Ο κορυφαίος  στο “Ocean Lava Rhodes”

Όλα στην εντέλεια θέλουν να κυλήσουν οι διοργανωτές του «Ocean Lava Rhodes», και αυτό για να γίνει χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις. Έτσι, στο πόστο του τεχνικού συμβούλου αυτού του αγώνα τριάθλου για τις ολυμπιακές αποστάσεις στη Ρόδο την 30η Οκτωβρίου, τοποθετήθηκε ο Βασιλης Κρομμύδας. Ένας άνθρωπος-μορφή για το άθλημα , ο κορυφαίος Έλληνας σ’ αυτό, με διακρίσεις στο εξωτερικό, που μπορεί να εγγυηθεί πως, οι προσπάθειες τόσο από την Ocean Lava όσο και από τον Απόλλωνα Ρόδου δεν θα πάνε χαμένες.

Λίγα λόγια για το Βασίλη Κρομμύδα: Ο Βασίλης Κρομμύδας γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1970 στη Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσε και έζησε. Αυτή τη στιγμή ζει στους Θρακομακεδόνες Αττικής. Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στην Κολύμβηση. Την πενταετία 2005-2009 διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Ομάδας Τριάθλου και είναι ο μοναδικός Έλληνας προπονητής με δίπλωμα προπονητή Τριάθλου Α΄ κατηγορίας. Επίσης εδώ και μια δεκαετία αρθρογραφεί στα περιοδικά Mbike και Runner.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό το 1980 στο άθλημα της Κολύμβησης, στο σωματείο του ΠΑΟΚ. Αγωνίσματά του ήταν τα 100μ. και 200μ. Ύπτιο, όπου και κατέκτησε δύο Πανελλήνιες νίκες στην κατηγορία των νέων, μία στην κατηγορία ανδρών στο χειμερινό Πρωτάθλημα καθώς και τέσσερις φορές με την ομάδα της σκυταλοδρομίας στις κατηγορίες παίδων και νέων. Επίσης πολλές φορές είχε τερματισμούς στην πρώτη τριάδα σε πολλά Πανελλήνια Πρωταθλήματα, και επί σειρά ετών ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας και των μόνιμων Κλιμακίων. Το 1988 έλαβε μέρος και τερμάτισε στον αγώνα Ανοιχτής Θαλάσσης 25km στον Τορωναίο κόλπο.

Από το 1989 ξεκίνησε να ασχολείται με το Τρίαθλο όπου και γνώρισε τις μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες του. Συγχρόνως, όλα τα χρόνια που ασχολήθηκε με το Τρίαθλο έλαβε μέρος και σε αγώνες Ποδηλασίας, όπου και είχε επιτυχίες όπως δύο φορές Πρωταθλητής στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μακεδονίας-Θράκης, συμμετοχή με την Εθνική Ομάδα MTB στον διεθνή αγώνα της Κύπρου και κατάκτηση της 1ης θέσης στα δύο ετάπ και στην γενική κατάταξη, 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντοχής, και τρεις φορές κατέκτησε την 5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ατομικής Χρονομέτρησης. Στο Τρέξιμο έχει τερματίσει δύο φορές 3ος στο περιφερειακό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στη περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο Βασίλης, με τις δυο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες (2000 Σίδνεϋ και 2004 Αθήνα), με το ρεκόρ διαδρομής ( που ισχύει μέχρι και σήμερα ) στο IRONMAN της Χαβάη το 1994 στη κατηγορία Μ 18-24 ( 8:55΄), με 8η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Long Distance στη Nice το 1997, με τερματισμούς σε οχτώ IRONMAN, τέσσερα LONG DISTANCE Τρίαθλα και πάνω από 200 διεθνείς αγώνες Τριάθλου και Διάθλου με πολλούς τερματισμούς στο βάθρο, στα 15 χρόνια που αγωνιζόταν από το 1989, είναι ο θρύλος του Ελληνικού Τριάθλου. Με την πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα Ολυμπιακού Τριάθλου, που ήταν διεθνής, το 1990 στη Σόφια, τερμάτισε στο βάθρο. Σε ηλικία μόλις 21 ετών, τερμάτισε το πρώτο του IRONMAN στο ROTH της Γερμανίας σε 9:35΄ και την επόμενη χρονιά, το 1992 στον ίδιο αγώνα τερμάτισε 10ος στη γενική και πρώτος στη κατηγορία του με 8:27΄.

Αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας Τριάθλου από την δημιουργία της Ομοσπονδίας το 1996 μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις με τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Έχει κατακτήσει όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα στα οποία έλαβε μέρος (συνολικά δέκα), με τα τελευταία δυο από αυτά το 2011-12 σε ηλικία 41 ετών μετά από έξι χρόνια διακοπής από τους αγώνες. Ήταν τέσσερις φορές 1ος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, και αήττητος από άλλον Έλληνα αθλητή από τότε που ξεκίνησε το Τρίαθλο.

Σε άλλα αθλήματα που έχει διακριθεί είναι, στην κολύμβηση, με κατακτήσεις Πανελληνίων νικών και συμμετοχές στην Εθνική ομάδα, στην Ποδηλασία βουνού, συμμετοχή με την Εθνική ομάδα και νικητής του διεθνή αγώνα στη Κύπρο το 1996, στην Ποδηλασία δρόμου, νικητής στα περιφερειακά πρωταθλήματα και βάθρο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2004, στο Τρέξιμο ανωμάλου δρόμου με βάθρα στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

Επίσης και στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή.