Έτσι θα προκύψουν  οι συμμετοχές στους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου

Ξεκίνησαν οι διεργασίες όσον αφορά τον καταρτισμό των αποστολών από τις ΕΑΣ του Αρχιπελάγους για τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου 1 και 2 Οκτωβρίου στην Καλλονή.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της διοργάνωσης, δικαίωμα στους αγώνες έχουν 258 αθλητές-αθλήτριες από 36 σωματεία, εκτός αυτών βεβαίως της Λέσβου, αναλόγως με τη θέση τους στην πανελλήνια κατάταξη του 2015.

Στη σχετική λίστα των διοργανωτών υπάρχουν μόνο τα σωματεία που θα ταξιδέψουν, άρα θα έχουν και οικονομική επιβάρυνση από τη μετακίνηση και τη διαμονή.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με τη μεγαλύτερη αποστολή θα ταξιδέψει δωδεκανησιακός σύλλογος: ο ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 με 16 αθλητές αθλήτριες λόγω της 26ης θέσης που προκύπτει από τη συνολική βαθμολογία του στον ΣΕΓΑΣ.

Παρακάτω υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το πώς θα προκύψουν οι δηλώσεις συμμετοχής, που αφορούν και τα Δωδεκάνησα:

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

-Στους αγώνες δικαίωμα συμμετοχής έχουν ΜΟΝΟ οι αθλητές-τριες των σωματείων που ανήκουν στις Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. του Αιγαίου πελάγους (Λέσβου, Δωδεκανήσου, Χίου – Σάμου και  Κυκλάδων).      

- Τα σωματεία μπορούν να δηλώσουν και να συμμετέχουν:

Σε κάθε αγώνισμα των κατηγοριών Ανδρών – Γυναικών, με τρεις (3) το ανώτερο αθλητές-τριες.
Σε κάθε αγώνισμα των κατηγοριών  Παίδων – Κορασίδων, ΠΠ-ΠΚ Α΄ και ΠΠ-ΠΚ Β΄, με  δύο (2) το ανώτερο αθλητές-τριες σε κάθε κατηγορία.

- Οι αθλητές-τριες ένα κατηγορίας Α-Γ & Ε-Ν (γεν. το 1998 και μεγαλύτεροι-ες), έχουν δικαίωμα να δηλωθούν και να αγωνισθούν σε δύο (2) ατομικά αγωνίσματα και στη σκυταλοδρομία.

-Οι αθλητές-τριες ένα κατηγορίας Π-Κ (1999 – 2000), έχουν δικαίωμα να δηλωθούν και να αγωνισθούν σε δύο (2) συνολικά αγωνίσματα.

- Οι αθλητές-τριες ένα κατηγορίας ΠΠ-ΠΚΑ΄ (2001 – 2002), έχουν δικαίωμα να δηλωθούν και να αγωνισθούν σε δύο (2) συνολικά αγωνίσματα, εκτός από δύο ατομικά αγωνίσματα δρόμων.

- Οι αθλητές – τριες ένα κατηγορίας ΠΠ – ΠΚΒ΄ (2003 – 2004), έχουν δικαίωμα να δηλωθούν και να αγωνισθούν σε ΕΝΑ (1) ΜΟΝΟ αγώνισμα (π.χ. δεν μπορούν να δηλωθούν και να αγωνιστούν στο Μήκος ΠΠ Β΄ και στα 60μ ΠΠ Β΄, αλλά πρέπει να επιλέξουν το ένα από τα δύο).

-  Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εκτός συναγωνισμού σε κανένα αγώνισμα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

- Ο αριθμός δήλωσης - συμμετοχής και φιλοξενίας αθλητών και συνοδών για κάθε σωματείο, εκτός  των τοπικών σωματείων της Λέσβου (όπως ισχύει κάθε χρόνο), αναλύεται στο συνημμένο πίνακα 1 και είναι ανάλογος με τη θέση του κάθε σωματείου στην πανελλήνια κατάταξη - αξιολόγηση της περασμένης αγωνιστικής χρονιάς 2015.

- Για όλα τα σωματεία της Λέσβου η συνολική αριθμητική συμμετοχή είναι ελεύθερη. Ειδικά για τα τρία σωματεία της Μυτιλήνης (Γ.Σ. Αθλοκίνηση, Γ.Σ. Αλκαίος και Γ.Σ. Αρίων, η αριθμητική  συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά ο αριθμός των αθλητών – συνοδών που θα φιλοξενηθούν στην Καλλονή, για μία  διανυκτέρευση το Σάββατο 1/10, αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα 1 και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σύμφωνα με τον τελικό προϋπολογισμό των  αγώνων,.

Ο υπολογισμός  του ακριβή αριθμού δήλωσης - συμμετοχής και φιλοξενίας κάθε σωματείου, γίνεται αφού λάβουμε υπ’ όψιν δύο σταθερούς όρους:

1)  Το σύνολο των σωματείων που αξιολογήθηκαν πανελλαδικά το 2015 και ήταν  295 2) Το συνολικό αριθμό αθλητών και συνοδών, που υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής κάλυψης της μετακίνησης και της φιλοξενίας τους και με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός.

Με αυτά τα δεδομένα το πρώτο σωματείο της πανελλήνιας κατάταξης 2015, εάν φυσικά συμμετείχε στους αγώνες, θα  είχε δικαίωμα συμμετοχής με 18 άτομα.

Έτσι π.χ. για τoν Α.Ο. ΡΟΔΟΥ Ε.Μ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ   ισχύουν τα παρακάτω :

F = 295 - 128  Χ 18  =  10 άτομα 295

- Η μικρότερη αριθμητική συμμετοχή σωματείου, ανεξάρτητα από τη θέση του στην Πανελλήνια κατάταξη του 2015, είναι συνολικά τρία (3) άτομα.

- Μετά την κατάθεση των αρχικών δηλώσεων συμμετοχής, και ανάλογα με τον τελικό προϋπολογισμό, ο αριθμός των αθλητών – τριών που καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησής τους μπορεί να αυξηθεί για κάθε σωματείο και συνολικά, έτσι ώστε η συμμετοχή στα αγωνίσματα να είναι ικανοποιητική.

- Δικαίωμα συμμετοχής θα έχει και κάθε νέο σωματείο που θα εγκριθεί από το Σ.Ε.Γ.Α.Σ., μέχρι και μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων. Για τα νέα σωματεία ο αριθμός των αθλητών – τριών και συνοδών που θα καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησής τους θα καθορίζεται με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, με μικρότερο αριθμό τα τρία άτομα για κάθε ένα από αυτά τα σωματεία.

-Στον αριθμό των ατόμων (συνημμένος πίνακας 1) που δικαιούνται οικονομικής κάλυψης τα σωματεία, συμπεριλαμβάνονται και οι συνοδοί, σύμφωνα με τα παρακάτω:

-Τα σωματεία από το Νο 1 της κατάταξης (Α.Γ.Ε.Σ. Κάμειρος 2009) μέχρι και το Νο 10  (Α.Σ. Κάλυμνος 2000) μπορούν να δηλώσουν το ανώτερο  μέχρι δύο (2) συνοδούς  π.χ.  Α.Σ. Κάλυμνος 2000:   9 αθλητές – τριες + 2 συνοδοί = 11 άτομα ή 10 + 1 = 11 άτομα.

-Τα σωματεία από το Νο 11  της κατάταξης (Α.Σ. Έφηβος Χίου.) και μετά, θα δηλώσουν  μόνο  ένα  (1) συνοδό   π.χ. Παμμηλιακός Α.Σ.:   3 αθλητές – τριες + 1 συνοδός  = 4  άτομα

- Επίσης τα σωματεία έχουν δικαίωμα συμμετοχής και με ένα επιπλέον αριθμό αθλητών - τριών (το ανώτερο μέχρι 8 συνολικά), με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση ότι, το σωματείο θα αναλάβει όλα τα έξοδα αυτών των αθλητών - τριών  όπως  επίσης και τις διαδικασίες εξασφάλισης  της μετακίνησης, διαμονής και  διατροφής τους.

Τα σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν στην οργανωτική επιτροπή, τρεις  ημέρες πριν από τους αγώνες, το ξενοδοχείο διαμονής των επιπλέον αθλητών – τριών τους, έτσι ώστε να αποδεικνύεται ότι έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα διαμονής τους.

 - Οι οργανωτές σε κάθε περίπτωση, θα υπολογίζουν τα σωματεία (στα θέματα μετακίνησης και φιλοξενίας) σύμφωνα με την αριθμητική συμμετοχή, όπως αυτή προκύπτει από την πανελλήνια κατάταξη του 2015  (πίνακας 1).