Μ. Κόνσολας: «Τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης καταρρέουν ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού εισπράττει 13,5 εκ. ευρώ το χρόνο από τη Ρόδο»

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, προς τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μπαλτά, με αφορμή το περιστατικό της κατάρρευσης μέρους των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης.

Ο κ. Κόνσολας, που είχε αναδείξει το ζήτημα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και πριν από λίγο καιρό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού εισπράττει πάνω από 13,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου καταθέτει δύο προτάσεις προς τον Υπουργό Πολιτισμού.

Η πρώτη, αφορά στην άμεση υπογραφή τριμερούς προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου για την υλοποίηση έργων συντήρησης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης.

Η δεύτερη, αφορά στην εκχώρηση ανταποδοτικού τέλους, στο Δήμο Ρόδου, από τις εισπράξεις από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, το οποίο θα διατίθεται δεσμευτικά για έργα συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Είναι καιρός το Υπουργείο Πολιτισμού να επιστρέψει ένα μέρος από αυτά που εισπράττει από τη Ρόδο.

Δεν είναι δυνατόν να εισπράττει 13,5 εκ. Ευρώ το χρόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και η Μεσαιωνική Πόλη να καταρρέει.

Ούτε, βεβαίως, να έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου αλλά και να μην αξιοποιούνται δεκάδες ακίνητα του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη.

Κατέθεσα δύο προτάσεις, ρεαλιστικές και ορθολογικές.

Περιμένω από τον Υπουργό Πολιτισμού να πράξει το αυτονόητο».

Επίκαιρη ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη έργων συντήρησης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου»

Κύριε Υπουργέ,

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα ζωντανό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΤΑΠΑ, εισπράττει 13,5 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, δεν υπάρχει η ελάχιστη ανταποδοτικότητα σε έργα συντήρησης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Ήδη η φθορά του χρόνου σε συνδυασμό με την αδιαφορία για τα απαραίτητα έργα συντήρησης, εγκυμονεί κινδύνους. Πρόσφατα, στην πύλη της Παναγιάς στη Μεσαιωνική Πόλη υπήρξε κατάρρευση μέρους του τείχους και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα.

Δεν είναι, όμως, το μόνο πρόβλημα αφού εδώ και χρόνια η Μεσαιωνική Πόλη έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος της φθοράς του χρόνου σε ό, τι αφορά στα τείχη, στα κτίρια του ΤΑΠΑ αλλά και στα υπόγεια δίκτυα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος και αν προτίθεται να εξετάσει τις δύο ακόλουθες προτάσεις:

α) Την άμεση υπογραφή τριμερούς προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου για την υλοποίηση έργων συντήρησης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης,

β) Την εκχώρηση ανταποδοτικού τέλους, στο Δήμο Ρόδου, από τις εισπράξεις από τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, το οποίο θα διατίθεται δεσμευτικά για έργα συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Ρόδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου