Ρόδος 1522 και 2022

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η πολιορκία του 1522 στη Ρόδο ήταν από τις πιο διάσημες ολόκληρης της Ευρώπης κι όχι μόνο της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα για μια σειρά εκδηλώσεων το 2022 με αποκορύφωμα την αναβίωση της μεγάλης αντίστασης που έγινε εκείνη την εποχή από τους Ιωαννίτες και τους Έλληνες ενάντια στον επεκτατισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αν συνδυάσουμε αυτό το δεδομένο με την επέτειο το 2021 για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επανάστασης και το γεγονός ότι την ίδια χρονιά θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια πόλη της Ελλάδας, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει ένα πλαίσιο προβολής που μας επιτρέπει να παράγουμε ένα έργο που θα αφήσει ιστορία.

Διότι από τώρα μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει στο λιμάνι της Ρόδου όταν φέρουμε καράβια που θα αντιπροσωπεύουν τις γλώσσες του Τάγματος των Ιωαννιτών και τη θεατρική αναβίωση της αντίστασης σε κάθε προμαχώνα. Το έργο που έχει γίνει ήδη για την αναστήλωση της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, για να μην πούμε ότι είναι μοναδικό, είναι τουλάχιστον από τα πιο σημαντικά που έχουμε και σε επίπεδο αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας.

Κατά συνέπεια είναι καλό να βάλουμε στον προγραμματισμό μας ένα όραμα που εμπεριέχει το μεγαλείο μιας κοινής μνήμης που άφησε ιστορία και που είναι ικανό να αναδείξει στοιχεία καινοτομίας που θα εμπλουτίσουν και το μέλλον της Ρόδου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Μερικά από αυτά τα στοιχεία θα αναδειχθούν και παρασταθούν στο TEDex του Σεπτεμβρίου.