Η εορτή του Αγίου Φανουρίου

Η εορτή του Αγίου Φανουρίου στα ερείπια του ναού του στην οδό Χειμάρρας

Είκοσι χρόνια εφέτος συμπληρώνονται από τότε που πρωτολειτουργήθηκαν τα ερείπια του παλαιοχριστιανικού ναού του πολιούχου της Ρόδου Αγίου Φανουρίου του νεοφανούς. Βρίσκονται απέναντι από το Χαραλάμπειο γηροκομείο Ρόδου και δίπλα από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς Δημιουργία.

Κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Παρασκευή 26 Αυγούστου τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασίες, φανουρόπιτες, επίκαιρο κήρυγμα και κεράσματα. Υπήρχε για προσκύνημα η αρχαία εικόνα της εικογένειας Αντωνίου-Αικατερίνης Βυζαντίνη του Αγίου Φανουρίου.
Σήμερα το πρωί Σάββατο 27 Αυγούστου ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου ώρα 7-10 πρωινή στο ναΰδριο της Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα γίνει επίσημη θεία πανηγυρική λειτουργία με αγιασμό, άρτους, κεράσματα.

Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στον πρωτοπρεσβύτερο Κυριάκο Μανέττα κληρικό-εκπαιδευτικό του ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Πανεπιστημίου Αιγαίου Ρόδου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πατήρ κυριάκος Μανέττας πρωτοάνοιξε το παρεκκλήσιον του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στο δημαρχιακό μέγαρο με αγρυπνία στην γιορτή του, επί δημαρχίας Γεωργίου Γιαννόπουλου.

Τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο το 1995 στ‘ Ασγούρου βυζαντινό ναό, τον Αγιο Νικόλαο στο Μόντε Σμιθ (πρώτος ιερέας) που λειτούργησε το 1994 τους Αγίους Αποστόλους, στην οδό Σωκράτους (πρώην συσσίτιο) του Δήμου Ρόδου το 1997, τον Αγιο Γεώργιο Χουρμαλίτο 2000, τον Αγιο Νικόλαο τον φάρο πρώτη λειτουργία επίσημη το 2015 (6 Δεκεμβρίου Κυριακή) και από το 2010 παρακλήσεις, εσπερινούς και εκδηλώσεις.