Κινδυνεύει να βυθιστεί οριστικά το «Neptun»

Καταγγέλλεται ότι παρά την επιτυχή ανέλκυσή του, οι λιμενικές αρχές «μπλοκάρουν» την υπόθεση για... γραφειοκρατικούς λόγους και επιμένουν να αφαιρεθούν τα «μπαλόνια» που κρατούν το πλοίο εν πλω και εμποδίζουν την ανατροπή του

Να βυθιστεί οριστικά κινδυνεύει το ιστορικό πλοίο «Νeptun» που ναυάγησε – υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες – στο λιμάνι της Νισύρου και ανελκύστηκε έπειτα από πολυήμερη επιχείρηση δυτών.
Ο σκελετός του 109 ετών πλοίου που αποτελούσε τουριστικό μνημείο στο νησί τα τελευταία δέκα χρόνια «υποχώρησε» ξαφνικά πριν από εννέα ημέρες, οπότε και εκλήθησαν επαγγελματίες δύτες από τη Λέρο και την Πάτμο για να το ανελκύσουν χωρίς να διαλυθεί κανένα κομμάτι της πολύτιμης κατασκευής του και έχοντας λάβει επιπλέον μέτρα αντιρύπανσης λόγω της παλαιότητάς του.


Και ενώ η επιχείρηση ανέλκυσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρά το βαθμό δυσκολίας της διαδικασίας εξαιτίας της «ηλικίας» του πλοίου, καταγγέλλεται ότι οι λιμενικές αρχές «μπλοκάρουν» την υπόθεση για... γραφειοκρατικούς λόγους. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες αρχές αντιδρούν στην παραμονή των ανελκυστικών υλικών που κρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας το πλοίο, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η σχετική συγκατάθεση του Γερμανού ιδιοκτήτη του πλοίου, ο οποίος αναζητείται στα πλαίσια επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Η αφαίρεση των ανελκυστικών υλικών θα προκαλέσει και την επαναβύθιση του πλοίου, γι' αυτό και η ασφαλιστική εταιρεία (βάσει διεθνούς δικαίου περί ναυαγίων) έχει προτείνει να αναλάβει τα έξοδα απομάκρυνσης του πλοίου από το λιμάνι των Πάλων τόσο για να μην εμποδίζει όσο και για να μην δημιουργεί επιπρόσθετη ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι λιμενικές αρχές ωστόσο – σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται – εναντιώνονται σε αυτή την προοπτική και επιμένουν στην αφαίρεση των «μπαλονιών» που κρατούν το πλοίο εν πλω και εμποδίζουν την ανατροπή του.

«Είναι απαράδεκτο να κωλύεται η διαδικασία απομάκρυνσης ναυαγίου από λιμάνι, ενώ η ασφαλιστική εταιρεία είναι παρούσα μέσω των εντολοδόχων της, λόγω έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ ιδιοκτήτη και δημοσίων αρχών» δηλώνει ο νομικός εκπρόσωπος που έχει αναλάβει την υπόθεση, Βασίλης Κατσαβός.

Στο μεταξύ, ο μέχρι τώρα φερόμενος ως συνεργάτης της γερμανικής εταιρείας διαχείρισης του «Neptun», ο οποίος κρατούνταν στο νησί από τις Αρχές με απαγόρευση απόπλου, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Το 109 ετών «Neptun», αν και αποτελούσε τουριστικό μνημείο σπάνιας ομορφιάς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της Νισύρου, προοριζόταν να μεταφερθεί σε ναυτικό μουσείο στο εξωτερικό, καθώς το πολύτιμο ξύλο από το οποίο είχε κατασκευαστεί ήταν σπάνιας προέλευσης, ενώ η 75 ετών μηχανή του θεωρείτο κειμήλιο για την επιστημονική ιστορία της μηχανολογίας.

Την τελευταία δεκαετία ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Οι τουρίστες που επισκέπτονταν την ηφαιστειογενή περιοχή στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, γοητευμένοι από την ιστορία του είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του πλοίου που έναν αιώνα πριν μετέφερε προϊόντα στα τουρκικά παράλια, ακόμα και να κάνουν ολιγόλεπτη θαλάσσια βόλτα με αυτό.

Από το 1907 μέχρι το 1942 το «NEPTUN» ήταν ναυλωμένο σε δρομολόγιο μεταφοράς πάγου από τη Σουηδία στην Αγγλία. Στη συνέχεια πέρασε τον Ατλαντικό και μπήκε στη Μεσόγειο φτάνοντας στη Ρόδο, όπου άλλαξε ιδιοκτησία. Μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο απ’ όπου πέρασε στο Σουδάν και χρησιμοποιήθηκε για επιστημονικές έρευνες. Έπειτα βρέθηκε στα παράλια της Τουρκίας για ναύλο και κατέληξε στη Νίσυρο.

(Πηγή: Πρώτο Θέμα)