Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Τάκη Βούη

Μια σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση σημάδεψε τη φετεινή πολιτιστική ζωή της Ρόδου μας. Και φυσικά ανήκουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους πρωτεργάτες, συντελεστές, εικαστικούς, συνθέτες, ερμηνευτές που έχτισαν τη σπουδαία αυτή καλλιτεχνική δημιουργία.

Όμως τα περισσότερα συγχαρητήρια δικαιούται να εισπράξει ένας δικός μας Ροδίτης, γέννημα και θρέμμα της Ροδίτικης γης, ένας σπουδαίος συνθέτης και τραγουδοποιός, ο πάντοτε διαχρονικός και πάντα ακούραστος Τάκης Βούης, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του να οργανώσει αυτόν τον υπέροχο θεσμό του φεστιβάλ καλλιτεχνικής δημιουργίας Ροδίων.

Έναν θεσμό που έρχεται να αναδείξει και να αποδώσει τον φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους Ροδίτες καλλιτέχνες και δημιουργούς, που μπολιασμένοι από το πολιτιστικό Ροδίτικο γονίδιο αλλά φορτωμένοι και με το βαρύ χρέος να φανούν αντάξιοι των προγόνων τους έγραψαν και γράφουν και αυτοί τη δική τους ιστορία και αφήνουν και αυτοί έντονα τα αποτυπώματα της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας και διαδρομής.

Ένα θεσμό που έρχεται ακόμη να τιμήσει τη γη μας, τη γενέτειρά μας, αυτή την όμορφη πατρίδα που μας χρέωσε αυτή τη βαρειά πολιτιστική κληρονομιά.

Είκοσι τέσσερις και πλέον αιώνες αυτή η πόλη της Ρόδου ζει, δημιουργεί και μεγαλουργεί. Είκοσι τέσσερις αιώνες γεμάτους από πολιτιστική και πνευματική προσφορά που αποτελεί τη μήτρα που κυοφόρησε τον σύγχρονο πολιτισμό μας.

Όμως αυτή η πόλη δεν έχει μόνο παρελθόν. Δημιουργεί ένα δημιουργικό παρόν και οικοδομεί ένα καλύτερο μέλλον. Κι αυτό το μέλλον δεν έρχεται μόνο του.

Το χτίζουμε εμείς τιμώντας όλους εκείνους που μέσα στους αιώνες δίδαξαν φιλοσοφία, γέννησαν σοφούς, έχτισαν θαύματα παγκόσμιας ακτινοβολίας, αλλά περισσότερο όταν ακολουθούμε τα βήματά τους και όταν προσπαθούμε όχι μόνο να σεβασθούμε τη μνήμη και το έργο αλλά και να φανούμε με το έργο της ζωής μας άξιοι να συνεχίσουμε αυτή τη βαριά κληρονομιά.

Όμως το κατ΄εξοχήν θετικό πρόσημο αυτής της ωραίας πρωτοβουλίας και προσπάθειας είναι η Ροδίτικη γνησιότητά του. Κτίσθηκε με καθαρά και γνήσια Ροδίτικα υλικά από καθαρόαιμους Ροδίτες καλλιτέχνες και δημιουργούς που φύτρωσαν σ΄αυτή τη γόνιμη Ροδίτικη γη και βλάστησαν σε όλη την ελληνική επικράτεια από εικαστικούς, συνθέτες, ερμηνευτές και αποτέλεσε την κύρια γνήσια καλλιτεχνική εκδήλωση που έζησε τη θερινή αυτή περίοδο η πόλη μας, δίδοντας την πιο ηχηρή απάντηση στα εισαγόμενα ξένα συγκροτήματα ψυχαγωγικού καθαρά χαρακτήρα, που περιορίζονται μόνο στην κατανάλωση και όχι στην πολιτιστική δημιουργία.

Και είναι αυτό το μεγάλο μήνυμα που αφήνει πίσω της η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Τάκη Βούη, γιατί αναδεικνύει τις αστείρευτες καλλιτεχνικές δυνάμεις που γέννησε αυτός ο τόπος και τις παραδίδει βαριά κληρονομιά στις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Επάξια το 1ο φεστιβάλ αφιερώθηκε στη μνήμη του Παντελή Ευθυμίου. Είχα το προνόμιο της τύχης να αναπνεύσω λίγο από τον ζωογόνο αέρα που ανέπνεε. Έζησα από κοντά ένα κομμάτι της ζωής του και εισέπραξα ένα κομμάτι από την αγάπη και την εκτίμηση. Γιατί τον Παντελή Ευθυμίου δεν τον διεκδικεί μόνο η ποίηση. Τον διεκδικεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αγνές κοινές φιλοδοξίες αλλά πάνω απ΄όλα το κοινό χρέος που βάρυνε και τους δυό μας να δώσουμε κάτι στον τόπο μας και στο λαό μας, να κάμουμε τον κάθε Ροδίτη ελεύθερο και δημιουργικό πολίτη, μας βρήκε μαζί στρατιώτες στα χαρακώματα της γνήσιας, της αληθινής Δημοκρατίας και στο μετερίζι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια εποχή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση  έδιδε και εξακολουθεί τη μάχη για διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία.

Εύχομαι η σπουδαία αυτή προσπάθεια να έχει συνέχεια, για να κρατήσουμε όρθια αυτή την ιστορική πατρίδα.

Απέναντι σ΄αυτή την αξιέπαινη πολιτιστική πρωτοβουλία το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου «Εμμανουήλ και Μαίρη Σταματίου» ένοιωσε το χρέος να σταθεί χορηγός και συμπαραστάτης, πειθαρχώντας στις εντολές και τις παρακαταθήκες των ιδρυτών του Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, για να υπηρετήσει τον ανεπανάληπτο πολιτισμό και τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς αυτής της εκλεκτής των θεών πατρίδας μας.

Του  Mάνου Δ. Κόκκινου