Απεβίωσε Αρχαγγελίτισσα 104 ετών

Πλήρης ημερών απεβίωσε στον Αρχάγγελο της Ρόδου,  η Μαρία Σπανού η οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στο νησί της Ρόδου, τον Ιούνιο του 1912 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου επί Ιταλοκρατίας.

Η Μαρία Σπανού, του Κωνσταντίνου και της Αναστασίας, απέκτησε μια υπέροχη οικογένεια, με 3 παιδιά, 7 εγγόνια και 6 δισέγγονα.

Συνήθιζε επί πολλές δεκαετίες να κάθεται στο παγκάκι της Κυράς, της Παναγιάς Τσαμπίκας της Ψηλής, όπως την γνωρίζουν οι εκτός Αρχαγγέλου κάτοικοι.

Ακουμπισμένη στο ξύλινο μπαστούνι της η Μαρία του Σπανού, με το βλέμμα στη μαγεία του τοπίου έμοιαζε να νιώθει το βάρος του χρόνου  τις τελευταίες δεκαετίες. Τον Ιούνιο του 2013, γιόρτασε τα γενέθλιά της, αγκαλιά με τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της.

Έζησε τη «δύση» της τουρκοκρατίας, την ιταλοκρατία στη συνέχεια και βέβαια σε ηλικία 35 ετών, γιόρτασε μαζί με τους απανταχού Δωδεκανήσιους, τη λευτεριά των νησιών μας και την ενσωμάτωσή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παιδί φτωχιάς πολύτεκνης οικογένειας γεννήθηκε,  στις 3 Ιουνίου 1912 στον Αρχάγγελο.
Τότε που η Ρόδος πέρασε από τη σκλαβιά των Τούρκων στη σκλαβιά των Ιταλών κατακτητών.

Το μυστικό της μακροζωίας είναι η... ψυχή του κάθε ανθρώπου
Είδαν τα μάτια της πολλά στη διαδρομή του αιώνα που πέρασε. Πολέμους, ξεριζωμούς, έζησε πείνες και στερήσεις, μικρές και μεγάλες λύπες. Και χαρές, βλέποντας το δέντρο της δικής της ζωής να φουντώνει με παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Και όταν την ρωτούσες  ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας έλεγε αβίαστα, πως είναι η ψυχή που κουβαλάς μέσα σου.

Η ψυχή που ξέρει να νικά τον πόνο. Η ψυχή που μετουσιώνει την πίστη και την ελπίδα σε θαυματουργό νερό για την ίδια τη ζωή. Η ψυχή που τρέφεται με τις μικρές καθημερινές χαρές.

Συνήθιζε επίσης να λέει ότι η ζωή κι αν έχει χίλια βάσανα, πάλι γλυκιά είναι, με μιαν ευχή μαζί: Τα μελλούμενα χρόνια να ’ναι πιο καλά απ’  αυτά που πέρασαν η ίδια και οι γενιές που την ακολουθούν.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.