Κόνσολας: Πλήττεται ο θαλάσσιος τουρισμός και οι επιχειρήσεις στα νησιά της Δωδεκανήσου από την αδυναμία επιστροφής ΦΠΑ

Το ζήτημα της απώλειας εσόδων για τις τοπικές επιχειρήσεις σε Ρόδο, Κω  και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, λόγω της αδυναμίας επιστροφής ΦΠΑ για τις αγορές επισκεπτών εκτός χωρών της Ε.Ε., που επιβαίνουν σε σκάφη αναψυχής, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Στην Ερώτησή του επισημαίνει ότι τα αρμόδια τελωνεία δεν μπορούν να σφραγίσουν τα τιμολόγια των συγκεκριμένων επισκεπτών  που επιβαίνουν σε σκαφη  αναψυχής, επικαλούμενα ότι τα συγκεκριμένα σκάφη ενδέχεται να καταλήξουν σε κάποιο άλλο ελληνικό νησί και να μην ταξιδέψουν σε χώρα εκτός Ε.Ε.

Την ίδια, όμως, στιγμή οι λιμενικές αρχές σε Ρόδο και Κω αλλά και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου σφραγίζουν τα έγγραφα εξόδου του σκάφους από τη χώρα και οι αστυνομικές αρχές τα αντίστοιχα διαβατήρια των επιβατών των σκαφών αναψυχής.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί συνιστά αντικίνητρο για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στα Δωδεκάνησα και στερεί πολύτιμα έσοδα από τις τοπικές επιχειρήσεις.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Άμεση διευθέτηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στα Δωδεκάνησα, με την αδυναμία επιστροφής του ΦΠΑ για τις αγορές επισκεπτών εκτός χωρών της Ε.Ε., που επιβαίνουν σε σκάφη αναψυχής»

 

Κύριε Υπουργέ,

Έμποροι και επιχειρηματίες στην Ρόδο και στην Κω αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ για αγορές ταξιδιωτών από χώρες εκτός Ε.Ε. που επισκέπτονται τα συγκεκριμένα νησιά με σκάφη αναψυχής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αρμόδια τελωνεία δεν μπορούν να σφραγίσουν τα τιμολόγια των συγκεκριμένων επισκεπτών  που επιβαίνουν σε σκαφη  αναψυχής, επικαλούμενα ότι τα συγκεκριμένα σκάφη ενδέχεται να καταλήξουν σε κάποιο άλλο ελληνικό νησί και να μην ταξιδέψουν σε χώρα εκτός Ε.Ε.

Την ίδια, όμως, στιγμή παρατηρείται το εξής οξύμωρο: οι λιμενικές αρχές σε Ρόδο και Κω αλλά και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου σφραγίζουν τα έγγραφα εξόδου του σκάφους από τη χώρα και οι αστυνομικές αρχές τα αντίστοιχα διαβατήρια των επιβατών των σκαφών αναψυχής.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πλήττει αποκλειστικά τη Ρόδο την Κω και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Η άρνηση των τελωνείων να σφραγίσουν τα τιμολόγια, έχει ως αποτέλεσμα να μην απαλλάσσονται οι σχετικές αγορές από το ΦΠΑ, να πλήττεται ο θαλάσσιος τουρισμός αφού η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί αντικίνητρο και να   χάνουν πολύτιμα έσοδα οι τοπικές επιχειρήσεις, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Όπως είναι γνωστό, η εξαγωγή των αγορασθέντων προϊόντων που οδηγεί και στην επιστροφή του ΦΠΑ, αποδεικνύεται με την προσκόμιση τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου, το οποίο είναι θεωρημένο από το τελωνείο εξόδου και τις τελωνειακές αρχές των χωρών της Ε.Ε.

Είναι δεδομένο, επίσης, ότι η συγκεκριμένη πρακτική λειτουργεί ανασχετικά για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στα Δωδεκάνησα και απαιτείται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για να υπάρξει άμεση διευθέτηση του προβλήματος.

Τη στιγμή, μάλιστα, που σε άλλα νησιά της Ευρώπης, δεν υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση και τα τελωνεία προχωρούν στη σφράγιση των τιμολογίων αγορών των επισκεπτών που επιβαίνουν σε σκάφη αναψυχής.

Ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα έχει τη μοναδικότητα να διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή και να γειτνιάζει με χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις οποίες προέρχεται ένα σημαντικό μέρος του θαλάσσιου τουρισμού.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει ανακύψει ειδικά στα Δωδεκάνησα με την αδυναμία επιστροφής του ΦΠΑ λόγω της μη θεώρησης τιμολογίων αγορών επισκεπτών από χώρες εκτός της Ε.Ε., που επιβαίνουν σε σκάφη αναψυχής.

2. Προτίθεται να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου