ΔΟΠΑΡ: «Δεν μπορούμε, προσπαθούμε, υπεύθυνος ο Δωριέας»

Τη διοίκηση του Δωριέα δείχνει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τα απερίγραπτα χάλια του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ, το οποίο βρίσκεται δίπλα στα γήπεδα 5Χ5 του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο ΔΟΠΑΡ. Η αντίδραση του Οργανισμού και του προέδρου του Σέργιου Αϊβάζη, ήταν μετά το ρεπορτάζ που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η «Α.Ρ.» , άμεση και συνοψίζεται στην παρακάτω ιδιαίτερα αιχμηρή για τη διοίκηση του Δωριέα και τον πρόεδρο της Τάσο Βογιατζόγλου, ανακοίνωση:

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος με φωτογραφικό ρεπορτάζ στην διαδικτυακή σελίδα της εφημερίδας Η Ροδιακή  στις 22.08.2016, σχετικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Δωριέα και την ευθύνη που καταλογίζουν στον Δήμο, θα ήθελα να ενημερώσω σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την μεριά του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου.  

Η Δημοτική αρχή έχει θέσει ως στόχο την βελτίωση των υποδομών του πολιτισμού και αθλητισμού.  Σχετικά λοιπόν με το γήπεδο μπάσκετ του Δωριέα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως από το 1961, με έγγραφο το οποίο λάβαμε από τον πρόεδρο κο Βογιατζόγλου στο ακίνητο με τα στοιχεία ΒΚ144ΙΕ που βρίσκεται στην οδό Κομνηνών και Βασιλ. Φρειδερίκης φαίνεται ως νόμιμος  μισθωτής ο Αθλητικός Σύλλογος ΔΩΡΙΕΥΣ. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Ρόδου δεν μπορεί να επέμβει στο χώρο.

Καθώς όμως παρατηρείται η πλήρης εγκατάλειψη του χώρου από την ομάδα, κάλεσα και συνάντησα στις 13 Ιουλίου 2016 τον  πρόεδρο  του Δωριέα κο  Βογιατζόγλου, ο οποίος δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις σχετικά με την χρήση και τον  προγραμματισμό εργασιών καθαρισμού και αξιοποίησης του χώρου από τον σύλλογο.  Σε κάθε πρόταση αξιοποίησης και χρήσης από τον ΔΟΠΑΡ,  ο κύριος Βογιατζόγλου δεν ήταν θετικός. Στην αναφορά για την είσπραξη εσόδων τα οποία λαμβάνει ο σύλλογος από διαφημίσεις στην εξωτερική πλευρά του γηπέδου καθώς και με το ποιος πληρώνει το ρεύμα και το νερό ούτε εκεί λάβαμε επαρκείς απαντήσεις και μάλιστα μάθαμε ότι κάποιος υπάρχει και κάποιος ο οποίος με την έγκριση του συλλόγου διαμένει στο χώρο.

 Σε πρόσφατη επικοινωνία σχετικά με το πότε θα προχωρήσει ο καθαρισμός, ο κος Βογιατζόγλου προέβαλε ως δικαιολογία για την καθυστέρηση,  τις επερχόμενες εκλογές που θα γίνουν στον σύλλογο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσω του Δημότες της Ρόδου, πως ο Δήμος Ρόδου- ΔΟΠΑΡ θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να λυθεί το θέμα άμεσα ευελπιστώντας σε μια καλή συνεργασία  με τον σύλλογο ΔΩΡΙΕΥΣ καθώς η παρούσα κατάσταση δεν τιμά την ιστορία του συλλόγου και στερεί από τους νέους ένα χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.»

Μίσθωση χωρίς όρους; 
Το γεγονός πως ο ΔΟΠΑΡ αντέδρασε και προσπάθησε να βρει την άκρη, δεσμευόμενος να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι  θετικό. Ο Οργανισμός δηλώνει επισήμως πως πιέζει τη διοίκηση του Δωριέα και έχει προτάσεις αξιοποίησης της εγκατάστασης, όμως δεν μπορεί να συνεννοηθεί λόγω δικής της απροθυμίας. Δηλώνει δε την αδυναμία του να παρέμβει, επικαλούμενος βεβαίωση της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από τις 3.9.1998, πως ο Δωριέας είναι ο νόμιμος μισθωτής του χώρου από το Σεπτέμβριο του 1961. Υποτίθεται, πως η μίσθωση ενός χώρου από αθλητικό σύλλογο, οφείλει να υπακούει σε κάποιους βασικούς και αδιαπραγμάτευτους όρους, όπως είναι η πληρωμή του ενοικίου και των εξόδων της χρήσης και το κυριότερο, η συντήρηση και η φροντίδα του. Το συγκεκριμένο γήπεδο δεν είναι ιδιόκτητο για να επιτρέπεται σ’ έναν σύλλογο να κρύβεται πίσω από επιχειρήματα του τύπου «δικό μου είναι, ό, τι θέλω το κάνω, αν θέλω το αφήνω να ρημάζει». Πρόκειται για αθλητική εγκατάσταση που μισθώνεται και κάποιος φορέας έχει την υποχρέωση να επιβλέπει το κατά πόσο τηρούνται οι όροι και υπηρετείται ο σκοπός της μίσθωσης. Αν ένας σύλλογος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, σε σημείο που να προσφέρει υλικό για… αγανάκτηση, δύο επιλογές υπάρχουν. Είτε να τεθεί προ των ευθυνών του και να συνεργαστεί, είτε να εγκαταλείψει το χώρο.