Αρκετά έργα  θα γίνουν το 2017 από το δήμο

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι θα κυμανθεί το ύψος του προϋπολογισμού του δήμου Ρόδου για το 2017, ο οποίος σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Σάββα Διακοσταματίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισής του.

Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει περίπου το ποσό των 190 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ποσό περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο δήμο και του προσωπικού στα νομικά πρόσωπα. Σε ότι αφορά το ύψος του τεχνικού προγράμματος αυτό ανέρχεται σε περίπου 12,5  εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τους φορείς στις 29 του μήνα, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τον προϋπολογισμό και για το τεχνικό πρόγραμμα μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Η ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη.

«Η διαδικασία του προϋπολογισμού προχωράει και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο όσο αναφορά την εισαγωγή του στην πλατφόρμα του Υπουργείου οικονομίας και οικονομικών και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Εμείς αυτήν την ώρα έχουμε τελειώσει σε επίπεδο εκτελεστικής επιτροπής και 29 του μηνός έχουμε την διαβούλευση με τους φορείς. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει εκτελεστική επιτροπή. Αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα που σας είπα  και αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία για την οριστική κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και την ψήφιση του προϋπολογισμού με την ενσωμάτωση βέβαια σε αυτό  του τεχνικού προγράμματος. Όλη αυτή η διαδικασία προβλέπουμε να τελειώσει τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη» είπε ο κ. Διακοσταματίου.

Εξηγώντας ο αντιδήμαρχος τι ακριβώς γίνεται αυτό το διάστημα και ποιες διαδικασίες ακολουθούνται δήλωσε: «Αυτή την περίοδο ενσωματώνουμε τα βασικά μεγέθη. Δηλαδή αυτά που αποτελούν σταθερές. Τι θα ξοδέψεις για καύσιμα, τι θα ξοδέψεις για σταθερές προμήθειες (σακούλες, καθαριστικά ) οι λειτουργικές σου δαπάνες  καθώς και τα συνεχιζόμενα έργα. Αυτά δηλαδή  που έχεις εκτελέσει ένα μέρος τους  μέσα στο έτος 2016 δεν θα τελειώσουν και πρέπει να μεταφερθούν οι πιστώσεις το 2017. Άρα αυτή την στιγμή δεν μιλάμε στην ουσία  για κάτι το  ολοκληρωμένο, κάτι το συγκεκριμένο. Βέβαια οι σταθερές δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός θα  κινηθεί στα περσινά επίπεδα. Άλλωστε με βάση τις οδηγίες δεν μπορείς να ξεφύγεις και πολύ από αυτό.»

Το τεχνικό πρόγραμμα
Σε ό,τι αφορά τώρα το τεχνικό πρόγραμμα μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής που έγινε την Τρίτη 23 του μήνα, και η οποία το ενέκρινε ομόφωνα, τα κυριότερα σημεία του έχουν ως εξής:
- Τα νέα έργα ανέρχονται σε 36 με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 6 εκ. ευρώ
-  Ποσό 5.642.740 ευρώ θα δοθεί σε νέα έργα της διεύθυνσης τεχνικών έργων και υποδομών ενώ 480.000 ευρώ θα δοθούν σε νέα έργα της διεύθυνσης μεσαιωνικής πόλης.


Τα έργα που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και είναι αποτυπωμένα στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου είναι τα εξής:
- Ολοκλήρωση ανοικτού κολυμβητηρίου της δημοτικής ενότητας Ιαλυσού: 300.000 ευρώ
- Εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του κτιρίου του συλλόγου τρίτης ηλικίας Κρεμαστής: 45.000 ευρώ
- Επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων: 1.145.000 ευρώ
- Αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα  γηπέδου Αφάντου: 260.000 ευρώ
- Επισκευή συντήρηση παλαιού νοσοκομείου Ρόδου κάλυψη αναγκών διοίκησης- μεταστέγαση υπηρεσιών: 441.881 ευρώ
- Κατασκευή νέων και αντικατάσταση υφιστάμενων πεζοδρομίων στο Φαληράκι και αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών με φωτιστικά νέα γενιάς: 350.000 ευρώ
- Ηλεκτροφωτισμός δημοτικού γηπέδου Λάρδου: 125.000 ευρώ
- Κατασκευή πεζοδρομίων από λιμένα μαρίνας προς εμπορικό λιμένα Ρόδου: 500.000 ευρώ
- Ανάπλαση πάρκου Ροδινιού: 1.000.000 ευρώ
- Σωστικές παρεμβάσεις παραλιακού δρόμου Κρεμαστής : 200.000 ευρώ
- Ανακατασκευή γέφυρας και ασφαλτοστρώσεις οδών στο φυτώριο Ρόδου: 300.000 ευρώ
- Βελτίωση υποδομών λαϊκής αγίου Δημητρίου και ίδρυση νέας ιχθυαγοράς : 400.000 ευρώ
- Ολοκλήρωση όψεων εθνικού θεάτρου: 250.000 ευρώ
- Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Λίνδου: 150.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι στα νέα έργα εντάσσονται το δίκτυο δημοτικού φωτισμού Κατταβιάς προϋπολογισμού 270.000 ευρώ και η πλακόστρωση οδών και πλατειών Κατταβιάς που θα προέλθουν από χορηγία της ΔΕΗ, η οποία θα συνεχίσει την χρηματοδότηση και στο 2017 του έργου που αφορά τον ηλεκτροφωτισμό στου δημοτικού γηπέδου στο Γεννάδι.