''Σκοτώστε το Εγώ  και χτίστε το Εμείς"  Οδηγίες ''χρήσης''  προς επιτυχόντες φοιτητές...

Του Ηλία Καραβόλια
 
Θερμά συγχαρητήρια. Μπήκατε στο μεγάλο βιβλίο της ζωής που λέγεται Πανεπιστήμιο. Μπήκατε στα βαθιά νερά της Επιστήμης και του πνεύματος. Σπουδάστε με γνώμονα το πνεύμα σας και με μακροπρόθεσμο στόχο την είσοδό σας στην αγορά εργασίας.


Θα βρείτε στην φοιτητική πορεία σας τα θέλω και τα πιστεύω σας, θα πολιτικοποιηθήτε, θα νιώσετε αυτόνομοι ως άνθρωποι άσχετα αν για κάποιο καιρό οι γονείς σας θα σας χρηματοδοτούν. Με σεβασμό στον ιδρώτα τους, αξιοποιήστε αυτή την χρηματοδότηση. Είναι η πιο ''ακριβή'' σε όλη σας τη ζωή. Η Ελλάδα θα ανακάμψει με εσάς και όχι με την απουσία σας. Έρευνα, καινοτομία, πρόοδος. Ανακαλύψτε μονοπάτια νέων επιστημών, ''πιάστε'' την τεχνολογία χωρίς να σας εγκλωβίσει αυτή στο φαύλο κύκλο. Δυναμώστε τις ιδέες σας για τον Κόσμο, για τη Ζωή.

Μη φοβάστε επειδή περνάμε κρίση, μη σκέφτεστε ότι στο εξωτερικό οι συνθήκες θα είναι ενδεχομένως πολύ καλύτερες. Σιγά σιγά, παντού επί της γης, τα συμπτώματα του μανιακού καπιταλισμού δυσκολεύουν την ανθρώπινη ζωή. Μείνετε στο χώμα των προγόνων σας,στο χώμα το δικό σας, μην το παραδώσετε εύκολα σε άλλους. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι λαμπρό. Υπάρχουν καλοί δάσκαλοι, πολύ ικανοί καθηγητές. Κρατήστε εσείς οι ίδιοι ψηλά το επίπεδο των σπουδών σας. Βγάλτε έξω τα κόμματα απο τις σχολές σας, πιστέψτε στην αυτοοργάνωση και στην αυτοτέλεια των τμημάτων σας. Φτιάξτε άλλη κοινωνία εντός του Πανεπιστημίου, διαφορετική απο αυτή που έφτιαξαν οι πολιτικοί για την χώρα. Ξαναγράψτε τα αξιώματα στις επιστήμες σας, εμβαθύνετε σε νέους κλάδους, νέες οδούς προόδου για τον Άνθρωπο.

Αυτό να έχετε κατά νου: την κοινωνία του Ανθρώπου. Μπορεί ο καπιταλισμός να θέλει να σας μετατρέψει σε ατομική επιχείρηση, μέσω πολλών μαθημάτων που θα συναντήσετε στα προγράμματα σπουδών σας, μπορεί να σας βλέπει σαν μονάδα ανεξάρτητη (που εν τω μεταξύ θα παλεύει με τα θηρία των πολυεθνικών παντού), όμως εσείς μην ξεγελιέστε. Να θυμάστε ότι όταν βγείτε απο το Πανεπιστήμιο θα προσπαθήσουν να απαξιώσουν τον μισθό, τον ιδρώτα, το πνεύμα σας. Αντισταθείτε δια της προόδου. Βγάλτε την δύναμη της Γνώσης έξω απο τα Πανεπιστήμια και βάλτε την στην καθημερινή ζωή, στην αγορά, στην κοινωνία. Σπουδάστε για εσάς με γνώμονα το κοινό όφελος. Μάθετε πώς λειτουργεί ο κόσμος και δείτε ότι μπορεί να προοδεύσει με συλλογικότητα, κοινή προσπάθεια, συναγωνισμό και όχι με σκληρό ατομικό ανταγωνισμό.

Σκοτώστε το Εγώ και χτίστε το Εμείς. Μην γίνετε σαν φοιτητές μέρος του δαρβινισμού που επικρατεί στην Οικονομία. Μάθετε από την επιστήμη σας ότι όλα περνάνε απο την συλλογική προσπάθεια, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα δημόσια αγαθά και τα δικαιώματα των πολιτών. Να θυμάστε πάντα ότι η Ιδέα και η Γνώση δεν καίγοντα εύκολα. Είναι αυτές που δυναμώνουν και προστατεύουν τον άνθρωπο και την κοινωνία, ειδικά σήμερα που όλα κυλούν γρήγορα μπροστά στις οθόνες μας. Σκοτώστε την κοινωνία της ορθοπεταλιάς και της τεχνοκρατίας και κατασκευάστε έστω για λίγο την κοινωνία των Αξιών.
Καλές σπουδές, καλή πρόοδο και καλή δύναμη στο σημαντικό έργο σας...

ΥΓ. Προσπαθήστε να πείσετε όσους ''απέτυχαν'' στις εξετάσεις ότι οι πόρτες της ζωής δεν κλείνουν ποτέ και οτι η δικη σας επιτυχία δεν είναι το παν. Εμψυχώστε τους συνομήλικούς σας για να προσπαθήσουν ξανά, με πίστη και βούληση.