Στη Ρόδο για διακοπές βρίσκεται ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Στη Ρόδο βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, που έφτασε χτες το μεσημέρι στο νησί μας αεροπορικώς με την οικογένειά του.

Ο κ. Σαρτζετάκης είχε σύντομη συνάντηση με το δήμαρχο της Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, στο ξενοδοχείο Alila στο οποίο θα διαμείνει για διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον πρώην πρόεδρο της δημοκρατίας και του ευχήθηκε καλή διαμονή ενώ ο κ. Σαρτζετάκης από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του για το καλωσόρισμα του δημάρχου και δήλωσε ότι αγαπά ιδιαίτερα τη Ρόδο.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στο 1929 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης είναι ανώτατος δικαστικός και διετέλεσε πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας το διάστημα από το 1985 έως το 1990.

Κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη αν και δεχόταν αφόρητες πιέσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή και την τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Απολύθηκε από το δικαστικό σώμα το 1968 επί χούντας και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς δίκη. Απολύθηκε από τις φυλακές της Χούντας μετά από διεθνή κατακραυγή το 1971. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του εφέτη.

Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.
Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας  θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.