Με έμφαση στη δημιουργία και στο ευ αγωνίζεσθε τα πρωταθλήματα των «μικρών» ηλικιών

Την προκήρυξη των διοργανώσεων που έχει υπό την ευθύνη της ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Καλλιέργειας και Ανάπτυξης της ΕΠΣΔ.

Στο πρωτάθλημα Προπαίδων θα συμμετάσχουν ποδοσφαιριστές γεννηθέντες τα έτη 2005-2006, στα τουρνουά Τζούνιορ οι γεννηθέντες τα έτη 2007-2008 και σε αυτά των Προτζούνιορ οι γεννηθέντες τα έτη 2009-2010.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου.  Η  Ένωση καλεί τα σωματεία να αντιμετωπίσουν τις αναπτυξιακές διοργανώσεις με τη μέγιστη υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας πως το πραγματικό ζητούμενο είναι η συμμετοχή, η διάπλαση προσωπικοτήτων και όχι η νίκη και ο πρωταθλητισμός.

 Διαμηνύει δε, πως θα είναι αμείλικτη σε κάθε παράβαση αντικανονικής συμμετοχής, πλαστοπροσωπίας, δηλώσεων και γενικά κάθε συμπεριφοράς που δυσφημεί τα «μικρά» πρωταθλήματα και τα εκτρέπει από το σκοπό τους. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως αν τα σωματεία δεν ανταποκρίνονται αδικαιολόγητα στις προσκλήσεις της, θα τιμωρούνται.

 Στις νέες διοργανώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι αναγνωρισμένοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, οι οποίοι μπορούν να κατεβάζουν από δύο ομάδες, αρκεί να είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Δίνεται δε το δικαίωμα σε ποδοσφαιριστές, το σωματείο των οποίων δεν συμμετέχει στις διοργανώσεις, να δηλωθεί στην κατάσταση υγείας άλλου σωματείου και να παίζει για λογαριασμό του, αρκεί να έχει προηγηθεί η έγγραφη άδεια της ομάδας που ανήκει.

Στην κατηγορία των Προπαίδων οι ποδοσφαιριστές θα αγωνίζονται με δελτίο αθλητικής ιδιότητας, ενώ στις άλλες δύο θα γίνονται δεκτά πιστοποιητικά γέννησης με θεωρημένη φωτογραφία. Εξυπακούεται πως παραμένει υποχρεωτική η προσκόμιση κατάστασης υγείας, που θα επιβεβαιώνει πως οι νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

 Οι αγώνες θα διεξάγονται τα σαββατοκύριακα, εκτός κι αν οι συνθήκες επιβάλλουν τον ορισμό τους σε άλλη μέρα.

 Η ΕΠΣΔ διευκρινίζει πως ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούνται στα επίσημα πρωταθλήματά της, δεν μπορούν να συμμετάσχουν και στα τουρνουά της Επιτροπής Καλλιέργειας και Ανάπτυξης την ίδια μέρα.   Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Ένωση στην τήρηση του Fair Play, περιγράφοντας τις λεπτομέρειες στο άρθρο 6 της προκήρυξης:

«Η ευθύνη των σωματείων στην συγκρότηση και λειτουργία αυτών των τμημάτων είναι  τεράστια. Πρέπει  να αναλογιστούμε όλοι μας πως οι νεαροί αθλητές μας σε αυτές τις ηλικίες διαμορφώνουν χαρακτήρα, δημιουργούν πρότυπα που επηρεάζουν ανάλογα την συμπεριφορά τους αγωνιστικά αλλά πολλές φορές και στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Η μεταχείριση αυτών των παιδιών από τους παράγοντες και κυρίως από τους προπονητές πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατήσουμε στον αθλητισμό, να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τα προσόντα τους και κυρίως να γίνουν καλοί άνθρωποι.

Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που παίζεται από δύο ομάδες να μάθουν να σέβονται τους συμπαίκτες τους και κυρίως τους αντιπάλους μάθουν να πειθαρχούν στις εντολές των παραγόντων, προπονητών και διαιτητών τους εμφυσήσουμε το φίλαθλο πνεύμα και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ο πρωταθλητισμός δεν είναι το κυρίαρχο.

Πρέπει να τα δώσουμε να  καταλάβουν ότι πέρα από αθλητές μας ενδιαφέρουν σαν άτομα και κυρίως ότι τα αγαπάμε. Αξίζει πιστεύουμε κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την σωστή εκμάθηση του αθλήματος σε αυτά τα παιδιά και κυρίως η διαπαιδαγώγηση τους. Η  ΕΠΣ Δωδ/σου θα είναι αμείλικτη απέναντι σε αυτούς που με απαράδεκτες συμπεριφορές θα προσπαθήσουν να εκτρέψουν το πρωτάθλημα αυτό από την φιλοσοφία της διοργάνωσης του.
 

Οι αντιπρόσωποι, υπεύθυνοι, των σωματείων θα είναι και υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης στην διάρκεια των αγώνων και θα πρέπει η δική τους συμπεριφορά να αποτελεί παράδειγμα φίλαθλου πνεύματος για τους αθλητές.

 Σε περίπτωση που ποδ/στές, παράγοντες, οπαδοί κλπ., διαγωνιζομένων ομάδων προβούν σε ενέργειες που δυσφημούν το άθλημα οι ομάδες τους θα τιμωρούνται, μέχρι και αποκλεισμό από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος. Κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν, αν αυτό κρίνει η διοργανώτρια και στις ανδρικές τους ομάδες.»

Η δομή των αγώνων
Προπαίδων  

Διάρκεια αγώνα 60 λεπτά 30΄+30΄/πεντάλεπτη ανάπαυλα/ .Το  γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 9Χ9 -8 +1 θα είναι το μισό του γηπέδου με κανονικές διαστάσεις 50Χ60. Οι εστίες θα είναι 5μ.μήκος και 2 μέτρα ύψος με δίχτυα.

Στο ΦΑ θα αναγράφονται 18 ποδ/στές, εννέα (9) τακτικοί και (9) αναπληρωματικοί οι οποίοι και οι εννέα έχουν το δικαίωμα να αγωνισθούν σαν αλλαγή.
Μέγεθος μπάλας Νο 4.

Τζούνιορ
Διάρκεια αγώνα 50 λεπτά (25+25), με πεντάλεπτη ανάπαυλα. Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 8Χ8 – 7+1 οι αγώνες θα διεξάγονται στο γήπεδο με διαστάσεις 35Χ55 (μικρότερο, δηλαδή από το μισό ενός κανονικού γηπέδου). Οι εστίες του γηπέδου θα είναι διαστάσεων 3μ μήκος και 2 μ. ύψος.
Στο Φ.Α. αναγράφονται μέχρι δέκα οκτώ ποδ/στές οχτώ (8) τακτικοί και δέκα (10) αναπληρωματικοί οι οποίοι και οι δέκα έχουν δικαίωμα ν αγωνισθούν ως αλλαγή.
Μέγεθος μπάλας Νο 4.

Προτζούνιορ
Διάρκεια αγώνα 40’ (20+20), πεντάλεπτη ανάπαυλα. Οι αγώνες θα διεξάγονται στο γήπεδο με διαστάσεις 30Χ40. Το γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων 7Χ7 -6+1
Μέγεθος μπάλας Νο 4.