Αναρτήθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού του δήμου Ρόδου

Ομόφωνα εγκρίθηκε το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του Δήμου για το 2017 από την Οικονομική Επιτροπή κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της και, μάλιστα, για πρώτη φορά αναρτήθηκε στην πλατφόρμα 5 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο  Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Σάββας Διακοσταματίου: «Αυτό θα αποτελέσει μία μεγάλη γραφειοκρατική και ουσιαστική επιτυχία. Διότι, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όταν η εγκύκλιος βγαίνει τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν όλες αυτές οι διεργασίες για να φθάσουμε 5 Σεπτεμβρίου να καταθέσουμε στην πλατφόρμα».

Βέβαια, η ημερομηνία είναι ενδεικτική, ωστόσο ο Αντιδήμαρχος συνεχάρη τις υπηρεσίες και όλους όσοι εργάστηκαν για να μπορέσουν χθες να περάσουν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού στην πλατφόρμα. Υπενθυμίζεται ότι αυτός ανέρχεται στα 192 εκατομμύρια 185 χιλιάδες 770, 61 ευρώ.
Αυτός ο προϋπολογισμός μαζί με το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο επίσης δεν είναι οριστικό, αφού συζητηθούν, με προγενέστερο πάντα το Τ.Π., θα έρθουν τον Οκτώβριο να ψηφιστούν ως προϋπολογισμός του 2017.

Μία καινοτομία φέτος είναι ότι με την παλιά εγκύκλιο εάν εντοπιζόταν οποιοδήποτε λάθος, αστοχία κτλ., σε κάποιον κωδικό, σταματούσε η εκτέλεση όλου του προϋπολογισμού μέχρι να εναρμονιστούν με τις οδηγίες. Φέτος, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο κατά το μέρος που πρέπει να ρυθμιστεί δεν εκτελείται ο προϋπολογισμός. Για το υπόλοιπο όλο μπορεί να εκτελείται κανονικά από 1η Ιανουαρίου. Και, βέβαια, τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να χρειαστεί να κάνουν μία τροποποίηση όσο αφορά σε κάποια μεγέθη που σήμερα δεν γνωρίζουν.
Γι’ αυτό και πρόκειται για προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Τα περισσότερα έσοδα βγαίνουν με μαθητικό τύπο, βάσει του τι έχει εισπράξει ο Δήμος μέχρι τον Αύγουστο. Στην πράξη, όμως, μέχρι τα τέλη του χρόνου μπορεί να έχει μεγαλύτερα ή μικρότερα έσοδα. Αντίστοιχα αυτό έχει μία επίπτωση στο έξοδο. Αυτό για το οποίο ελέγχεται ο Δήμος είναι τα ίδια έσοδά του και υπάρχει μία στοχοθεσία.
Όπως είπε ο κ. Διακοσταματίου, προς το παρόν για το έτος 2016 τέτοιο πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει, τα νούμερα κινούνται μέσα στα προβλεπόμενα και θεωρούν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Σχετικά με τα έσοδα του Δήμου είπε ότι είναι ικανοποιητικά αλλά αυτό δεν τους επιτρέπει ακόμα με ασφάλεια να πουν ότι μπορούν να διαθέσουν κάτι παραπάνω για να υλοποιηθούν δαπάνες από ίδιους πόρους.

«Γι’ αυτό καλό είναι ν’ αναζητήσουμε άλλους πόρους», είπε και εξήγησε ότι μπορούν να το κάνουν από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα αλλά και να εφαρμόσουν πολιτικές εξωστρεφείς με τις οποίες μπορεί ο Δήμος να κάνει οικονομία χωρίς να χρειάζεται να επιβάλουν τέλη-ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση αφού στον προϋπολογισμό που πέρασε χθες δεν έχει εγγραφεί κανένα νέο τέλος.

Ως παράδειγμα ανέφερε, επίσης, τη διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και την επίτευξη οικονομιών μέσω της σωστής διαχείρισης, σε σχέση με αυτά που πληρώνουν στη ΔΕΗ. Για τον ίδιο είναι ένα σοβαρό θέμα και είναι πολιτική που έχει αποφασιστεί ήδη αλλά πρέπει να εφαρμοστεί  ενώ, όπως τους ενημέρωσε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ήδη γίνεται καταγραφή του δικτύου και όλων των παροχών.

Με τον προϋπολογισμό αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η υλοποίηση μίας πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ο ίδιος ευελπιστεί ότι του χρόνου θ’ αλλάξει άρδην η φιλοσοφία.
Ενημέρωσε, ακόμη, ότι στις 20 Σεπτέμβρη θα γίνει η παρουσίαση του εσωτερικού συστήματος ελέγχου-διακίνησης προμηθειών και υλικών.

«Δηλαδή, θα γίνουν και πράξεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των δικών μας λειτουργικών δαπανών αλλά πρέπει να δούμε και την εξωστρέφεια, επένδυση δηλαδή. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε μόνο στην οικονομία», κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.