Επικαιροποιήθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου, συζητήθηκε χτες με τηλεδιάσκεψη σε Ρόδο και Σύρο, μετά από σχετική οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Κατά τη χτεσινή διαδικασία συζητήθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι και η εξειδίκευση των δράσεων σε αναπτυξιακούς άξονες ενώ η επικαιροποίηση κρίθηκε αναγκαία καθώς πρέπει να τεθούν υπόψη τα τελευταία δεδομένα και η σημερινή πραγματικότητα η οποία θα αποτελέσει και τη βάση των δράσεων που προγραμματίζονται.

Στην τηλεδιάσκεψη παραβρέθηκαν από τα Δωδεκάνησα ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, ο Δημήτρης Σκιαδάς αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας που επιμελήθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας ενώ από τις Κυκλάδες ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης καθώς επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι και προϊστάμενοι διευθύνσεων στους δύο νομούς.

 


Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης, το σημαντικό στοιχείο της συνάντησης είναι η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού ώστε με δεδομένες και τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και της περιφερειακής αρχής να συνεχιστεί ο στρατηγικός σχεδιασμός με όσα νέα δεδομένα έχουν προκύψει έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο το βάρος δίνεται στις υποδομές, με δεδομένη τη νησιωτικότητα και τη συνεχή προσπάθεια επάρκειας σε κάθε νησί των αναγκαίων δομών και έργων ώστε να συνεχίζουν οι νησιώτες να δημιουργούν πάνω στο νησί τους, όπως υδατοδρόμια, λιμάνια, σχολεία, οδικό δίκτυο, δομές υγείας, νέες τεχνολογίες, επικοινωνία, μεταφορές.

«Σε κάθε επιμέρους τομέα από τις διευθύνσεις της περιφέρειας επεκτείνεται ο σχεδιασμός αυτός όπως πχ στον πρωτογενή τομέα με την αξιοποίηση της ζήτησης προϊόντων ονομασίας προέλευσης το οποίο αποτελεί και άξονα αναπτυξιακής προοπτικής, στον τομέα της εργασίας με κίνητρα για την απασχόληση γυναικών , στην εκπαίδευση με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, με τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων κ.α.

Μεγάλο μέρος κατέχει η στήριξη και ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος και οι ιδιαίτεροι πόροι σε κάθε νησί, ο θαλάσσιος τουρισμός και άλλες θεματικές ενότητες όπως ο συνεδριακός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός τουρισμός κ.α. αλλά και η αξιοποίηση της γενικότερης τάσης ανόδου του ελληνικού τουρισμού» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης, προσθέτοντας ότι ισχυρά σημεία του νοτίου Αιγαίου και της περιφέρειάς μας είναι ο σημαντικός αριθμός λιμένων και αεροδρομίων και οι μεταφορικές υποδομές σε πολλά νησιά.

Παράλληλα επεσήμανε ότι μέσα από το σχεδιασμό αυτό αναδεικνύεται η  θέση της περιοχής στο επίκεντρο των θαλάσσιων δρόμων προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και η στήριξη για τις σχετικά προσιτές αποστάσεις νησιών και ενδοχώρας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.