Διαγράφονται οι βεβαιωμένες οφειλές του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου

Τη διαγραφή από το δημοτικό συμβούλιο των βεβαιωμένων οφειλών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., αναμένεται να προβλέπει η διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο πιστεύεται ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο και αυτές, για το Δήμο της Ρόδου, υπολογίζονται περί τα εικοσιπέντε εκατομμύρια ευρώ!

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, χθες, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου τι γίνεται σχετικά με το θέμα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. που απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας, είπε ότι έχει περιληφθεί διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου η διαβούλευση τελείωσε χθες, θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή και πιστεύουν ότι θα ψηφιστεί μέσα στο Σεπτέμβριο-κάτι το οποίο, βέβαια, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Όσο για το τι προβλέπει η διάταξη αυτή, την οποία σημειωτέον ο Δήμος περιμένει εδώ και αρκετό καιρό για να «ξεμπλοκάρει» το θέμα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, αυτή προβλέπει τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, και όχι δυνητικά αλλά υποχρεωτικά.

Σημειώνεται ότι, στο Δήμο της Ρόδου, οι βεβαιωμένες οφειλές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ανέρχονται γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ, από τις οποίες εισπράττεται ένα μικρό ποσοστό.
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Διακοσταματίου αν ο ίδιος είναι σύμφωνος με τη διάταξη αυτή, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πολιτικά όχι, ουσιαστικά ναι».
Όπως εξήγησε, λέγοντας πολιτικά εννοεί ότι ήταν αντίθετος με την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. αλλά αυτό  έχει τελειώσει και από τη στιγμή που έχει τελειώσει και ο φόρος έχει κριθεί αντισυνταγματικός δεν έχει νόημα.

Άλλωστε, όπως είπε, δεν μπορεί ο Δήμος να εισπράξει αυτά τα χρήματα αφού όταν οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν στα Δικαστήρια παίρνουν αναστολή μέχρι εκδίκασης και σε ό,τι μέτρο και να καταφύγει ο Δήμος δεν μπορεί να εισπράξει αυτό το έσοδο από τη στιγμή που είναι πλέον αντισυνταγματικό.

Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος «ανοίγει» και μία πιο πολιτική κουβέντα για την επόμενη ημέρα, λέγοντας ότι, επί της ουσίας, δεν προσφέρει κάτι να ζεις μ’ αυτό αλλά θα πρέπει ο Δήμος να δει κάτι άλλο, να κυνηγήσει εξωστρεφείς πολιτικές και άλλα έσοδα που μπορεί να θεσμοθετήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση, για ν’ αναπληρώσει την απώλεια.

Και εξήγησε: «Έχω πει ξανά ότι η Ρόδος χρειάζεται-και αυτό είναι το κρίσιμο-μια νέα κοινωνική συμφωνία. Δηλαδή, όλα αυτά, ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ΠΡΟΤΟΥΡ, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, είχαν προκύψει από κοινωνική συμφωνία. Έκλεισε αυτός ο κύκλος. Πρέπει με πρωτοβουλία του Δημάρχου, του Περιφερειάρχη, να γίνει κουβέντα με εκπροσώπους όλων των φορέων, όχι μόνο των εμπορικών και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και των άλλων».

Όπως είπε, θα πρέπει να οριστούν επιτροπές, και να γίνει μία κουβέντα για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα για να αυτοχρηματοδοτηθεί η πόλη μας, να είναι καθαρή, να προχωρήσει μπροστά. Αλλά σ’ αυτό, τόνισε, θα πρέπει να συμβάλουν όλοι και ν’ ακολουθεί η κοινωνία.

«Πρέπει, λοιπόν, να γίνει αυτή η κουβέντα, να υπάρξει ένας σχεδιασμός μακροπρόθεσμος και οι αποφάσεις αυτές θα γίνουν κανονιστικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου», είπε ακόμη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος μπορεί να κερδίσει πολλά χρήματα για παράδειγμα με τη σωστή διαχείριση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, δηλαδή μόνο από το ν’ ανάβουν τα φώτα στην ώρα τους και να σβήνουν στην ώρα τους, να δουν τις ρευματοκλοπές και πολλά άλλα.