Ο κίνδυνος των Αιρέσεων Συνεχής η απειλή και ο προσηλυτισμός τους

Γράφει
ο Πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
κληρικός-εκπαιδευτικός
εφημέριος του Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου


Οι προκλήσεις των καιρών μας πολλές... Και μιλώντας  για κρίση ας δούμε ότι η πνευματική φτώχεια και κρίση είναι ισχυρότερη και εντονότερη στην πίστη και την ορθόδοξη Εκκλησία μας. Βεβαίως από την εποχή του Χριστού, η επίγεια διδασκαλία του και η δυναμική παρουσία του, έγινε για πολλούς σημείο αντιλεγόμενον; Τι με λένε και πως με αποκαλούν ο κόσμος είπε ο Χριστός στους μαθητές του; άλλοι Προφήτη, άλλοι διδάσκαλον, άλλοι Μεσσίαν...

Επί 21 αιώνες η Ορθόδοξη πίστη μας περνούσε και περνά δοκιμασίες, σκοπέλους, πολέμους, εικονομάχους, θεομάχους, Χριστέμπορους, απατεώνες, προδότες και πολλά άλλα κύματα παραθρησκευτικών τάσεων, αιρέσεων και ομολογιών. Κράτησε όμως και θα κρατήσει ακλόνητη και σταθερή τον ιερόν και άγιον προορισμό της.Τα σχήματα των Αιρέσεων άλλαξαν και αλλάζουν αρχηγούς, οπαδούς, θεωρίες, προσθέτουν, αφαιρούν, υπόσχονται ψέματα, δίνουν ημερομηνίες καταστροφών, δευτέρας παρουσίας κ.λπ. Και ποτέ ο Θεός δεν τους έδωσε καμία ούτε σε συγκυρία ικανοποίηση των δοξασιών τους.

Από τους χιλιαστές, ιεχωβάδες, πεντηκοστιανούς, ευαγγελιστές, γκουρουιστές, οπαδών της Νέας Εποχής, Δωδεκαθεϊστές, μασόνους, Λάιονς, Ρόταρυ, αποκρυφιστικών τάσεων και ομολογιών γέμισε ο πλανήτης της Γης, από συμφέροντα δόξας, καλοπέρασης, και εκμετάλλευσης αφελών οπαδών τους.

Πιστοί ορκισμένοι, βρίσκονται σε διαλογισμό, γλωσσολαλιάς ψεύτικης πίστης, κτυπημένο από τον διάβολο και τα έργα του, δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνική, επαγγελματική και οικογενειακή ισορροπία τους. Πολλές οι καταγγελίες από πρώην θύματά τους, που μετά από πολλές δοκιμασίες και προσευχές αγίων πατέρων σε Μονές, Μοναχές, άγιοι γονείς, κληρικοί και λαϊκοί, τους έκαναν το θαύμα αυτό της επιστροφής τους στον δρόμοτου Θεού.

Στο Άγιον Όρος, που πολλά θα γράφουμε γι’ αυτό, στην πρόσφατη για άλλη μία φορά επίσκεψή μου σ’ αυτό, ανακάλυψα τον πόθο, την πολυπολιτισμική παρουσία Μοναχών, λαϊκών, δοκίμων από όλο τον πλανήτη, ξένων δογμάτων, δεκάδων πρώην οπαδών, αιρετικών και παραθρησκευτικών τάσεων και ομάδων. Συγκινητική η παρουσία Μοναχού από τη Γεωργία του Μαδαεύς, από ειδωλολάτρες γονείς και άθεους, που γνώρισε τον πατέρα Διονύσιο Καλαμπόκα, τον ηγούμενο της Πέτρας στην Μητρόπολη, Φαναριοφεσάλων, και έγινε ορθόδοξος μοναχός. Οι εκεί πατέρες και ηγούμενοι φωνάζουν, για εγρήγορση μετάνοια και μυστηριακή ζωή.

Επίσης ζητούν να γίνονται διαλέξεις, ημερίδες, Συνέδρια, εκπομπές, να γράφονται άρθρα, ενημερωτικά, για διαφώτιση του κόσμου και της νεολαίας. Και μάλιστα στις ημέρες μας, που κερδίζουν την κυβερνητική πολιτική των αθέων πολιτικών μας, οι Μουσουλμάνοι, οι Καθολικοί, οι Αιρετικοί, οι Μασόνοι έχουμε ηθικό χρέος να αντιστεκόμαστε στις παγίδες και στις ψευτοπολιτικές των αντιχρίστων πολέμιων της πίστης μας.

Ότι γράφτηκε στην Καινή Διαθήκη στην Παλαιά Διαθήκη, στην Αποκάλυψη, στις διδαχές των πατέρων, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του αγίου Παϊσίου και του Αγίου Πορφυρίου, των νέων αγίων και πατέρων, όλα επαληθεύονται και πραγματοποιούνται ανά τους αιώνες. Από την μακρινή Αριζόνα ο εν ζωή άγιος Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης φωνάζει για μετάνοια, προσευχή και μυστηριακή ζωή.

Αδέλφια μου... Είναι γεγονός ότι και η Ορθόδοξη Εκκλησία και προ παντός η Διοίκησή της βλέπουν στον υλικό τομέα παρά για τον πνευματικό. Η πλειοψηφία των ιερωμένων ζητούν μεγάλες ενορίες, για τυχερά και καλοπέραση. Έφυγε η διαπροσωπική σχέση του παπά του χωριού μας, της ενορίας μας, με τηνκάθε οικογένεια και τα πνευματικά τους παιδιά. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας απογοητεύει γιατί δεν φταίει ο Χριστός, η Παναγία μας, οι Άγιοί μας.

Μπορούμε να βρούμε ανθρώπους, κληρικούς, λαϊκούς, μοναστήρια, την καλή χρήση του διαδικτύου και να αποκτήσουμε γνώσεις και εφόδια ανάλογα, για να θωρακιζόμαστε με τη χάρη του Τριαδικού μας Θεού. Δεν μιλάμε με ανθρώπους, που έχουν γνώση μιας αιρετικής άποψης, ούτε παίρνουμε βιβλία, που βρίζουν και αναιρούν το θέλημα και την ορθόδοξη θέση της μίας Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής μας Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η προδοσία του βαπτίσματος, η περιφρόνηση του Αγίου Πνεύματος, των ιερών μυστηρίων οδηγεί σε αδιέξοδο πνευματικό, σε μπέρδεμα ψυχής και συλλογικής σκέψης. Η χαρά μιας συγκροτημένης πνευματικής ζωής την απολαμβάνει η κοινωνία, ο κόσμος, η οικογένεια, η Εκκλησία μας και ο καθένας που ζει αυτό το μεγαλείο του Θεού.

Οι αιρετικοί είναι δυστυχισμένοι και διχασμένοι πνευματικά άνθρωποι. Αξιολύπητοι. Χάνουν την ομορφιά μιας ολοζώντανης και γεμάτης ομορφιάς Αλήθειας και Πίστης. Και δεν με ενδιαφέρει αν ο άλλος κληρικός ή λαϊκός δεν είναι σωστός και αληθινός. Εμείς πρότυπα έχουμε τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους μας, που επί αιώνες βίωσαν και βιώνουν την αλήθεια, το θαύμα, την ικανοποίηση να ενωθούν με τον ουρανό, την αιώνια ζωή. Αμήν.