Η ευθύνη είναι του Τσίπρα

Οι δανειστές τουλάχιστον σε αυτό έχουν δίκιο. Η χώρα αν δεν αρχίσει να μπαίνει σε μια κανονικότητα, ούτε ανάπτυξη θα δει, ούτε αγορές. Και πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τέταρτο μνημόνιο ή το Grexit. Οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές. Το τρίτο μνημόνιο, το οποίο έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ολοκληρώνεται το 2018. Δηλαδή, σε δυόμισι χρόνια από τώρα.

Μέχρι τότε οι δανειοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας είναι καλυμμένες από το τρίτο πακέτο στήριξης. Μετά θα πρέπει να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. Αλλιώς θα κηρύξει χρεοκοπία. Η επιστροφή στις αγορές, όμως, δεν γίνεται με ένα κουμπί. Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι «το 2017 θα βγούμε στις αγορές», γνώριζε ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Δοκιμαστικά αρχίζει η προσπάθεια και θέλει χρόνο. «Χτίζεις την έξοδο στις αγορές», όπως λένε οι ειδικοί. Το κάθε βήμα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και μελέτη. Αλλιώς, μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για την οικονομία. Θα προηγηθούν τα μικρής διάρκειας ομόλογα. Τα δεκαετή είναι ο τελευταίος σταθμός σε ένα μακρύ δρόμο. Θα τεστάρονται συνεχώς τα επιτόκια.

(Από άρθρο της Χρ. Κοραή στην Realnews)