Την Πέμπτη το Φεστιβάλ Παστίδας

Στην προσπάθεια που καταβάλει ο πολιτιστικός Σύλλογος της Παστίδας, το «Καμάρι», για να διατηρήσει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του χωριού αλλά και της Ρόδου, αναφέρθηκαν, χθες, εκπρόσωποί του με αφορμή το δέκατο Φεστιβάλ που διοργανώνουν και ξεκινάει την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, για το Φεστιβάλ αλλά και για τον Σύλλογο μίλησαν ο Πρόεδρός του κ.

Ιωσήφ Σιαλούπ και ο κ. Γιώργος Πάττας, ιδρυτικό μέλος και πρώην Γενικός Γραμματέας.

Καταρχήν, ο κ. Σιαλούπ ενημέρωσε για το 10ο πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από το 2007 μέχρι και σήμερα αδιαλείπτως. Όπως είπε, είναι ένα φεστιβάλ που διαρκεί από μία έως εννέα μέρες, ανάλογα με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών συλλόγων, και είναι πλούσιο αφού συμμετέχουν πολλά χορευτικά, θεατρικές ομάδες και μουσικοί.

Φέτος, έχουν καλέσει να συμμετάσχει την Ένωση Γυναικών Σύμης και κάθε χρόνο φέρνουν παραδοσιακά σχήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως τη Δράμα, την Κοζάνη, την Αλεξανδρούπολη κτλ.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, το Φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός πλέον και έχει αναγνωριστεί από την Περιφέρεια. Δεν είναι, όμως, μόνο οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν αφού με δέκα χρόνια ζωής έχουν εντάξει πολλές δράσεις, μία από αυτές είναι και η αναπαράσταση των Παθών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να φέρουν τη νεολαία κοντά στο Σύλλογο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δουλειά τους θεωρούν ότι είναι να παλέψουν για να διασωθούν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου τους.

Πρόσφατα, στις 7 Αυγούστου εγκαινίασαν το παραδοσιακό και λαογραφικό σπίτι Παστίδας, για το οποίο πάλεψαν τέσσερα χρόνια με αποκλειστικά δικά τους έξοδα και με συνδρομές των μελών και χορηγίες και το κόστος ήταν γύρω στα 7 χιλιάδες ευρώ αλλά δηλώνουν υπερήφανοι που έκαναν αυτό το έργο για το χωριό και έμαθαν πολλά για την ιστορία τους.

Του χρόνου τέτοια εποχή, φιλοδοξία τους είναι να εγκαινιάσουν το λαογραφικό μουσείο της Παστίδας με τα επαγγέλματα που υπήρχαν παλιά.

Άλλη μία μεγάλη εκδήλωση που κάνουν εκτός από το Φεστιβάλ, είναι η καθιέρωση των παλιών παιχνιδιών και εθίμων από όλη τη Ρόδο. Αυτή η γιορτή γίνεται με τραγούδια, χορούς και παλιά παιχνίδια, όπως και το τραγούδι του Μάη που βγαίνουν και τραγουδάνε σε όλο το χωριό.

Ακόμη, διοργανώνουν διάφορα τουρνουά για φιλανθρωπικούς σκοπούς γιατί πιστεύουν ότι εκεί πρέπει να επικεντρώνονται. Βέβαια, σκοπός τους είναι η διαφύλαξη της παράδοσης και, όπως είπε, αυτό το κάνουν οι Σύλλογοι της Ρόδου. «Εμείς παλεύουμε να τα διατηρήσουμε, να τα μεταδώσουμε στα παιδιά», τόνισε ο κ. Σιαλούπ.

Σημειώνεται ότι στα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου συμμετέχουν γύρω στα 120 παιδιά, γύρω στα 60 στα τμήματα ζωγραφικής ενώ υπάρχει και θεατρική ομάδα που συμμετέχουν πιο μεγάλα παιδιά. Οι ίδιοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την τόσο μεγάλη συμμετοχή και από τους γονείς και από τα παιδιά και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τις κακές συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάττας, είπε ότι προσπαθούν να καθιερώσουν και το Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Παστίδα, το οποίο επίσης περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι, τώρα με την κρίση, είναι πραγματικά άθλος να διοργανώνεις τέτοιες δράσεις.  Τέλος, είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Περιφέρεια, το ΔΟΠΑΡ και τους χορηγούς.

Το πρόγραμμα

ΠΕΜΠΤΗ 01-09-2016 - ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:00

 • Έναρξη 10ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας
 • Θεατρική παράσταση «Αγαπημένη μου Ελλάς» κοινωνική κωμωδία με τους Αναστασία Παντούση, Άρη Τσάπη και Γιάννη Φραγκίσκο σε σκηνοθεσία Μάριου Ντερντέ – Μία προσφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-09-2016 - ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:00

Βραδιά Παραδοσιακών Χορών

 • Χορευτική ομάδα των «Μενεξέδων»
 • Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Μαριτσών «Ο Κερωνιάτης»
 • «Καμάρι» Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας – Τμήμα Αρχαρίων
 • Ένωση Γυναικών Σύμης

ΣΑΒΒΑΤΟ 03-09-2016 - ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

 • Συναυλία αφιερωμένη σε μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές (Θεοδωράκης, Χατζιδάκης, Ξαρχάκος, Νταλάρας, Πάριος, Βοσκόπουλος, Μητσιάς, Διονυσίου, Αλεξίου, Γλυκερία κ.α.)

Ερμηνευτές: Μαριάνθη Χρυσανθή, Νομική Πελεκάνου, Νίκος Κυπριώτης, Αλέξανδρος Χούλης και Ταμπουράς Γιώργος.

Μουσικοί: Φάνης Νάνος, Τάσος Νάνος, Φάνης Γιαλλουράκης, Μαγκαφάς Σταύρος, Σπάρταλης Χρόνης και Σιαλούπ Ιωσήφ.

 • Συμμετέχουν οι δάσκαλοι Γιώργος Πήχης και Νόνα Ναλμπάντη της Ομάδας Αργεντίνικου tango Ρόδου "El Abrazo del Tango"

ΚΥΡΙΑΚΗ 04-09-2016 - ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

      Χορός και Παράδοση

 • «Καμάρι» Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας – Τμήμα Α’Παιδικό
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Αφάντου
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας»
 • Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής»

«Καμάρι» Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας – Τμήμα Παραστάσεων Ενηλίκων ΔΕΥΤΕΡΑ 05-09-2016  -ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

Μοντέρνοι Χοροί από :

 • STREET DANCE CLUB - Jill Zouni
 • DANCE SCHOOL – Κωνσταντίνα Νταλαμάγκα-Μιρόσαβιτς

 

ΤΡΙΤΗ 06-09-2016 - ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

Χορός, Παράδοση, Ήθη & Έθιμα.

Στην βραδιά χορού συμμετέχουν:

 • «Καμάρι» Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας – Τμήμα Β’Παιδικό
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Αναλήψεως
 • Χορευτικό Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού
 • «Καμάρι» Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας – Τμήμα Εφήβων
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστής «Η Πρόοδος»

ΤΕΤΑΡΤΗ 07-09-2016 - ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:00

 • Βραβεύσεις Αριστούχων μαθητών – Επιτυχόντων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και Ειδικές Βραβεύσεις
 • Λήξη 10ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Παστίδας με Κρητική και Νησιώτικη Βραδιά με την παρέα του Γιώργου Καλορμάκη

Υπό την  αιγίδα :

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου

Με την στήριξη του Δ.Ο.Π.Α.Ρ.