Σημαντική η συνάντηση των ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών στη Ρόδο

Η ιστορία της Ρόδου ως τόπος διεξαγωγής κορυφαίων συναντήσεων παγκόσμιας εμβέλειας, αναβιώνει με τη διεξαγωγή εδώ, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου ενώ μία ημέρα πριν, στις 7 του μηνός, πληροφορίες θέλουν να πραγματοποιείται, επίσης στη Ρόδο, διμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κ.κ. Νίκου Κοτζιά και Γιάννη Κασουλίδη αντίστοιχα.

Για την προετοιμασία αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής Διάσκεψης, για την οποία επελέγη η Ρόδος έπειτα από πρωτοβουλία του ίδιου του Έλληνα ΥΠΕΞ, βρέθηκε χθες εδώ ο συμπατριώτης μας Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχάλης Κόκκινος, συνοδευόμενος από τον ειδικό σύμβουλο του κ. Κοτζιά, κ. Γιώργο Σακελλαρίου και επισκέφθηκαν τόσο την Περιφέρεια όσο και στον Δήμο Ρόδου όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Όπως δήλωσε χθες ο κ. Κόκκινος, η μεγάλη στιγμή πλησιάζει και έτσι ήρθαν εδώ προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, λίγες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα τεράστιο γεγονός γιατί, όπως είχε σκεφθεί αρχικά ο Υπουργός και το είχαν συζητήσει όταν αποφάσισε να γίνει αυτό το γεγονός εδώ, η Ρόδος θα αποτελέσει, πραγματικά, πόλο έλξης, μαγνήτη, για τους ηγέτες της Ευρώπης και τους ηγέτες των Αραβικών Κρατών. Μάλιστα, δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ενώ αρχικά επρόκειτο να συμμετάσχουν στη Σύνοδο δώδεκα περίπου ηγέτες, έξι από την Ευρώπη και έξι από τις Αραβικές χώρες, μέχρι και χθες οι αιτήσεις για συμμετοχή είχαν φθάσει περίπου τις 19!

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, σ’ αυτό έπαιξε ρόλο και η Ρόδος, σημείωσε πάντως ότι, από τη στιγμή που κάποιος κάνει μία αίτηση συμμετοχής σε μία Σύνοδο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπάρχει μεγάλη απόσταση αφού υπάρχουν διατυπώσεις του ΥΠΕΞ όσο σύντομο και να είναι το χρονικό διάστημα επίσημης έναρξης της Συνόδου. Έτσι, μέχρι και χθες, δεν γνώριζαν ακόμη ποιος θα ήταν ο ακριβής αριθμός των χωρών που θα συμμετάσχουν. 

 


Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Είναι, όμως, σημαντικό ότι, μετά από τόσα χρόνια, η Ρόδος θα είναι μία πόλη, ένα νησί, που θα συγκεντρώσει μία μεγάλη Σύνοδο, μία μεγάλη Σύνοδο για την Ευρώπη, για τον Αραβικό κόσμο, για την ανθρωπότητα, τη στιγμή που Άραβες και Ευρωπαίοι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν για την ειρήνη και την ασφάλεια, όταν ξέρουμε ότι αυτά τα δύο βασικά αγαθά, ειρήνη και ασφάλεια, διακυβεύονται παγκοσμίως».

»Θεωρώ ότι το μαγικό νησί μας, ο τρόπος που οι ρόδιοι και οι ροδίτισσες  μας αγκάλιασαν αλλά και οι θεσμοί που τους εκπροσωπούν (Δήμος, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ.), όλοι γενικότερα οι φορείς του τόπου αλλά και απλός κόσμος που το συζητάει στους δρόμους, το περιμένει με αγωνία, θα κάνει το θαύμα του: Θα φέρει κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες και θα κάνει πράξη αυτό που πραγματικά σε κάθε δημόσιο λόγο μου έλεγα, αυτό που περιμένει και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αυτό που περιμένει ο πρωθυπουργός αλλά και η παγκόσμια κοινότητα: Λίγο περισσότερο ελληνισμός στην παγκόσμια κοινότητα η οποία έχει πάρει ένα στραβό δρόμο λατρεύοντας χρόνια το χρήμα, με πολέμους, με μίσος, με πάθη…Λίγο περισσότερο Ελλάδα σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη την αλληλεγγύη, έχει ανάγκη την ανθρωπιά, έχει ανάγκη την αδελφοσύνη. Αυτά πιστεύω ότι θα βασιλεύσουν αυτές τις ημέρες εδώ στη Ρόδο».

Όπως έκανε, επίσης, γνωστό ο κ. Κόκκινος, οι φιλοξενούμενοί μας αναμένεται να φθάσουν τα 70 με 80 άτομα αφού κάθε χώρα θα έχει μία αντιπροσωπεία τριών ατόμων ενώ οι ηγέτες πιθανόν να έρθουν με τις οικογένειές τους. Κατά την παραμονή  τους εδώ θα ξεναγηθούν σε αξιοθέατα ενώ θα υπάρχουν και εκδηλώσεις προς τιμήν τους από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Μάλιστα, ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την ελπίδα να κάνει η Ρόδος…το θαύμα της, να φέρει κοντά αυτούς τους ανθρώπους και βέβαια αυτό που εύχονται όλοι: Μία απόφαση, μία κοινή συμφωνία που θα μείνει στην ιστορία ως η συμφωνία της Ρόδου του 2016 και θα φέρει κοντά την ειρήνη και την αδελφοσύνη και θα κάνει πράξη την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, καθιστώντας έτσι τη χώρα μας καταλύτη στις πολιτικές εξελίξεις στην παγκόσμια κοινότητα.

«Αυτός είναι ο στόχος και νομίζω ότι η Ρόδος είναι ο τόπος που μπορεί να το κάνει αυτό πράξη. Οι ροδίτες θα κάνουν το παν αυτό και θα βοηθήσουν πολύ για να γίνει πράξη όλη αυτή η προσπάθεια και το μεγάλο όνειρο που όλοι έχουμε για έναν καλύτερο κόσμο», τόνισε.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Διάσκεψης θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Ρόδος-Πάλλας και ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Καμπουράκη για τη φιλοξενία και τις προετοιμασίες που γίνονται και είπε ότι τιμά και τον θεσμικό του ρόλο ως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, φιλοξενώντας αυτήν της τεράστιας σημασίας Σύνοδο.

Αιτήσεις για συμμετοχή έχουν γίνει, εκτός από την Ελλάδα, από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Επίσης, από την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, το Μπαχρέιν, την Αλγερία.

Διμερείς Ελλάδας-Κύπρου
Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Κύπριο ομόλογό του στη Ρόδο.