Ερώτηση του Δ. Κρεμαστινού στον υπουργό Παιδείας για τις παραιτήσεις συμβουλίων διοίκησης ΑΕΙ

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη με αφορμή τς παραιτήσεις ορισμένων συμβουλίων διοίκησης Α.Ε.Ι., μετά την παράταση της θητείας τους από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Καθηγητής Κρεμαστινός διατυπώνει την ανησυχία του για τη σταδιακή αποδυνάμωση του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και καλεί τον Υπουργό να απαντήσει γιατί δεν επιλέγεται ένα σύστημα διοίκησης μεταξύ εκείνων που εφαρμόζονται στα παγκοσμίως καλύτερα πανεπιστήμια και ποια είναι η θέση του για τον θεσμό των συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης είναι το εξής:

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Παιδείας κ. Νικόλαο Φίλη

Θέμα: Οι παραιτήσεις των συμβουλίων διοίκησης Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Οι παραιτήσεις ορισμένων συμβουλίων διοίκησης Α.Ε.Ι., μετά την παράταση της θητείας τους από το Υπουργείο Παιδείας, θέτει και πάλι επί τάπητος το θέμα του νόμου της Ανώτατης Παιδείας. Από τότε που ο νόμος-πλαίσιο κατήργησε την έδρα στα Α.Ε.Ι. και επέβαλε ένα σύγχρονο διοικητικό πλαίσιο τα διάφορα συμφέροντα εντός του πανεπιστημιακού χώρου (συνδικαλιστικά, φοιτητικά, καθηγητικά και διοικητικά) προσπαθούν με διάφορους τρόπους να επηρεάζουν δια της νομοθεσίας τη διοίκηση των πανεπιστημίων σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να ξεκαθαρίσει τη θέση του πάνω στο θέμα αυτό δεδομένου ότι πολλοί ισχυρίζονται ότι επιδιώκεται με διάφορες τροπολογίες η αποδυνάμωση του νόμου-πλαισίου των Α.Ε.Ι.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η άποψή του σχετικά με το ρόλο των συμβουλίων διοίκησης των Α.Ε.Ι;

2. Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται σε αυτά ένα διοικητικό πρότυπο ενός εκ των 10 πρώτων –σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη- πανεπιστημίων του κόσμου;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός