Μουσική και κατάνυξη στην Πάτμο

Του Δημήτρη Χαλιώτη, από το protothema.gr

Στην Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης, που συνδυάζει τον μυστικισμό και την κατάνυξη με μία πιο κοσμοπολίτικη αύρα, πραγματοποιείται και φέτος από τις 27 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτέμβρη το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής.


Για 15η χρονιά το Φεστιβάλ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, μας δίνει ραντεβού στον ιερό χώρο της Αποκάλυψης για να μας ταξιδέψει μέσα από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης, της καθολικής αλλά και της λαϊκής μουσικής παράδοσης. Μουσικές που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την παράδοση του Χριστιανισμού σε όλο τον κόσμο, αλλά και τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς, θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των πέντε μουσικών βραδιών του Φεστιβάλ.

Σε αυτές θα συμμετέχουν τρεις εξαιρετικές χορωδίες (δύο από την Ελλάδα και μία από την Αρμενία), η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά, κορυφαίοι ερμηνευτές βυζαντινής μουσικής, μονωδοί, σύνολο λαϊκών οργάνων και διακεκριμένοι μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές. Στις 27 Αυγούστου ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Χορωδία «Δομέστικοι Δράμας», ένα οργανικό σύνολο λαϊκών οργάνων και η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της Βυζαντινής και της Παραδοσιακής μουσικής.

Στις 28 του μήνα τη σκυτάλη παίρνει η χορωδία του σχολείου ΑΥΒ, μία χορωδία κοριτσιών από το Ερεβάν της Αρμενίας, η οποία θα ερμηνεύει θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Κόμιτας και άλλων Αρμένιων συνθετών. Στις 29 Αυγούστου κάνουμε ένα διάλειμμα από τη θρησκευτική μουσική με μία μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Βασιλιάς Τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών», όπου με εφαλτήριο το γνωστό μύθο του Αισώπου πέντε δεξιοτέχνες μουσικοί–ηθοποιοί– τραγουδιστές παρουσιάζουν ένα διαδραστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους γεμάτο περιπέτεια, ανατροπές, γέλιο και σημαντικά μηνύματα σχετικά με τη φιλία, τη δημοκρατία και την οικολογία.

Στις 30 Αυγούστου οι μονωδοί Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες και άλλες συνθέσεις που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η θρησκευτική κατάνυξη. Η αυλαία θα πέσει στις 31 Αυγούστου με μία συναυλία της μικτής χορωδίας Ιερού Ναού Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίων Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου. Πρόκειται για μία χορωδία που έχει δώσει περισσότερες από 700 συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής. Στην Πάτμο θα ερμηνεύσει έργα των Θ. Παπακωνσταντίνου, Κατσίνι, Μπαχ, Μότσαρτ, γκόσπελς και άλλα θρησκευτικά έργα διαφόρων συνθετών.