Πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου Ν. Δωδεκανήσου

Ένας υγιής οικονομικά Οργανισμός παραμένει το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (Λ.Τ.), παρά την κρίση, όπως φαίνεται και από το νέο προϋπολογισμό του και το Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.) για το 2017, τα προσχέδια των οποίων εγκρίθηκαν ομόφωνα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 ανέρχεται στα 12.268.856,63 ευρώ και σ’ αυτό περιλαμβάνονται τα τακτικά και τα έκτακτα έσοδα του Λ.Τ., εκείνα των παρελθόντων ετών (ΠΟΕ), εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις, εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων.  Σημειώνεται ότι υπάρχει και ένα χρηματικό υπόλοιπο 3 εκατ. 492 χιλιάδων ευρώ το οποίο θα διατεθεί σε έργα. Το Τ.Π. χαρακτηρίζεται ως υλοποιήσιμο και το ύψος για το 2017 ανέρχεται στα 8.050.756,61 ευρώ, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Όσο αφορά στο νέο προϋπολογισμό, σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος πάνω από 2 εκατ. ευρώ και ο Πρόεδρος του Λ.Τ.,  κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι, παρά την κρίση, το Λ.Τ. είναι ένας οικονομικά υγιής Οργανισμός.

Γι’ αυτό πιστεύουν ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων που έχουν προγραμματίσει και το νέο Τ.Π. εκτός από τα συνεχιζόμενα περιλαμβάνει και 29 νέα έργα που έχουν να κάνουν με όλα τα λιμάνια της δικαιοδοσίας του Λ.Τ. και τα οποία θεωρούνται σημαντικά.

Μέσα σ’ αυτά τα έργα, περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης της Ρόδου, όπως είναι η επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου, η κατασκευή του λιμενοβραχίονα στην πύλη των Αγγέλων για να απομακρυνθούν τα κρουαζιερόπλοια από εκεί, η τοποθέτηση πυρασφάλειας στο λιμάνι Μανδρακίου, καθώς και έργα αναβάθμισης της Ακαντιάς.

Περιλαμβάνονται, βέβαια, και έργα στο υπόλοιπο νησί, όπως για το λιμανάκι των Φανών, ο προβλήτας στη Λίνδο, το λιμανάκι του Φαληρακίου και από εκεί και πέρα είναι τα έργα στα λιμάνια της δικαιοδοσίας του Λ.Τ., όπως στη Σύμη, την Κάρπαθο, την Κάσο κτλ. Όλα αυτά τα συμπεριλαμβάνουν ως νέα έργα.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα σταλεί στο Παρατηρητήριο και από εκεί και πέρα το σχέδιο του προϋπολογισμού,  που θα είναι και αυτό που θα εφαρμοστεί, θα γίνει το Δεκέμβριο αφού θα αλλάξουν τα μεγέθη επειδή τότε θα έχουν τα πραγματικά στοιχεία ενώ τώρα το προσχέδιο έχει συνταχθεί βάσει των μεγεθών μέχρι 31 Ιουλίου του 2016.
Σημειώνεται ακόμη ότι, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει από το ΚΑΣ η επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου μέχρι την Ακαντιά.

Ο λόγος της καθυστέρησης που υπήρξε είναι, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, ότι ζήτησαν επιπλέον μελέτες που έχουν να κάνουν με την κυκλοφοριακή μελέτη έξω από το λιμάνι, τις οποίες τις κατέθεσαν και, έτσι, αναμένεται να εγκριθεί αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι έχει να κάνει με την κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης της Ρόδου στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αλλαγές θα υπάρξουν όσο αφορά στην κυκλοφορία έξω από το λιμάνι, όπως για παράδειγμα, η οδός Προμηθέως, το ένα τμήμα της προς τη θάλασσα, θα καταργηθεί και η πάνω λωρίδα θα γίνει διπλής κατεύθυνσης.

Τέλος, τα άλλα δύο θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση, είχαν να κάνουν με το τμήμα του μεγάλου έργου που γίνεται στο πέταλο Σύμης το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο. Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, έδωσαν μία παράταση στον εργολάβο να τους παραδώσει το έργο μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 αφού έχει καθυστερήσει. Αυτό έγινε έπειτα από συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή, μια και το έργο θεωρείται σημαντικό για την αναβάθμιση του νησιού.
Προχώρησαν και στην έγκριση των πρακτικών της Επιτροπής για τη μονομερή παραχώρηση σε ιδιώτη, κατόπιν πρόσκλησης που έκανε το Λ.Τ., για το τουριστικό λιμανάκι στα Πηγάδια Καρπάθου για 35 μήνες.