Η Ρόδος δεν πρόκειται να καθαρίσει εάν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ριζικά

Τις 3-4 τελευταίες εβδομάδες έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια για τον καθαρισμό κεντρικών δρόμων της πόλεως που οδηγούν προς τις εξόδους της πόλης προς τους κεντρικούς άξονες του νησιού αλλά και για τον καθαρισμό των κεντρικών αξόνων.

Η προσπάθεια αυτή απέδωσε αλλά δυστυχώς δεν κράτησε πολύ. Ήδη σε μερικά σημεία που έχουν πρόσφατα  καθαριστεί οι δρόμοι γέμισαν πάλι σκουπίδια.

Ένας καλόπιστος και ανυποψίαστος πολίτης θα διερωτηθεί: Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό;;; Θα σκεφθεί ίσως μήπως είμαστε σαν πολίτες τόσο πολύ αδιάφορου και ανάγωγοι και πετάμε τα σκουπίδια μας από τα παράθυρα των αυτοκινήτων μας;;;

ΟΧΙ!! Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εκτός από μια μικρή μερίδα αδιάφορων και  μη σκεπτόμενων συμπολιτών μας για την ζημία που προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό την συμπολιτών μας είναι ευαισθητοποιημένο και μαζεύει τα σκουπίδια του μέσα στα αυτοκίνητά του για να τα πετάξει στους κάδους.

Κάτι άλλο συμβαίνει. Συγκεκριμμένα. Πολλά φορτηγά αυτοκίνητα τόσο της υπηρεσίας καθαριότητας όσο και δημοσίας χρήσεως ξεχειλισμένα από σκουπίδια χάνουν τα σκουπίδια κατά την κίνηση τους. Οι πλέον ρυπασμένες περιοχές είναι κάποιες στροφές, κάποια σημεία που φυσάει δυνατός αέρας ή κάποια σημεία που τα φορτηγά αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα. Πολλά από τα φορτηγά ιδίως της υπηρεσίας καθαριότητας δεν έχουν ούτε πόρτα στην καροσερίε.

Αλλά και τα περισσότερα ημιφορτηγά διαφορών ιδιωτικών συνεργείων και ιδιωτών  έχουν συσκευασίες και ελαφρά σκουπίδια στις καροσερίε τους χωρίς να λαμβάνουν μετρά για να μην παρασυρθούν τα σκουπίδια κατά την κίνηση των οχημάτων τους.

Εάν δεν εφαρμοσθούν οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας που προβλέπουν να σκεπά -ζονται τα φορτία των φορτηγών και ημιφορτηγών είτε μεταφέρουν σκουπίδια είτε άλλα φορτία που μπορούν να παρασυρθούν κατά την κίνηση των οχημάτων το νησί δεν θα καθαρίσει ποτέ.

Προσωπικός λυπούμε παρά πολύ όταν βλέπω αυτό το μοναδικό νησί να είναι γεμάτο σκουπίδια και μάλιστα σε περιοχές που κυκλοφορούν σχεδόν όλοι οι ξενιοι επισκέ- πτες κάτι που προκαλεί δυσφήμιση αλλά και οικονομική ζημία για τον τόπο.

Για το λόγω αυτό έχω γράψει από το 2003 μέχρι το 2013 περί τα 15 άρθρα στις τοπικές εφημερίδες -μερικά πολύ καυστικά- στα οποία αναφέρομαι στις αιτίες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Μετά το 2013 σταμάτησα απογοητευμένος να ασχολούμαι επειδή αντιλήφθηκα ότι ισχύει η παροιμία «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». 

 Για του λόγου το αληθές θα παραθέσω αποσπάσματα από μερικά από τα παλαιά άρθρα μου που δυστυχώς δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής:
1) Άρθρο μου στη ΡΟΔΙΑΚΗ και στη ΠΡΟΟΔΟ από 27/6/2003. Τίτλος: Ρυπαίνουν τους δρόμους με μπάζα και σκουπίδια.
Απόσπασμα

«Μια μεγάλη πληγή για την καθαριότητα είναι τα διάφορα ανοιχτά φορτηγά και ημιφορτηγά τα οποία μεταφέρουν σκουπίδια ή μπάζα ανάμεικτα με σκουπίδια. Μερικά από αυτά δεν κλείνουν μάλιστα ούτε την πίσω πόρτα της καροσερίε ή δεν έχουν καθόλου πόρτα. Ένα μέρος από τα φορτηγά αυτά ανήκουν και στην Επιχείρηση Καθαριότητας.

Λόγω της κίνησης των φορτηγών τα σκουπίδια φεύγουν και γεμίζουν πολλά σημεία της πόλης αλλά και των δρόμων εκτός της πόλης. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο στις περιοχές όπου οι άνεμοι είναι ισχυροί π.χ. στην κορυφογραμμή του Μόντε Σμίθ. Απ' ότι γνωρίζω τα φορτηγά που μεταφέρουν τέτοια φορτία είναι υποχρεωμένα από το ΚΟΚ να τα σκεπάζουν με μουσαμά. Αυτό εφαρμόζεται και στα φορτηγά που μεταφέρουν υλικά από τα λατομεία. Ίσως θα πρέπει να αρχίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιβάλουν την εφαρμογή των κανονισμών».

2) Άρθρο μου στη ΡΟΔΙΑΚΗ και στη ΠΡΟΟΔΟ από 28/6/2003. Τίτλος: Καθαριοτητα, έτος 2005.
Απόσπασμα:

«Εκτός λοιπόν από ένα μέρος των σκουπιδιών που τα πετούν ασυνείδητοι συμπολίτες μας από τα αυτοκίνητά τους (μπουκάλια νερού, κουτιά αναψυκτικών, χαρτοπετσέτες, κουτιά από τσιγάρα κ.λ.π.) το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών που υπάρχουν σ' αυτές τις περιοχές (μεγάλα νάιλον, χαρτόνια , κιβώτια, φελιζολ, πλαστικές σακούλες κλαδιά, ξύλα κλπ) προέρχονται από ανοικτά φορτηγά και ημιφορτηγά τα οποία μεταφέρουν σκουπίδια, προς τις διάφορες χωματερές και το ΧΥΤΑ του νησιού.

Αυτά τα οχήματα ανήκουν τόσο σε υπηρεσίες των δήμων όσο και σε  ιδιώτες. Είναι συνήθως κακοφορτωμένα και ξεχειλισμένα , πολλές φορές χωρίς τη πίσω πόρτα και χωρίς να είναι σκεπασμένα με μουσαμά όπως προβλέπει ο ΚΟΚ, κυκλοφορούν στους δρόμους των  πόλεων των χωριών αλλά και στους διάφορους δρόμους του νησιού κατευθυνόμενα κυρίως προς τις χωματερές ή προς τα ρέματα, όπου γίνεται παράνομη εκφόρτωση, και λόγω της κίνησής του με υψηλή ταχύτητα και των ανέμων, που πολλές φορές είναι ισχυροί, φεύγουν τα σκουπίδια από τα φορτηγά και διακοσμούν με την πολυχρωμία τους και την διαφορετικότητα τους  δρόμους των πόλεων των χωριών και του νησιού.

3) Άρθρο μου στις Εφημερίδες Πρόοδο και Ροδιακή ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2003
Τίτλος: ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΡΟΔΟΣ
Απόσπασμα:

«Έχω γράψει πολλές φορές υποδεικνύοντας αφενός μεν πολλές συγκεκριμένες θέσεις γεμάτες σκουπίδια, από όπου περνούν πολλοί τουρίστες αλλά και ντόπιοι πολίτες και αφετέρου τους λόγους-αιτίες  για τους οποίους οι περιοχές αυτές είναι σχεδόν μονίμως ακάθαρτες, παρόλο ότι καθαρίζονται πολύ συχνά. 

Εκτός λοιπόν από ένα μέρος των σκουπιδιών που τα πετούν ασυνείδητοι συμπολίτες μας από τα αυτοκίνητά τους (μπουκάλια νερού, κουτιά αναψυκτικών, χαρτοπετσέτες, κουτιά από τσιγάρα κ.λ.π.) το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών που υπάρχουν σ' αυτές τις περιοχές (μεγάλα νάιλον, χαρτόνια, πλαστικές σακούλες κλαδιά, ξύλα κλπ) προέρχονται από ανοικτά φορτηγά και ημιφορτηγά τα οποία μεταφέρουν σκουπίδια, κλαδιά, μπάζα, χαρτόνια από διάφορα καταστήματα κ.ά. προς τις διάφορες χωματε -ρές του νησιού.

Αυτά τα οχήματα ανήκουν τόσο σε υπηρεσίες των δήμων όσο και σε  ιδιώτες. Όπως είχα γράψει και στο παρελθόν επειδή τα αυτοκίνητα αυτά είναι συνή- θως κακοφορτωμένα και ξεχειλισμένα, πολλές φορές χωρίς τη πίσω πόρτα και χωρίς να είναι σκεπασμένα με μουσαμά όπως προβλέπει ο ΚΟΚ, κυκλοφορούν στους δρόμους των  πόλεων των χωριών αλλά και στους διάφορους δρόμους του νησιού  και ρυπαίνουν

4) Άρθρο μου στις Εφημερίδες Πρόοδο και Ροδιακή Τίτλος: Καθαριοτητα 2007
Πρόκειται για τα   σκουπίδια στους εθνικούς  δρόμους και στις εξόδους -εισόδους των πόλεων και στις παραλίες.

Προσωπικώς αισθάνομαι ντροπή όταν βλέπω την Ρόδου - Καλλιθέας να είναι γεμάτη σκουπίδια και τη Ρόδου - Λίνδου ιδίως από την διασταύρωση Κοσκινού και μετά, ως και μερικά τμήματα της Ρόδου Κάμιρου και του δρόμου από το αεροδρόμιο προς την ανατολική πλευρά να είναι σκουπιδότοποι. Δυστυχώς η κατάσταση παραμένει σχεδόν η ίδια εδώ και μερικά χρόνια

Είναι πάντως γεγονός ότι από χρόνο σε χρόνο παρατηρείται βελτίωση στην ευαισθητοποίηση πολλών συμπολιτών μας.
Είναι επίσης γεγονός ότι φέτος η ΔΕΚΡ καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολλά σημεία στα οποία είχα αναφερθεί στο παρελθόν όσον αφορά τη πόλη της Ρόδου  παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. Αυτή τη στιγμή είναι σε απαράδεκτη  κατάσταση ο δρόμος που ξεκινά από την Γ.Σεφέρη μετά το πολυκατάστημα Βερόπουλου και φθάνει μέχρι Ασγούρου.

Δυστυχώς  η κύρια αιτία της ρύπανσης των εθνικών δρόμων,  των εξόδων της πόλης και μέρους των δρόμων της πόλης δεν έχει εξαλειφθεί. Πρόκειται για όλου του είδους τα μεταφορικά μέσα(φορτηγά και ημιφορτηγά) των υπηρεσιών καθαριότητας όλων των δήμων του νησιού, τα φορτηγά ιδιωτικής και δημοσίας χρήσεως και όλα τα ημιφορτηγά κυρίως των διάφορων επαγγελματιών που δεν δίνουν σημασία εάν σκορπούν στους δρόμους κυρίως υλικά συσκευασίας( νάιλον χαρτόνια χαρτιά και φελιζόλ) που μεταφέρουν μαζί με τα υλικά που κουβαλούν.

5) Άρθρο μου στις Εφημερίδες Πρόοδο και Ροδιακή 17/9/13 Τίτλος : Η εκθεση σκουπιδιων της Ρόδου –Λίνδου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλους της τουρισικής Σεζόν.
«Για το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού έχω γράψει μερικές φορές ότι τα σκουπίδια σε αυτό το σημείο προέρχονται από τα φορτωμένα με σκουπίδια αλλά ξεσκέπαστα φορτηγά της υπηρεσίας καθαριότητας(όχι τα απορριμματοφόρα)  που πηγαίνουν από τη πόλη στο ΧΥΤΑ. Εκτός όμως από αυτά  και αλλά φορτηγά ΔΧ και ΙΧ που μεταφέρουν μπάζα και σκουπίδια  δεν καλύπτουν με μουσαμά τα φορτία τους και τους τα παίρνει ο αέρας κατά τη διαδρομή. Κανείς αρμόδιος!! δεν έλαβε ποτέ υπόψη του αυτή την διαπίστωση για να λάβει τα απαιτούμενα μετρά, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο γι’ αυτούς που παρανομούν.

Η έκθεση έχει μεγάλη ποικιλία και αξίζει το κόπο να κάνει κάποιος τη διαδρομή για να την απολαύσει!! Μερικά από τα εκθέματα είναι πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών όλων των μεγεθών και των χρωμάτων, αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών διαφόρων χρωμάτων, χάρτινα κιβώτια διαφόρων μεγεθών και χαρτόνια, μεγάλα κομμάτια λεπτό πλαστικό από συσκευασίες, κομμάτια φελιζόλ, μέχρι και μικρές πλαστικές σακούλες γεμάτες σκουπίδια   αν δε θυμάμαι καλά  και ένα πλαστικό κιβώτιο από μπύρες».

Του Αθανάσιου Δηλανά
Διπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού πρώην Δ/ντή ΔΕΗ Σορωνής Ρόδου