Από πότε δημοκρατία σημαίνει, κάντε ό,τι θέλετε;

Μου έχουν κλέψει καλώδια, μου έχουν κλέψει αλουμίνια, μου έχουν κλέψει οικοδομικά υλικά, μου έχουν κλέψει εργαλεία αλλά οι κλέφτες που με έκλεψαν χθες, δεν είχαν όρια. Δεν θα αναφέρω αυτά που μου έκλεψαν.

Αυτά εξ άλλου τα δήλωσα στην αστυνομία. Αυτό που με εξόργισε περισσότερο είναι ότι, για να αφαιρέσει ο κλέφτης μία μπαταρία κουζίνας, από ενιαία νησίδα κουζίνας, κατασκευής κόριαν, κατέστρεψε την νησίδα και φυσικά την μπαταρία νερού που έκλεψε. Την κατεστραμμένη μπαταρία, θα την πουλήσει για μέταλλο και θα εισπράξει το πολύ τρία ευρω. Η ζημιά όμως που δημιούργησε είναι 4.000 € για την νησίδα και 400 € για την μπαταρία κουζίνας.

Οι μάντρες που αγοράζουν από τους κλέφτες τα κλοπιμαία, είναι λιγότεροι από τα δάκτυλα του ενός χεριού. Οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες νερού είναι αναγνωρίσιμες, από τα άλατα πάνω σ' αυτές.
 Οι καινούριες που κλέβονται από τα καταστήματα φαίνονται αμέσως.

Τι συμβαίνει επί τέλους; Αφού όλα τα υλικά που μου έκλεψαν είναι καλώδια κομμένα από την εγκατάσταση τους, βρύσες και μπαταρίες από χαλκό, ορείχαλκο και inox, κουρτινόξυλα από χαλκό και ορείχαλκο και γενικά υλικά που έχουν βασικό υλικό τον χαλκό. Η αποξήλωση τους, κατέστρεψε την λειτουργία τους.

Όλα αυτά, φωτογραφίζουν τους κλέφτες, και δείχνουν και τους κλεπταποδόχους. Δέχομαι ότι έχουμε λίγους αστυνομικούς για να καλύψουν την έξαρση της παρανομίας.

Όμως θυμάμαι μικρός, ότι στα σπίτια μας στη Ρόδο, δεν βάζαμε κλειδί στην πόρτα. Θυμάμαι όμως και πολύ καλά, ότι στο λιμάνι κατά την αποβίβαση από το πλοίο, η λιμενική αστυνομία έκανε έλεγχο όπου έκρινε απαραίτητο, εάν ο αποβιβαζόμενος είχε στέγη, εργασία, χρήματα ή πρόσκληση από κάτοικο Ρόδου.

Εάν ερχόταν  χωρίς λεφτά, χωρίς δουλειά και χωρίς γνωστούς, τον έβαζαν πάλι στο πλοίο για επιστροφή, γιατί ήταν υποψήφιος κλέφτης. Πολλοί νομίζουν, ότι η ερμηνεία της δημοκρατίας είναι, κάντε ό,τι θέλετε.  

 

 

Του Γιώργου Σιφωνιού