Παρουσίαση βιβλίου του  Νίκου Ανδριώτη στη Νίσυρο

Η πλατεία μπροστά στο «Καφενείο του Νικόλα» στα Νικιά της Νισύρου, προ δύο περίπου εβδομάδων είχε πλημμυρίσει από τους ντόπιους κατοίκους και τους ομογενείς που έκαναν εκεί τις διακοπές τους, οι οποίοι και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ανδριώτη «Η πορεία μου χωρίς ράσο…».

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρονΟι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον

Η πρώτη παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», έγινε στις 3 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» και ήταν μαζική, συγκινητική και πλούσια σε μηνύματα για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού και της Ομογένειας.
Η παρουσίαση στα Νικιά της Νισύρου, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ήταν μια από τις πιο συγκινητικές, αφ’ ενός μεν διότι είχε γεμίσει ασφυκτικά η πλατεία, αφ’ ετέρου δε διότι έγινε στην ίδια την πλατεία στην οποία επένδυσε.
Το «Καφενείο του Νικόλα» και η πλατεία, ως γνωστόν ανακαινίστηκαν και αξιοποιήθηκαν με τη γενναιοδωρία του Νίκου Ανδριώτη.

Το Καφενείο του Νικόλα στα Νικιά Νισύρου. / Φωτογραφίες: Βασίλης ΚαϋμενάκηςΤο Καφενείο του Νικόλα στα Νικιά Νισύρου. / Φωτογραφίες: Βασίλης Καϋμενάκη

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστη και ο πρόεδρος του ιστορικού Νισυριακού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο οποίος μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εν λόγω εκδήλωσης και τις άλλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη Νίσυρο ξεκινώντας από τη δεύτερη Νισύρικη Αμφικτιονία, στην παρουσίαση του βιβλίου και τη συναυλία και τις άλλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στις 18 Αυγούστου στον κρατήρα του Ηφαιστείου.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο δήμαρχος Νισύρου Δρ. Χριστοφής Κορωναίος, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου και ο πρώην υπουργός Γιώργος Νικητιάδης οι οποίοι αναφέρθηκαν στο βιβλίο «Η πορεία μου χωρίς ράσο…» και εστίασαν την προσοχή τους στις διδακτικές αξίες του βιβλίου.

Παράλληλα, μίλησαν για την προσφορά του συγγραφέα στην Κοινότητα και στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, καθώς επίσης και στην ανυπόκριτη αγάπη του για τη Νίσυρο.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους.
Ο Βασίλης Καϋμενάκης, ο οποίος ανέλαβε χρέη φωτογράφου και απέστειλε στον «Εθνικό Κήρυκα» τα στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου, στο ηλεκτρονικό μήνυμά του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Από την εκπληκτική βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Ανδριώτη στα Νικιά της Νισύρου στις 12 Αυγούστου 2016».

Νισύρικη Αμφικτιονία
Η δεύτερη Νισύρικη Αμφικτιονία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Δήμου Νισυρίων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και Κυριακή, 6 και 7 Αυγούστου 2016.
Το Σάββατο στο Ζωσιμοπούλειο θέατρο, οι εκπρόσωποι των απανταχού της γης Νισυρίων είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τις απόψεις τους, να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα στο νησί, να προτείνουν και να ακούσουν.
Προεδρεύοντες ήταν ο κ. Γιάννης Χαρτοφύλης από τη Νισύρικη παροικία της Αθήνας και ο κ. Νίκος Ανδριώτης από την παροικία της Νέας Υόρκης.

Ο δήμαρχος Νισυρίων Χριστοφής Ι. Κορωναίος έκανε απολογισμό του έργου των δύο χρόνων της Δημοτικής Αρχής, με αναφορά στα οικονομικά του Δήμου Νισυρίων και το έργο που εκτελέστηκε.
Ο κ. Γιάννης Χαρτοφύλης στην ομιλία του αναφέρθηκε στους Νισύριους Εθελοντές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Νίκος Γιαννιός, πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα, ανέπτυξε την ομιλία με θέμα «Ηθική και Περιβάλλον».
Ο κ. Δημήτρης Καράγιωργης, δικηγόρος στη Ρόδο, μίλησε με θέμα «Πληροφόρηση και Παραπληροφόρηση στις μικρές Κοινωνίες».
Ο δήμαρχος προσκάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους στις εργασίες της 3ης Νισύρικης Αμφικτιονίας που πραγματοποιήθηκαν στις 5 και 6 Αυγούστου 2017.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου, το πρωί, έγινε τρισάγιο στη μνήμη των Νισυρίων Αποδήμων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου Νισύρου κ. Ναθαναήλ, στην εκκλησία της Παναγίας Ποταμίτισσας.
Οι εκδηλώσεις της Αμφικτιονίας συνεχίστηκαν με την κατάθεση στεφάνου στις προτομές του Γεωργίου και Γιάκουμου Καζαβή, Νισύριων της Αμερικής, στην Πλατεία Καζαβήδων, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία.
Στην τελετή είχαν παρευρεθεί ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Επαρχος του τομέα Κω κ. Χαλκιδιός, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Σεριεντάνης, ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Μελαχροινάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Ανδριώτης, ο σύμβουλος του ΥΠΕΘΑ και πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γεώργιος Παλαπουγιούκ, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας του νησιού, δημοτικοί σύμβουλοι, φορείς του νησιού και πλήθος κόσμου.

(Πηγή: Εθνικός Κήρυκας)