Η ευθεία του βλέμματος...

Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ο γερουσιαστής Μακάρθι στις ΗΠΑ έστησε επι χρόνια επιτροπές του Κογκρέσου ανακρίνοντας δημόσια δεκάδες υποτιθέμενους κομμουνιστές.

Τα πορίσματα των επιτροπών οδήγησαν σε συλλήψεις αλλά κυρίως σε δημόσια διαπόμπευση καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και απλών πολιτών.Ο μακαρθισμός συνδέθηκε με το κυνήγι των ''επικίνδυνων'' φίλων του μαρξισμού και του λενινισμού.

Ελλάδα, 2016. Οι καναλάρχες του τόπου κάθονται στο ''σκαμνί'' και ανακρίνονται απο διακομματική επιτροπή της βουλής για τα περίφημα δάνεια που έπερναν εδω και 25 χρόνια τα ΜΜΕ με ευκολία απο τις τράπεζες και σήμερα έφθασαν περι τα 650 εκατομμύρια. (δανεικά και αγύριστα ανευ σοβαρών εγγυήσεων). Μακαρθισμός ή μή, η ουσία είναι ότι η Πολιτική βάζει απέναντι της το Κεφάλαιο ρωτώντας το γιατί φέσωσε τις τράπεζες μέσω τριγωνικής διαπλοκής( ΜΜΕ, τράπεζες, κατασκευές).

Όμως διαπιστώνει κανείς μια ανορθόξη πρακτική είναι η εξής: Η κυβέρνηση θα εισπράξει περί τα 100 εκατ. απο την δημοπρασία και οι τράπεζες( που εμείς σώσαμε) θα χάσουν 500-600 εκατ. απο τα θαλασσοδάνεια αυτών των ΜΜΕ που δεν πήραν άδεια .Το γιατί μόνο 4 άδειες ; Να είναι καλά το Ινστιτούτο της....Φλωρεντίας !)]

Η δημοπρασία-παρωδία δεν έχει ολοκληρωθεί την ώρα που έγραφα αυτές τις γραμμές ή τουλάχιστον δεν είναι ανακοινώσιμα ακόμα τα αποτελέσματα της.Είτε στήνει νέα διαπλοκή η κυβέρνηση είτε όχι, το MEGA πχ, που έμεινε εκτός διαγωνισμού, ήταν για πολλούς απόδειξη της ισχυρής συσχέτισης κομμάτων -ΜΜΕ
Βαλαωρίτου, Βουκουρεστίου,Τσακάλωφ, Μηλιώνη,Πλατεία Κολωνακίου.

Σε καφετέριες και εστιατόρια των δρόμων αυτών και της πλατείας σύμβολο των επωνύμων και των ισχυρών, επί 8 χρόνια τώρα- μόνο για αυτά έχω άποψη - οι φανερές συζητήσεις μεγαλοδημοσιογράφων, κατασκευαστών και βουλευτών έδιναν και έπαιρναν. Προφάνώς αυτό ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια .Τα πάνελ των καναλιών φτιάχνονταν εκεί.

Οι γραμμές και η προπαγάνδα χαράσσονταν εκεί. Φανερά, ολοφάνερα. Τους έβλεπες το μεσημέρι να συνομιλούν και το βράδυ να εμφανίζονται μαζί στην τηλεόραση. την ώρα που ΜΜΕ και κόμματα φέσωσαν τις τράπεζες,μαζί με τις ΔΕΚΟ και τις σπάταλές κρατικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας τις βάσεις για να εξαντληθει η ρευστότητα και να ζούμε με 420 ευρώ την εβδομάδα, αν τα έχουμε ως εισόδημα φυσικά.

Η ουσία είναι ότι χιλιάδες Έλληνες θα πουν ''καιρός ήτανε'' να κλείσουν κάποια κανάλια. Ίσως μερικοί να προχωρήσουν ένα βήμα περισσότερο: Να ξεχάσουν τα ψέμματα της κυβέρνησης για την οικονομία και να του πουν ''καλά έκανες'' για τα κανάλια. Το ζάπιγκ όμως απο τον καναπέ θα είναι μικρότερο και οι επιλογές λιγότερες.

Η επιλογή ευνουχίζεται και μικραίνει επικίνδυνα την ίδια ώρα που οι λογαριασμοί του ΕΝΦΙΑ, της εφορίας, των τραπεζών ,της ΔΕΗ, των Ταμείων, θα παραμείνουν πάνω στο τραπέζι στο μέσο της απόστασης καναπέ-τηλεόρασης. Αυτή την απόσταση προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση θέλοντας να κάνει το βλέμμα μας να πηγαίνει ευθεία, προς την ''νέα'' τηλεόραση και τα νέα κανάλια, χωρίς να λοξοκοιτάμε τα απλήρωτα φέσια στο τραπέζι μας...

Γράφει ο Ηλίας Καραβόλιας