Καστελορίζιοι μαθητές στο Σίδνεϊ

Πριν λίγες μέρες, με πρωτοβουλία του ακούραστου συμπατριώτη μας, Γιάννη Προκοπιάδη, ο Δήμος Randwick δεξιώθηκε δύο μαθητές και μια μαθήτρια από το Γυμνάσιο Καστελορίζου, την Δέσποινα Παπουτσή, τον Αλέξανδρο Δερβίση και τον Παντελή Αμύγδαλο.

Οι μαθητές αυτοί από το Γυμνάσιο Καστελορίζου βρέθηκαν στο Σίδνεϊ, τελευταίο σκέλος της περιοδείας τους στην Αυστραλία, μετά το Περθ, τη Μελβούρνη και την Καμπέρα. Οι τρεις έφηβοι, που αντιπροσωπεύουν με σεμνότητα και αξιοπρέπεια το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων με την μακρά ιστορία, επισκέπτονται την Αυστραλία στο πλαίσιο ανταλλαγής μαθητών από την Αυστραλία και το Καστελόριζο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φίλων Καστελορίζου με έδρα το Περθ και οργανώτρια την κ. Μέριλιν Τσολάκη.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του κ. Γιάννη Προκοπιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι στις 21 Μαΐου 1996 επισκέφθηκε, με τον τότε δήμαρχο Randwick, Chris Bastic, το Καστελόριζο όπου σφυρηλατήθηκε η αδελφοποίηση τού Δήμου Randwick με το ελληνικό νησί.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Noel D'Souza, καλωσόρισε τους επισκέπτες Δέσποινα Παπουτσή, Αλέξανδρο Δερβίση και Παντελή Αμύγδαλο, τους πρώην δημάρχους Γιάννη Προκοπιάδη και Chris Bastic, τον κυπριακής καταγωγής δημοτικό σύμβουλο Anthony Andrews και τον ελληνικής καταγωγής Harry Stavrinos, τον ομοσπονδιακό βουλευτή Matt Thislewhite, τους πολιτειακούς βουλευτές Michael Daley, Bruce Notley-Smith και Ron Hoenig, τον εμπορικό ακόλουθο, Βάιο Ωραιόπουλο-Κελένη που εκπροσωπούσε τον γενικό πρόξενο Δρ Σταύρο Κυρίμη, τον κ. Νικ Ανάστα μέλος του Δ.Σ. τής Καστελοριζιακής Αδελφότητας Ν.Ν. Ουαλίας και τον κ. Πίτερ Μεϊτάνη που εκπροσωπούσε το Κολλέγιο Αγίου Σπυρίδωνα. To παρών έδωσε και ο κ. Γιώργος Γιακουμίδης που εκπροσώπησε την ΑΧΕΠΑ Ν. Ν. Ουαλίας και τον πολυπολιτισμικό ραδιοφωνικό σταθμό 2NBC.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. D'Souza αναφέρθηκε στο όμορφο «αδελφάκι» του Δήμου Randwick στην Ελλάδα και τις μακροχρόνιες σχέσεις με το Καστελόριζο για τις οποίες νιώθει υπερήφανος. Ο κ. D' Souza πρόσθεσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Δήμου είναι η πολυπολιτισμικότητα και ο πολιτισμός με δημότες από όλο τον κόσμο που τώρα νιώθουν το Randwick σπίτι τους. Μάλιστα, τόνισε ότι το 40% τού πληθυσμού του Randwick έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα και το 30% δεν μιλούν στα σπίτια τους αγγλικά, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων που ζουν εκεί και συμβάλουν σε μια εύρωστη, ακμάζουσα και ευημερούσα τοπική κοινωνία. Στο τέλος τής ομιλίας του, ο κ. D'Souza πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στους νεαρούς προσκεκλημένους.

Εκ μέρους των μαθητών μίλησε ο Αλέξανδρος Δερβίσης, που αναφέρθηκε στην πρόσκληση για την επίσκεψη στην Αυστραλία, περιέγραψε την περιοδεία και ευχαρίστησε τους οργανωτές της επίσκεψης και τον Δήμο Randwick για την υποδοχή.

Στους μαθητές και τους καλεσμένους προσφέρθηκαν πρωινό τσάι με πλούσια εδέσματα από τον διευθυντή και τους υπαλλήλους του Δήμου. Με την ευκαιρία οι προσκεκλημένοι γνώρισαν και συνομίλησαν με τους νεαρούς Καστελορίζιους. Ο εκ των μαθητών, Αλέξανδρος Δερβίσης, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την Αυστραλία, λέγοντας ότι το Γυμνάσιο Καστελορίζου έχει μόνο 20 μαθητές σε πληθυσμό 500 κατοίκων τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, όμως, το νησί πλημμυρίζει από Καστελορίζιους τη διασποράς και άλλους τουρίστες.

Πηγή: Νέος Κόσμος