Στις 31 Αυγούστου τελειώνουν  οι εκπτώσεις των καταστημάτων

Περιθώριο δέκα ημερών έχει ακόμα στη διάθεσή του το καταναλωτικό κοινό για να κάνει φθηνές αγορές στα καταστήματα της περιοχής μας, καθώς η θερινή περίοδος των εκπτώσεων τερματίζεται στις 31 Αυγούστου.

 

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα διαρκέσουν περίπου ενάμιση μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι εκπτώσεις του καλοκαιριού διενεργούνται κάτω από ένα διαφορετικό καθεστώς, καθώς φορολογικά έχουν σημειωθεί αλλαγές με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάτι που είχε μεγάλη επίπτωση στα οικονομικά κάθε οικογένειας.

Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά ενώ ούτε οι ξένοι επισκέπτες φαίνεται ότι κάλυψαν τα κενά.

Η αγορά δεν κινήθηκε παρά την αύξηση στους επισκέπτες, οι οποίοι ωφελήθηκαν μεν από τα φθηνά πακέτα διακοπών προς τη Ρόδο, αλλά οι περισσότεροι αποδείχτηκε ότι είναι χαμηλής οικονομικής δυνατότητας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν ευνόησαν την αγορά καθώς τα οικονομικά τους ήταν περιορισμένα, ενώ από την άλλη, η εικόνα που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες για τις προσφυγικές ροές λειτούργησαν αποτρεπτικά στους τουρίστες που προτίμησαν την ασφάλεια του ξενοδοχείου από το να γνωρίσουν το νησί και να ξοδέψουν κάποια χρήματα.

Αυτές είναι και οι εκτιμήσεις που καταθέτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης ο οποίος δηλώνει ότι «αν και το εμπόριο είχε προσδοκίες να κινηθεί η αγορά καλύτερα από την περυσινή περίοδο τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε σχεδόν στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία πτώση που μπορεί να διαμορφωθεί τελικά μεταξύ 5% και 8%, καθώς ο τουρισμός δεν έφερε έσοδα στο εμπόριο.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή έρευνα της ΕΣΕΕ φαίνεται να υπάρχει χαμηλός τζίρος στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας (τουριστικούς προορισμούς) κάτι που μεταφράζεται από τη συνομοσπονδία ως επίπτωση του προσφυγικού προβλήματος αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας γενικότερα, παρά την πορεία των τουριστικών αφίξεων».