«Πέρα από τα Σύνορα» 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), με αφορμή την πρόσφατη παραγωγή του, Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο, (Βραβείο Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών, Λονδίνο 2016) ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι στο ακριτικό νησί καθιερώνοντας, ως ετήσιο θεσμό, ένα διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Πέρα από τα Σύνορα».

Το «Πέρα από τα Σύνορα» θα αποτελέσει τόπο συνάντησης σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών ιστορικού & κοινωνικο-πολιτικού ντοκιμαντέρ, με σκοπό την προβολή του έργου τους και τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών/προτάσεων, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό νέες συνεργασίες και διεθνείς συμπαραγωγές.
Δραστηριότητες πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επταήμερης αυτής πολιτιστικής γιορτής (28/8-3/9 2016).

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζο
Το ενδιαφέρον του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) για την ιστορία του Καστελλορίζου άρχισε να αποκτά υπόσταση το χειμώνα του 2013, με την πραγματοποίηση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο», παραγωγής ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., σε συνεργασία με τον ΟΤΕ TV και την ΕΡΤ. Με την ολοκλήρωσή του το Νοέμβριο του 2015, το έργο-αφιέρωμα στο ακριτικό νησί παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα και έκτοτε έχει προβληθεί σε όλη την Ελλάδα, από την Καβάλα μέχρι τον Πύργο Ηλείας.

Η ιδέα να προβληθεί το ντοκιμαντέρ και στο ακριτικό Καστελλόριζο υπήρχε πάντα, και αποτέλεσε το έναυσμα για τη διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πέρα από τα Σύνορα». Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ Πέρα από τα Σύνορα επιδιώκει να αποτελέσει έναυσμα για νέους και έμπειρους δημιουργούς ντοκιμαντέρ, προσελκύοντας ανθρώπους των τεχνών και του κινηματογράφου κάθε χρόνο στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα, θα απονέμει κάθε χρόνο Βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ενώ θα είναι πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια κινηματογράφου και άλλα.

Η χρησιμότητα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς επισκέπτες του νησιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ ''Πέρα από τα Σύνορα'' στοχεύει το Καστελλόριζο να αποτελέσει τόπο συνάντησης σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι υλοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού αλλά και του Δήμου Μεγίστης.
Για να δώσουμε το έναυσμα το Καστελλόριζο να γίνει ξανά ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού.


Παράλληλες Προβολές (εκτός διαγωνισμού)
Ειδικές προβολές ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.
- αφιερώματα στην Ίμβρο και την Τένεδο, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Καστελλόριζο και άλλων επιλεγμένων και βραβευμένων ταινιών.

Εικαστικά Δρώμενα
• «Από την Ίμβρο στο Καστελλόριζο: ένα οδοιπορικό» με υδατογραφίες του εικαστικού Παύλου Χαμπίδη
• «Μεγίστη: το Φως, ο Λόγος και η Πέτρα» του γλύπτη Αλέξανδρου Ζυγούρη
Παρουσιάσεις Βιβλίων – Διαλέξεις - Σεμινάρια
• «Στην Άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο, 1890-1948» των Νικολάου Γ. Παπαναστασίου & Νικολάου Κ. Βογιατζή, Εκδότης: ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.
• «Τούμπαλιν» της Βάσιας Χατζηγιαννάκη, Εκδότης: Μίνωας, Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
• «Ανακαλύπτω Ξανά», κινηματογραφικά εργαστήρια από τον Άγγελο Κοβότσο
• «Μύθοι και θρύλοι Καστελλορίζου», αφήγηση
• «Γρίφοι: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον, μια διασκεδαστική περιπέτεια» του Δρ Πανταζή Χούλη, κατασκευαστή γρίφων
• «Πολιτισμός και τουρισμός στο Καστελλόριζο», συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Μουσική Παράσταση με τον Μπάμπη Τσέρτο
Μεγάλες στιγμές του ρεμπέτικου τραγουδιού θα ζωντανέψουν μέσα από μία μουσική παράσταση του Μπάμπη Τσέρτου. Μία δεκαμελής ορχήστρα δεξιοτεχνών μουσικών ερμηνεύουν τραγούδια μεγάλων συνθετών, επιχειρώντας να ξεδιπλώσουν τη διαδρομή του ρεμπέτικου, από τα Σμυρναίικα έως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & του Δήμου Μεγίστης
Με την υποστήριξη της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, της Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και των Australian Friends of Castellorizo.

Τα Βραβεία που θα απονεμηθούν αποτελούν μέριμνα και ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων
Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)
Με τη συμμετοχή του Οργανισμού Balkans BeyondBorders (BBB)