας” έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ο λογαριασμός γράφει 11.700.412 ευρώ που όχι μόνο είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά αποτελούν και το 18% του συνόλου των εσόδων του Δήμου!

Η απόφαση του Δημάρχου να ορίσει έντεκα (!) Αντιδημάρχους είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πλήρους αποστασιοποίησης του από την οικονομική πραγματικότητα. Οταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει (6) Αντιδημάρχους και της Αθήνας (10), ο κ. Χατζηδιάκος όρισε (11) προφανώς για να μην χαλάσει το χατίρι των φίλων του και να εξασφαλίσει ηρεμία στην παράταξή του. Το κόστος βέβαια ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ/μήνα  για κάθε Αντιδήμαρχο, καθιστώντας τον Δήμο μας  πρώτο στην Ελληνική επικράτεια σε αριθμό Αντιδημάρχων!

Τα σημάδια της κατάρρευσης
Η εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί επιμελώς να καλλιεργήσει στον κόσμο η Δήμοτική Αρχή, δυστυχώς δεν μπορεί να εξωραϊσει την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του Δήμου μας. Η εμμονή στο φαίνεσθαι και η απόκρυψη της  συνεχώς επιδεινούμενης πραγματικότητας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Η παραίτηση του πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Περδίκη καθώς και η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας, είναι μόνο το πρελούδιο ενός Δήμου που βαδίζει προς την οικονομική κατάρρευση.

Επίλογος
Κάθε παραμύθι έχει και τον δράκο του. Ετσι πίσω από το παραμύθι της διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας, κρύβεται ο «δράκος» της υπό σύσταση Δημοτικής εταιρείας «ΡΟΔΟΣ 2021 Α.Ε.»,  που το μόνο που θα καταφέρει είναι να προσθέσει ακόμη περισσότερες ζημιές στις ήδη υπάρχουσες.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τουλάχιστον ο Δήμαρχος δεν γνωρίζει την πραγματικότητα και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται ο Δήμος Ρόδου. Απλώς ίσως ελπίζει ότι   η «βόμβα» θα σκάσει σε κάποιον άλλον. Είναι όμως κοινωνικά άδικο και ανήθικο κάποιοι εις  γνώση τους να δημιουργούν ελλείμματα, χωρίς καμμία προσωπική ευθύνη.

Τα επιπλέον ελλείμματα  που είναι βέβαιο ότι  θα παραδώσει  η τωρινή Δημοτική Αρχή, θα έπρεπε να είχαν την εγγύηση της προσωπικής  περιουσίας αυτών που τα δημιούργησαν. Η έντοκη επιστροφή των αποζημιώσεων και των αντιμισθιών που έλαβαν κατά την διάρκεια της θητείας τους, πρέπει να θεσμοθετηθεί για όλες τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης Δημόσιου χρήματος.  Μόνο τότε θα είχαμε ίσως κάποια ελπίδα να σωθούμε από τους «σωτήρες μας»…

Γράφει ο Ζαχαρίας Παρασκευάς
Επιχειρηματίας - Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής